Organizacija

Trudnička (ljetna) modna kapsula

Danas bih se (opet) pozabavila odijevanjem u trudnoći. Prošli sam put ovakav post objavila kad sam bila trudna sa Sofijom, jedino je u pitanju bila zimska kapsula. E, ovaj sam put ljetna trudnica, što mi je mrvicu otežalo stvari (jer sam i inače imala rupa u ljetnoj garderobi + morala sam kupiti nešto više trudničkih stvari jer obične ljetne majice i nisu baš tako rastezljive/široke kao zimske). Isto tako, preko ljeta treba više robe jer dok džemper mogu odijenuti dva, tri puta, ljetnu majicu baš i ne mogu (obično je nakon jednog nošenja zrela za pranje).

Enivej, ako još niste čuli za pojam modne kapsule, ovaj je termin još 1970-ih skovala Susie Faux, vlasnica jednog butika, a popularizirala ga je modna dizajnerica Donna Karan 1980-ih. Zadnjih nekoliko godina opet je dobio na značenju, a podrazumijeva manju kolekciju osnovnih i klasičnih komada odjeće koji se mogu kombinirati na različite načine. Mijenja se svake sezone (jer vam preko ljeta, recimo, ne treba kaput, ali vam trebaju sandale) i uključuje hlače, majice, haljine, jakne, cipele, torbe i nakit (znači, bez donjeg rublja, odjeće za po doma, spavanje i vježbanje). Neke blogerice spominju 33 odjevna predmeta, neke 37, a neke 40. Ne znam, po meni je taj broj potpuno nebitan; glavno da imate dovoljno odjeće za svaku priliku (i da tu odjeću zbilja nosite).

Kao i prošli put, i ovaj mi se put trudnoća učinila baš dobrom prilikom za isprobavanje modne kapsule, pogotovo jer se radi o ljetnoj garderobi. Glavni uvjeti su mi bili prikladnost vremenskim uvjetima, udobnost, rastezljivost određenog materijala te mogućnost brzog odijevanja za prilike koje zahtijeva moj životni stil (odlazak na preglede, u park i šetnje sa Sofijom, druženje s prijateljicama i obitelji, dvije svečane prilike itd.). Znači, ova je modna kapsula prilično kežual i nije namijenjena trudnicama koje rade + živimo na selu gdje nema odlazaka na “špicu”, ha ha ha.

Moja trudnička kapsula na kraju izgleda ovako (neke su fotke odjeće moje, a neke sam “posudila” s neta):

Trudnička modna kapsulaEvo onda i opisa pojedinih komada:

1. Kožna jakna (kupljena relativno nedavno, ali se ne sjećam gdje) – ovo je komad za kojeg mislim da ga svi trebaju imati u ormaru; odličan za zagrnuti ako zahladi, a paše i na haljine i na traperice.

2. Trudničke traperice (H&M) – traperice koje imam otkad sam bila trudna sa Sofijom, zbilja su udobne, a koliko se sjećam, nisu bile preskupe.

3. Trudničke tajice (Lidl) – mrzim kad su mi tajice prozirne (makar ih uvijek nosim s dužom majicom ili tunikom) pa me iznenadilo da su ove, unatoč povoljnoj cijeni, vrlo kvalitetne.

4. Trudničke kratke traperice (Lidl) – isto ok cijena i dobra kvaliteta. Inače sam željela plave, a ne ove sivkaste (u ponudi su bila oba modela), ali su mi plave (za moj ukus) malo prekratke.

5. Trudnička majica br. 1 (Lidl) – udobna, ok i cijena i kvaliteta.

6. Trudnička majica br. 2 (Lidl) – isto kao i za gornju majicu. 🙂

– mala napomena: u ovim su paketima inače bile 2 majice – iz jednog mi je paketa dobra ova bordo/crvena, a druga mi je prevelika. Iz drugog mi je paketa pak dobra ova “na rasklapanje”, a druga mi je premala. Malo me to čudi, s obzirom da su iste veličine u pitanju.

