Organizacija

Organizacija dječje odjeće

Već sam vam prije pisala o organiziranju dječje odjeće, no tada sam se više osvrnula na onu odjeću koju je beba prerasla. Spomenula sam da ju spremam u IKEA SAMLA kutije, no kako je vrijeme odmicalo shvatila sam da će mi te kutije biti premale, tj. da će mi ih trebati poveliki broj i da će zauzimati previše mjesta. Nakon malo mozganja odlučila sam se za vakuum vreće (isto kupljene u IKEA-i) i zasad su se pokazale kao dobro rješenje (izuzev incidenta sa Sofijom i škarama i onih koje su se uslijed stalnog premještanja oštetile). Imam ih već neko vrijeme i nijedna još nije popustila. Isto tako, u prošlom sam postu spomenula da u ormaru u spavaćoj imam dvije kutije – jedna je za odjeću koja joj je prevelika, a druga premala. Kad se kutija s premalom odjećom napuni, prebacim ju u vreću.

No, da se mi vratimo na temu današnjeg posta – organiziranje “trenutne” odjeće, tj. odjeće koju dijete trenutno nosi. Nju sam spremala u komodu u našoj spavaćoj sobi (link će vas odvesti do posta o organiziranju komode koja je tada bila u spavaćoj sobi u našem starom stanu, no i sad u kući sam ju organizirala na isti način), no kako smo pri kraju s uređenjem dječje sobe (o uređenju dječje sobe možete čitati ovdje, ovdje i ovdje), preselili smo ju tamo!

Nismo se odlučili za standardni ormar (budemo ga negdje ugurali dok Sofi poraste), nego za police + jedan mali hack (dobro, dva, ali su isti). Daklem, iznad police za igračke (post o organizaciji igračaka očekujte drugi petak), postavili smo dvije LACK police, a ispod njih dvije “vješalice”.

Dugo sam mozgala što bih stavila ispod polica, čak sam razmišljala da za police ušarafimo konop i granu (fotka br. 5), međutim, bojala sam se da će to sve pasti ili se neće dobro držati, pogotovo ako Sofi jako povuče. Druga opcija bila je klasična vješalica s kukicama, no to mi se pak učinilo nepraktično, osobito za vješanje haljina (ajde, jakne se još mogu zakačiti, ali haljine malo teže, ha ha ha). I onda mi je sinulo da bih mogla iskoristiti držače za police! Daklem, držače za police (u ovom slučaju EKBY VALTER) zašarafili smo naopačke, a onda sam na njih dodala dječje vješalice (HÄNGA). Meni baš fora izgleda, a praktično je za mini robicu. Eto, tko bi rekao da se držači za police mogu iskoristiti i kao vješalice. 🙂

Organizacija dječje odjeće

Na gornje police stavila sam kutije s odjećom, biljčicu i dvije mape za Sofijine radove i materijale za crtanje (zasad su još prazni, moram ih organizirati).

Već sam prije spominjala da Sofijinu odjeću organiziram prema KonMari metodi, a kutije RASSLA su mi baš taman za to. Jest da su možda namijenjene za unutrašnjost ormara, ali i ovako dobro izgledaju + skroz su povoljne. Jedna je kutija podijeljena na dva dijela pa su joj tako u jednoj majice i hlače, u drugoj čarape i štrample, u trećoj gaćice i pidžame, a u četvrtoj zasad samo ručnici. Ako kojim slučajem sad prvi put čujete za KonMari metodu (mada imam dojam da su već svi čuli za nju), što se tiče slaganja odjeće, radi se o tome da se odjeća složi vertikalno, a ne na hrpice. Izuzetno je pogodna za organiziranje ladica, ali na taj se način može složiti i roba na policama, samo ju je onda funkcionalnije staviti u košare ili kutije. Više o KonMari metodi možete pročitati ovdje i ovdje.

Organizacija dječje odjeće
Kao dodatak (i estetski i funkcionalni) stavila sam još i oznake koje sam napravila na kompu, isprintala, izrezala i prikvačila malim drvenim kvačicama. Dvoumim se još da ih za dugotrajnost plastificiram, vidjet ću još.

Organizacija dječje odjeće

Evo i cijelog kadra, da sve vidite.

Organizacija dječje odjeće
Organizacija dječje odjeće

Zasad ovdje stane sva njezina odjeća (s obzirom da ima neku vrstu modne kapsule) i prilično mi se sviđa ova postava.

Što vi kažete? Kako vam se sviđa? Na koji način vi organizirate dječju odjeću?

Čitamo se.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

7 thoughts on “Organizacija dječje odjeće

  1. Sjajno, Petra! Skontala sam iz nekih postova da ti o sebi ne mislis da si mnogo kreativna, ali zaista mislim sa si previse samokriticna. Ono sto napravis je uvek i estetski, ali i funkcionalno vrlo privlacno. Pozdrav, a za damicu koja pozira i jedan poljubac! 🙂
    Dijana

  2. Dugo nisam čitala, baš mi je drago da vidim da lepo rastete a i napredujete sa uređenjem kuće. Ako budeš inspirisana, volela bih da pročitam malo iz tvog iskustva koliko je stvari deci i bebama zaista potrebno. Sofi je pravi mali minimalista 😁

    1. Hvala ti! Pretpostavljam da je, ha ha ha… A gle, kako rastu, negdje im je potrebno više, negdje manje. Bebama trebaju pelene, tetra pelene, podbradnjaci i sl., a igračke skoro nula bodova. Kod todlera pak trebaš više igračaka, a makneš pelene itd. Svaka faza nosi svoje. Ali općenito imam dojam da se s ponudom stvari za djecu malo pretjeruje; mislim sve je to divno i krasno, ali onda su nove majke često pod pritiskom da to sve moraju imati (posebno ako visiš na Instagramu, ha ha ha). Zato pamet u glavu i razmisliti treba li to zbilja ili smo opet uvučene u konzumerizam. 🙂 A lake smo “žrtve” jer bismo djeci htjele sve priuštiti.

  3. […] 5. Kupite odjeću koja nedostaje i osmislite sustav organizacije. Kad ste razjasnili kojom odjećom raspolažete i za što vam sve treba, kupite ono što još nedostaje. Možda dijete ima troje hlačice, ali ne i majice koje bi mu odgovarale. Proučite ponudu trgovina koje drže dječju odjeću pa tek onda krenite u šoping. Isto tako, odjeću je radi lakše preglednosti potrebno i organizirati. Meni se za dječju odjeću najboljom pokazala KonMari metoda slaganja, a više o samoj organizaciji možete pročitati ovdje. […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.