Organizacija

Kako organizirati duboke police u ormaru?

Problem broj 1 u svim ormarima (i onima za odrasle i onima za djecu) su često preduboke police. U jednu je ruku ta dubina logična zbog prostora za vješanje koji bi inače bio nefunkcionalan, no zbog potrebne dubine tog prostora duboke su i police.

Obično u takvim situacijama robu slažemo u dva reda; najčešće ono što češće ili trenutno koristimo stavimo naprijed, a ono rijeđe ili sezonsko iza. Kod dosta ljudi to funkcionira (npr. kod mene nekih 90% vremena), no u velikom broju slučajeva začas se sve ispremiješa i nastane kaos.

Što onda učiniti?

Po meni postoje dva rješenja i oba pokušavaju što je moguće više iskoristiti dubinu police.

  1. Slaganje odjeće prema dubini.
  2. Korištenje što dubljih organizatora + vertikalno slaganje odjeće (popularna KonMari metoda slaganja).

Slaganje odjeće prema dubini

Nije svaka odjeća pogodna za ovakvo slaganje, ali neka jest. To su npr. ručnici, posteljina, tetra pelene… Moguće je na taj način složiti i hlače (traperice) tako da ih samo jednom presavinete. Donja fotografija prikazuje jedno takvo slaganje u ormaru/komodi moje kćeri Lucije (druga polica).

Komoda za presvlačenje bebe

Korištenje što dubljih organizatora

Duboki organizatori “popune” veći dio police pa je mala šansa da vam se nešto iza izgubi i ispremiješa. Primjeri nekih takvih “dubokih” organizatora su STUK kutija s odjeljcimaSKUBB futrola za odlaganje. Ovi su organizatori prilično dugi (50-55 cm) pa će zauzeti veći dio police (u seriji SKUBB ima još zanimljivih organizatora, ne samo ovaj. Ovaj je recimo super za posteljinu). Nešto kraća je RASSLA kutija s odjeljcima koju i ja osobno koristim. Ovi neki organizatori imaju sa strane i ručkicu pa je kutiju lako povući; praktički se pretvori u ladicu i tako omogući bolju preglednost.

Ako se odlučite za kutije, robu možete složiti i u dva reda, definitivno će biti jednostavnije s kutijama nego da su u pitanju samo hrpe odjeće. U tom slučaju će vam dobro doći i obične košarice/kutije. U našem i Lucijinom ormaru koristim HALVARD košarice. Nisu čvrste kao neki drugi organizatori, ali su jako povoljne + možete ih naći u svim veličinama.

Košarice za duboke police

I još jedna stvar kod odabira organizatora – osim dužine, pazite i na to da je organizator dovoljno visok. Niži organizatori su dobri za dječju odjeću, no za odjeću za odrasle ipak moraju biti mrvicu viši jer inače roba neće lijepo stajati nego će stršiti van.

Ako vam se pak ne da ulagati u kupovne organizatore (iako su svi redom vrlo povoljni), možete iskoristiti i kutije koje već imate doma, npr. one od visokih čizmi (hvala Adrijani iz Organizacijske ordinacije na ideji!).

Na koje vi načine iskorištavate dubinu polica? Biste li mijenjali takve ormare da opet imate priliku?

Eto, to je to! Toliko danas od mene.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.