Organizacija

Muke s klincima ujutro pri odijevanju? Rješenje je modna kapsula.

Dječja odjeća… Osjećaj je nekad sličan onome dok gledamo igračke, zar ne? Ne znamo odakle je došla, ha ha ha. Vjerujem da ste se dosta puta našli u situaciji da samo premještate odjeću s jedne hrpe na drugu. Pola te odjeće dijete garant nije ni nosilo, a pola je preraslo.

Koje je onda rješenje?

„Capsule wardrobe“ iliti modna kapsula. O modnoj kapsuli za odrasle već sam dosta pisala ovdje i ovdje, ali na sličnom principu se radi i ona za klince.

Da ukratko ponovim za one kojima se ne da klikati na linkove – modna kapsula podrazumijeva manju kolekciju odjeće koja se može kombinirati na različite načine. Mijenja se svake sezone (jer preko ljeta, recimo, ne treba debela jakna, ali trebaju sandale) i uključuje hlače, majice, haljine, jakne i cipele (znači, bez donjeg rublja, odjeće za “po doma” i spavanje). Na različitim se mjestima spominje različiti broj komada odjeće, no taj broj i nije tako važan dokle god vi ili vaše dijete ima dovoljno odjeće za sve prilike.

Što će uopće mojem djetetu modna kapsula?

Iz istog razloga iz kojeg je slažu i neki odrasli! Prvi i osnovni razlog je puno manje odjeće, što za sobom povlači uštedu prostora, ali i novca. Jest da se u današnje vrijeme dječja odjeća može kupiti vrlo povoljno, ali ako ju dijete ni neće stići nositi, onda je to, prema mom mišljenju, bačen novac, bez obzira na to koliko je neka haljinica baš slatka i fora. Isto tako, manje pametno odabranih komada odjeće znači i jednostavnije kombiniranje (i vama i djetetu) što znači i manje vremena utrošenog na odijevanje.

Kako složiti modnu kapsulu?

Slaganje modne kapsule nije nikakav bauk; važno je samo slijediti nekoliko osnovnih koraka.

  1. Krenite od odjeće koju dijete već ima.

Nemojte bezglavo krenuti u šoping, nego prvo pogledajte što se sve od odjeće koju dijete ima može iskoristiti. Moje su klinke dio odjeće za ovo ljeto dobile ili naslijedile, a Sofiji paše i dio robe od prošlog ljeta.

  1. U obzir uzmite godine vašeg djeteta i stil života vaše obitelji.

Nije isto ima li dijete godinu ili 5 godina, ide li u jaslice/vrtić ili je kod kuće, često s njim putujete, živite u gradu, na selu, u kući, stanu itd. Sofijina je kapsula prilično kežual (ako se ova riječ može upotrijebiti i za dječju odjeću, ha ha ha), a uključuje odjeću za vrtić, za “po doma”, park, šetnje i slične prilike te nekoliko svečanijih događaja. Lucijina je isto slična, s tim da ona ne ide u vrtić pa je to većinom odjeća koju će nositi za “po doma”. (Ja sam u njihovu kapsulu uključila i odjeću za “po doma”; vidite da su sve ovo samo okvirna pravila).

  1. Odaberite nekoliko boja koje će činiti djetetovu modnu kapsulu.

Puno je jednostavnije složiti modnu kapsulu kad ograničite boje (ne u smislu da sva odjeća bude crna ili bijela, nego da odaberete nekoliko boja koje ćete onda moći kombinirati). S dječjom je odjećom to malo nezgodno jer dosta odjeće dobiju pa često nastane miš-maš boja i uzoraka. Za Sofijinu kapsulu to sam riješila tako da sam ono što nedostaje kupila u bojama kojih najviše ima pa se dosta toga može iskombinirati.

  1. Razmislite o vašim navikama vezanim za pranje rublja (perete li rublje svaki dan ili jednom u tjednu) pa napravite popis odjeće za koju mislite da bi bila dovoljna vašem djetetu.

Dječje rublje perem u globalu jednom tjedno (nekad 2x) pa sam pokušala obuhvatiti dovoljan broj komada odjeće koji će im trajati tjedan dana. Nema neke posebne formule za određivanje broja, kao što sam napisala, sve ovisi o vašim navikama. Što se tiče izdrživosti materijala, čak i super povoljna odjeća iz trgovačkih lanaca izdrži ovaj tempo. Većina odjeće koju sam uključila u Sofijinu prošlu modnu kapsulu (koju je zapravo nosila kroz jesen, zimu i proljeće) je i dalje u odličnom stanju (izuzev one koju je slučajno ofarbala ili poderala) tako da će ju nositi i Lucia.

  1. Kupite odjeću koja nedostaje i osmislite sustav organizacije.

Kad ste razjasnili kojom odjećom raspolažete i za što vam sve treba, kupite ono što još nedostaje. Možda dijete ima troje hlačice, ali ne i majice koje bi mu odgovarale. Proučite ponudu trgovina koje drže dječju odjeću pa tek onda krenite u šoping. Isto tako, odjeću je radi lakše preglednosti potrebno i organizirati. Meni se za dječju odjeću najboljom pokazala KonMari metoda slaganja, a više o samoj organizaciji možete pročitati ovdje.

Savjet +

Odjeća koju uključite u modnu kapsulu nije „zapisana u kamenu“. Ako primijetite da vam treba više (ili manje) odjeće, slobodno prilagođavajte broj sve dok neće odgovarati i vama i vašem djetetu (dok god tu odjeću dijete zbilja nosi).

Savjet ++

Nisam spomenula gore kod odabira boja, kad kupujete odjeću pokušajte hlačice kupiti jednobojne, a majicu šarenu ili obrnuto – na taj ćete način dobiti „više prostora“ za kombiniranje.

I to je u principu to! Nadam se da sam dosta toga pojasnila. Uskoro ću na Instagramu objaviti i kako izgleda Sofijina kapsula pa stej tjuned.

I da, ako imate još kakvih pitanja, slobodno ih šibnite u komentare!

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.