7. 2 trudničke majice bez rukava (Lidl) – odlične za po doma i šetnje do dućana. 🙂

8. Trudnička haljina na prugice (Lidl) – udobna, lijepo pada; jedino imam dojam da je malo prozirna (testirat ću baš na danjem svjetlu, da ne hodam s gaćicama i grudnjakom na izvol’te).

– mala napomena: na ovim trudničkim majicama i haljini iz Lidla se uopće ne kuži da su namijenjene isključivo trudnicama, tako da mislim da ću ih i regularno nositi. 🙂

9. Crna majica bez rukava (C&A) – netrudnički komad, ali je dosta duga pa ispod nje mogu sakriti trbuh, ha ha ha.

10. Majica na prugice (KiK) – isto majica koju obično nosim, dosta rastezljiva pa prolazi i kao trudnička.

11. Bijela majica (KiK) – ista kao i ova na prugice, samo bijela. 🙂

12. 3 tunike bez rukava (Lidl) – ne znam jesu li ovo službeno tunike, više kao duže majice. Nisu trudničke, ali meni su odlične za capri tajice jer prekrivaju guzu.

13. 2 capri tajice (Lidl) – ok kvaliteta s obzirom na cijenu (malo prozirne). Vjerojatno ću ih nositi i iduće ljeto.

14. Haljina bez rukava (C&A) – haljina koju sam na brzinu kupila, ali pokazala se kao odlična za ovu fazu trudnoće (nisam sigurna hoću li ju moći obući za par mjeseci, ali onda mi ni neće trebati). Nije trudnička pa ću je moći nositi i kasnije. Inače relativno povoljna, 180 kn.

Ovaj put u modnu kapsulu nisam uključila cipele (u biti, većinu vremena provodim u japankama, prema potrebi ću nositi tenisice ili balerinke, ili jedne od trojih sandala – bijele, smeđe ili crne). Što se tiče torbi, ovisi idem li nekud sa Sofijom ili sama (ako idem sama nosim manju crnu torbu, ako idem s njom veću crnu ili smeđu; za svečane prilike crnu ili bijelu). Što se pak nakita tiče, nosim jedino vjenčani prsten i za svečane prilike jednu ogrlicu. I da, iako cipele, torbe i nakit nisam uključila, jesam odjeću za po doma (kao što sam napisala, ova je modna kapsula jaaaako kežual – park nam je na pet minuta hoda i često znam u odjeći u kojoj sam doma sa Sofijom skoknuti do parka ili dućana, naravno pod uvjetom da nisam prljava). No, ja baš i nisam onaj tip koji za po doma nosi rastegnutu staru odjeću pa se onda u principu ni ne kuži da sam u tome doma.

Što se tiče boja, odabrala sam crnu, bijelu, plavu i tu nekakvu bordo. Skoro se sva odjeća može kombinirati (jedino baš na tajice ne volim nositi majice koje ne pokrivaju guzu!!) pa su tu zato tunike.

I to je u principu to. Mislim da će mi ovo biti dosta odjeće. Tu i tamo ću neki autfit objaviti na Instagramu pa me onda svakako i tamo zapratite.

Ima li ovdje još ljetnih trudnica? Koje su vam stvari bile neophodne?

P.S. Ja tek sad skužila da ovdje nisam spomenula da sam trudna. 😀 Daklem, u listopadu očekujemo bebu br. 2. 🙂 🙂

P.S.S. U planu mi je i post za dječju ljetnu kapsulu (za todlere) pa ako imate kakvih pitanja, pitajte!!

6 thoughts on “Trudnička (ljetna) modna kapsula

  1. Super! Kod tebe sam prvi put čula za pojam modne kapsule i sad sam to odlučila detaljnije proučiti jer mislim da mi je to baš prirođeno stanje koje sam zanemarila ( 😀 ) i naletila na novi članak!
    Veselim se dječjoj verziji!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.