Čišćenje

Kako očistiti plastičnu dasku za rezanje?

Neki sam dan primijetila da je moja bijela plastična daska za rezanje potamnila, odnosno dobila “flekice”. Imam dvije daske, jednu drvenu koju koristim za rezanje povrća i tu plastičnu koju koristim za rezanje mesa. Nemam perilicu suđa pa ju inače perem ručno, vodom i deterdžentom za pranje suđa, ali i nakon nekoliko pranja (i nešto silovitijeg ribanja spužvicom) te se mrlje nisu htjele povući. Uopće ne znam od čega su se pojavile, mada kada “prevrtim film”, čini mi se da sam slučajno na njoj rezala mrkvu (povrće obično režem na drvenoj dasci jer mi je plastičnu jednostavnije očistiti od ostataka mesa nego drvenu). Uglavnom, mrlje se nisu povlačile ni nakon nekoliko pranja pa sam odlučila potražiti rješenje za njihovo uklanjanje (onlajn, naravno). Iako te mrlje vjerojatno nisu opasne, tj. dasku sam mogla i dalje normalno koristiti, ipak mi je estetski izgledalo jako ružno.

Na Internetu sam pronašla nekoliko savjeta, tj. “recepata”, a odabrala sam onaj za čiju sam izradu sastojke već imala kod kuće – sodu bikarbonu i ocat. Vjerujem da već znate da za čišćenje volim upotrebljavati što prirodnije sastojke, a sodu i/ili ocat koristim za čišćenje mnogih stvari – štednjaka, perilice rublja, kalupa za mafine itd. Ova su dva sastojka definitivno nezaobilazni dio moje kolekcije preparata za čišćenje pa sam se razveselila kad sam pročitala da je njima moguće očistiti i daske za rezanje.

Daklem, prljavu sam dasku najprije posipala sodom, a zatim je poprskala octom. Pričekala sam petnaestak minuta, a onda ju dobro izribala spužvicom. Žao mi je što nemam jasniju fotku prljave daske, ali i iz priloženih se vidi da je bila u prilično groznom stanju.


Soda i ocat nažalost nisu uspjeli ukloniti sve mrlje, ali su za razliku od vode i deterdženta obavili puno bolji posao. Ocat je odličan za dezinficiranje pa sam s te strane bila sigurna, no te su me mrlje i dalje mučile. E, tu sad nastupa zvijezda ovog posta, i doslovno i figurativno – SUNCE! Sjetila sam se da je bebinu umrljanu odjeću dobro ostaviti na suncu jer će ono te mrlje izblijediti pa rekoh, zašto to isto ne pokušati i s daskom za rezanje?


I znate što? Na moje veliko iznenađenje, upalilo je! Dasku sam, nakon tretmana sa sodom i octom, stavila na direktno sunce i ostavila je cijelo popodne (što dulje, to bolje). U početku sam bila malo skeptična (gore na fotki je stanje nakon nekih cca sat vremena), ali kako je vrijeme odmicalo, mrlja je bila sve manje vidljiva. Na kraju je GOTOVO nestala (da ne bi bilo zabune, još je mrvicu vidljiva, ali stanje je neusporedivo bolje nego prije!).

Čišćenje plastične daske za rezanje
Tko bi rekao da će mi saveznik u čišćenju i odstranjivanju mrlja s plastične daske biti sunce. Nekad su jednostavna rješenja zbilja najbolja rješenja. 🙂

A vi, kako vi čistite svoje daske za rezanje? Imate li više komada ili sve režete na jednoj? Hoćete li isprobati ovaj trik za tvrdoglave mrlje?

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

P.S. Kad primijetite da vam je daska prilično “izrezbarena”, što je zapravo nemoguće izbjeći, jer ono, na njoj se reže, dobra je opcija zamijeniti je. Unatoč svim mogućim preparatima, u te se sitne pukotine mogu zavući raznorazne bakterije pa je bolje ne riskirati.

6 thoughts on “Kako očistiti plastičnu dasku za rezanje?

  1. Odličan savjet jer i ja imam takvu dasku, zapravo dvije – jednu za meso i jednu za povrće. Čistim ih domestosom. Tvoja varijanta je punooo prirodnija i baš ću je isprobati. Nego, koju sodu kupuješ za čišćenje – tu u plavoj kutijici? Čini mi se premalo da bi se išta s njome očistilo ili ? Glupo pitanje jer u životu nisam kupila sodu – ona se nalazi na odjelu gdje su stvari za kolače?

    1. Sodom čistim dok mi je nešto baš jako zaprljano, recimo, njome sam očistila štednjak dok smo živjeli u Zagrebu (a koji je ostao prljav nakon prošlog vlasnika; čak ni onim Cilit Bangom ili kako se već zove te mrljetine nisam uspijevala očistiti) pa mi ne trebaju neke velike količine. Mada se već neko vrijeme spremam očistiti perilicu rublja prema uputstvima sa Sofijinog bloga, a čini mi se da tamo ide veća količina – ni ja ne znam gdje je kupiti u većim pakiranjima, ako saznam, javim. 🙂 Ta mala soda u kutijici stoji na odjelu gdje su kolači, da.

      Što se tiče korištenja sode u čišćenju daske, veća je zvijezda bilo sunce, ha ha ha. Kombinacijom sode i octa mrlja je ostala vidljiva, tek ju je sunce izblijedilo (naravno ne skroz, ali ono 90 %).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.