Organizacija

10 načina za organiziranje pomoću kutija i košarica

Uz fascikle i kukice, kutije, košarice i slični spremnici najdraži su mi proizvodi za organiziranje. U njih zaista možete pospremiti svašta – od igle do lokomotive. Lijepo izgledaju, a možete ih kupiti u trgovinama kao što su Jysk, Ikea, Lidl, Pepco, Emmezeta… zapravo svim trgovinama koje u svom asortimanu imaju stvari za kuću. Ako ste pak nešto spretniji i skloniji “uradi sam” projektima, možete ih i sami napraviti, odnosno ukrasnim papirom ili tkaninom prelijepiti obične kutije za cipele ili pelene.

Dobra stvar kod kutija ili košarica je i ta da stvari u njih ne morate uvijek uredno vratiti, pogotovo ako nisu prozirne, a prostor će i dalje izgledati organizirano. Jedino pripazite da u kutije ne počnete “ubacivati” nepotrebne stvari jer organizacija onda zapravo i nema nekog prevelikog smisla. Ne želite valjda uvijek iznova organizirati stvari koje vam ne trebaju, zar ne?

Evo onda i nekoliko konkretnih načina za organiziranje pomoću kutija/košarica.

1. Organiziranje odjeće
Kutije ili košarice odlično su rješenje za organiziranje odjeće, pogotovo prema KonMari metodi. Iako je njezina metoda slaganja odjeće praktičnija za ladice, s kutijama je možete imitirati i ako imate isključivo police. Ja u košarice slažem potkošulje i dio odjeće koju nosim po kući. U njih sam pospremila i čarape, samo što njih ipak smotam (ako ste čitali knjigu Čarolija pospremanja, znate da Kondo to baš i ne preporučuje, međutim to mi je ipak puno praktičnije nego njezin način).

KonMari metoda organiziranja odjeće i ormara

2. Organiziranje dječjih stvari i odjeće
Slično kao i s odjećom za odrasle, u košarice možete pospremiti i odjeću za bebe + stvari za higijenu.

Organizacija dječje odjeće u komodi za presvlačenje

3. Organiziranje prevelike/premale dječje odjeće
Velike SAMLA kutije mogu se iskoristiti za organiziranje odjeće koja je bebi premala ili još prevelika. Dobro ih je složiti jednu na drugu i pohraniti u spremište, a fora trik je i na njih napisati što je sve unutra. Tako ćete kasnije jednostavnije pronaći ono što vam treba.

Organiziranje bebine odjeće pomoću SAMLA kutija

4. Organiziranje ljetnog/zimskog asesoara
Iako zapravo spadaju pod odjeću, kape, šalove, rukavice, kostime za kupanje, kupaće gaćice i šešire posebno sam izdvojila jer se često zagube negdje na dnu ormara. Zato ih je dobro držati u kutijama ili košaricama i onda, ovisno o sezoni, staviti na vidik (recimo, zimske stvari u predsoblje radi bržeg spremanja ujutro).

5. Čuvanje uredskog pribora
U kući u kojoj sada živimo još nismo “stigli” do organizacije ureda, ali u stanu u kojem smo živjeli u Zagrebu u ukrasnim sam kutijama čuvala uredski pribor. Kutije su bile u dnevnom boravku, na polici ispod stolića. Takva mi se organizacija pokazala kao odlično rješenje za male prostore (čitajte: nedostatak pravog kućnog ureda).

6. Organiziranje materijala za DIY projekte
Osim uredskog pribora, u kutijama sam držala i razne materijale i alate za DIY projekte. Moram priznati da jedva čekam da krenemo s renovacijom ureda i da kutije ponovno izvučem na svjetlo dana!

7. Organiziranje hladnjaka i zamrzivača
Košarice su odlične i za organiziranje hladnjaka (i zamrzivača)! U svojima držim mliječne i suhomesnate proizvode.

Organiziranje hladnjaka
8. Organiziranje prostora ispod sudopera/umivaonika
Prostor ispod sudopera, odnosno umivaonika zna biti problematičan zbog raznoraznih cijevi koje onuda prolaze pa s iskorištavanjem prostora treba biti kreativan. Jedan od načina za bolju organizaciju je definitivno korištenje košarica – moje čuvaju sredstva za čišćenje i pranje.

9. Organiziranje namirnica i proizvoda za izradu kolača
Košarice se mogu iskoristiti i za organiziranje kuhinjskih elemenata, odnosno u njima možete čuvati svašta, recimo ja sam čuvala namirnice i “alat” za izradu kolača. Isto tako, kao što možete vidjeti na fotki, košarica je DIY projekt – običnu kutiju za cipele prelijepila sam ukrasnim papirom.

Organizirani kuhinjski elementi
10. Čuvanje kruha
Slatke košarice, poput ove iz Emmezete, odlične su za čuvanje kruha, a i bojom je pasala u kuhinju. 😉


I to je to! Kao što ste mogli pročitati i vidjeti, košarice i kutije su jako svestran proizvod za organiziranje i nije ni čudo što ih mnoge trgovine prodaju. Ako vas zanima koji su to još proizvodi neophodni za organizaciju, kliknite ovdje, a nešto više o organiziranju pomoću fascikala i kukica, pročitajte ovdje i ovdje.

Koristite li i vi košarice u organizaciji doma?

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

3 thoughts on “10 načina za organiziranje pomoću kutija i košarica

  1. Košarice su stvarno super za organizaciju. Koristim ih u kuhinji za čuvanje kutija čaja i drugu za palentu i griz. U dnevnoj sobi koristim za “uredske potrepštine” i make up.
    Inače, puno više koristim one zelene Ikea kutije: u ormaru za gaćice, potkošulje i čarape, u kuhinji za krumpir, svakakve role i sredstva za čišćenje, a u hodniku za prljavu odjeću koja se odvojeno pere. isto tako tri kutije su rezervirane za D. igračke. Mama ih ima barem 20 haha. Mogao bi se napisati post samo o tim kutijama 😀

    1. Aaaaa, zaboravila sam napisati za čuvanje igračaka! Da, u pravu si, za svašta se mogu iskoristiti. Ovim zelenim kutijama bi vjerojatno bio oduševljen moj dragi, to mu je omiljena boja, neću ni spominjati da vrti očima na moje neutralne ili crno-bijele kombinacije, ha ha ha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.