Organizacija

Ultimativni vodič za organiziranje dječjeg ormara

Organiziranje dječjih ormara zna biti pravi izazov za roditelje. Odjeća i sve ostale stvari (šeširići, kape, kojekakvi dodaci za kosu, ruksaci i torbe) obično završe posvuda, stvarajući kaos. No, s malo planiranja i organizacije, taj se kaos može pretvoriti u uređen prostor koji će vašem djetetu olakšati pronalaženje stvari, potaknuti samostalnost, a vama uštedjeti vrijeme.

U ovom postu podijelit ću nekoliko savjeta i trikova za organiziranje dječjeg ormara kako biste stvorili funkcionalan i estetski ugodan prostor.

Kako bi dječji ormar trebao izgledati u idealnim uvjetima?

U idealnim uvjetima svakako bi to bio ormar po mjeri. Kod izrade takvog ormara trebali biste paziti ne samo da vanjske dimenzije odgovaraju prostoru u koji ćete smjestiti ormar, nego i na raspored unutra. Znači, ormar bi trebao sadržavati prostor za vješanje stvari, police i ladice.

Idealno bi bilo da to budu dva posebna ormara, npr. jedan za vješanje stvari i s policama, a drugi ladičar (mrvicu kasnije objasnit ću zašto). Isto tako, treba paziti i da ormar ne bude predubok jer postoji velika šansa da će se odjeća zagubiti “negdje iza”, posebno ako ju slažete na hrpice. Ako ćete se odlučiti na samo jedan ormar, on mora biti dubok minimalno 50 cm zbog lakšeg odlaganja odjeće za vješanje.

Da sad malo pojasnim zašto bi bilo bolje imati dva ormara, jedan za vješanje, a drugi ladičar – u jednom ormaru često je teško zadovoljiti sve uvjete, em mora biti dovoljno dubok (što za sobom povlači uske, a duboke police), em često nema ladice. Naravno da uvijek postoji rješenje za sve, ali ako imate preduvjete za dva ormara, svakako iskoristite tu priliku.

Police u ormaru bi trebale biti što šire (i pliće) kako biste imali bolju preglednost i kako se odjeća ne bi “gubila iza”.

Kod dječjih ormara važno je i iskoristiti vertikalni prostor. Najbolje bi bilo da vam stolar sa strane izbuši rupice tako da police možete premještati prema količini odjeće (time osiguravate i to da ormar bude funkcionalan u budućnosti, dok dijete naraste). Isto tako, poznato nam je da je dječja odjeća mala (i kratka) pa donji prostor u dijelu za vješanje često ostane neiskorišten. Jako dobro rješenje mogla bi biti dvostruka šipka, znači jedna postavljena gore, a druga nešto niže (naravno, tu na umu trebate imati i to kakvu odjeću nose vaši klinci i vaše osobne preferencije, npr. s prostorom za vješanje nećete pretjerivati ako nemate puno haljina, suknji, košulja i sl.). Osim šipke, u taj prazan prostor, može se staviti i neki manji ladičar (npr. IKEA LENNART); samo treba paziti da vam odgovaraju dimenzije i da odjeća koja visi neće padati preko njega. Kod spomenutog ladičara to se ne bi trebalo događati jer je relativno uzak i nizak (34/56 cm), a opet dovoljno velik za pohranu.

Iskoristiti se mogu i vrata ormara, npr. postavljanjem kukica, no uzmite u obzir da na njih nećete moći objesiti ništa veliko (“debelo”) jer se vrata neće moći pravilno zatvoriti.

Ako imate police, odjeću je najbolje spremati u spremnike (kutije, košare) koji će maksimalno ispuniti dubinu police, a rasporedite ih tako da se prilagode visini djeteta (npr. ako se dijete samo oblači, nećete mu spremnik s majicama staviti na najvišu policu, nego niže, tamo gdje je može dosegnuti). Ako pak imate ladice, odjeću možete spremiti i bez kupnje kutija i košara.

Prepreke idealnim uvjetima

Namjerno sam napisala idealni uvjeti jer oni zapravo nikad nisu takvi; dosta toga nas može spriječiti da djeci napravimo ormar baš po njihovoj i našoj mjeri. Jedna od tih prepreka je ograničenost prostorom, tj. premale sobe. Često u njima nema dovoljno mjesta za dodatni ladičar, posebno ako sobu dijeli više djece.

Osim prostora, nemaju svi ni dovoljno financijskih sredstava da rade ormare po mjeri. Takvi ormari su ipak nešto skuplji u odnosu na već gotove koje možemo kupiti u trgovini.

Treća prepreka bila bi i nedostupnost idealnih spremnika za odjeću. Gore sam spomenula da bi bilo najbolje da su spremnici dugi kao što je duboka polica jer se na taj način najbolje iskoristi potencijal ormara. Kod nas na tržištu “duboke” spremnike ima IKEA (npr. STUK), ali često je nedostupan. Slično tome, možda kod kuće već imate neke spremnike koje biste mogli iskoristiti pa je suludo trošiti novce na nove.

Četvrta bi se prepreka mogla ubrojiti u subjektivne faktore, a ujedno je i razlog što naše klinke u ormarima nemaju još jednu šipku. Naime, kad smo muž i ja o tome pričali i “pripasavali” postojeću šipku, prva reakcija mlađe kćeri je bila: “Super, moći ću se na tome ljuljati!”. Naravno da smo onda od tog odustali, ali vi najbolje poznajete svoje dijete i znat ćete kakve bi mu ideje mogle pasti na pamet.

Na što možete utjecati?

Spomenula sam da sve ove prepreke možete “zaobići” različitim trikovima, ali jedno je najbitnije: količina odjeće koju vaše dijete ima. Džabe vam i najbolje dizajniran i najskuplje plaćen ormar ako gomilate odjeću koju dijete ne nosi i u ormaru je vječito kaos i nered. Odjeću bi zato trebalo prvo raščistiti (kolegica Marija je ovo super sažela u svojoj objavi), a onda razmisliti o stvaranju dječje modne kapsule ili barem krenuti od nekog “prosječnog” broja odjeće koju bi dijete određenog uzrasta trebalo imati. O ovim temama sad neću puno, ali definitivno pročitajte linkane postove.

Organiziranje odjeće

Sad dolazimo do onog najzabavnijeg dijela. Odjeću možete slagati na različite načine, ali oni koji me duže prate, znaju da mi je za dječju odjeću najbolja tzv. KonMari metoda (vertikalno slaganje). Na taj način organiziram bodiće, hlače, majice, potkošulje i pidžame. Tu odjeću možete direktno složiti u ladice ili prvo u spremnike pa onda u ladice ili na police.

Haljine, košuljice i jakne po meni je najbolje objesiti, a donje rublje pospremiti u spremnike. Gaćice, čarape i sl. možete isto složiti vertikalno, ali može i na hrpice/kuglice pa u kutiju/košaru, što je po meni ipak nešto bolje rješenje jer je puno brže, a i djeci zabavnije (moje obje klinke vole ubacivati čarape u košare kao da igraju košarku).

Ručnike i posteljinu probajte složiti prema dubini police, tako ćete najbolje iskoristiti prostor.

I naravno, kao što sam već spomenula, probajte više manje sve prilagoditi visini djeteta – ono što dijete samo koristi stavite niže da to može samo doseći (npr. majice, hlače, donje rublje). Na više police onda stavite ručnike, posteljinu i kutije s prevelikom/premalom robom. Kod prilagođavanja stvari djetetovoj visini pripazite jedino da ono što dijete ne uzima uvijek samo, možda ipak ne bude skroz dolje, nego negdje gdje i vi možete lako uzeti. Ovo je opet primjer iz vlastitog iskustva – bome mi se nekad teško s bebom sagnuti da mlađoj kćeri dodam nešto što je skroz dolje na polici. Spremnike možete i označiti – manjoj djeci slikom, većoj može i riječima. Ovaj je korak opcionalan, ako su npr. košarice rupičaste kao u ormaru moje mlađe kćeri, vidi se sadržaj pa to onda nije potrebno.

Spremanje drugih stvari u ormar

Na početku sam napisala da u ormare možete spremiti i neke druge stvari koje nisu odjeća (npr. šesiriće, kape, kojekakve dodatke za kosu, ruksake i torbe).

To možete napraviti dodavanjem kukica ili izvlačnih elemenata, a iskoristiti možete i vanjsku stranu ormara.

Mi u dječjim ormarima, osim odjeće, držimo i Sofijine likovne radove i “projektiće” iz vrtića (u “kvadratnim” kutijama iz Pepca) pa razmislite i o toj opciji.

Ništa, nadam se da će vam ovaj post pomoći, posebno ako ste trenutno u potrazi za dječjim ormarom. Ne odgovara svima sve što sam napisala, ali zato razmislite o tome koliko odjeće dijete ima (i je li sva zbilja potrebna), koliko mjesta imate u sobi, hoće li se dijete samo oblačiti, koliko novaca imate na raspolaganju itd. itd. Sve će ovo utjecati na vaš konačni izbor.

Kako ste vi organizirali dječji ormar? Što biste promijenili, a što ne?

Ako imate kakvih pitanja ili trebate pomoć u raščišćavanju i organiziranju dječje odjeće, slobodno mi se javite.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

P.S. Možda će vas zanimati i ovi postovi: Organizacija dječje odjeće (kao alternativa standardnom ormaru) i Organizacija dječje odjeće za vrtić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.