DIY, Organizacija, Uređenje doma

DIY vješalica za ručnike

Sjećate se kad sam spomenula da nas još samo jedan projekt dijeli od kupaonice kakvu sam si zamislila?

Nakon svih zavrzlama, napokon je gotov, a riječ je o, kao što ste vjerojatno već zaključili prema naslovu, vješalici za ručnike!

U kupaonici imamo ogromni radijator u obliku ljestvi koji nam je služio i kao držač za ručnike, ali moram priznati da to baš i nije funkcioniralo. Ponajprije zato jer moj dragi nije tip koji će ručnike lijepo rastegnuti i posložiti (ni meni se nije dalo svaki put nakon korištenja ručnike rastezati) pa su završavali izgužvani. Kupili smo čak i one kukice koje se inače objese preko vrata i premda ručnici više nisu bili izgužvani i mogli su se jednostavno objesiti, to mi nekako nije lijepo izgledalo.

Onda mi je sinula ideja da bismo mogli pronaći neki samostojeći stalak za ručnike, odnosno vješati ih na vješalicu. Vješalica ne mora biti samo za kapute i torbe niti se nalaziti isključivo u hodniku. No naravno da mi se u trgovinama nijedna nije svidjela pa smo odlučili napraviti svoju. 😉

Ako već neko vrijeme pratite blog, vjerojatno znate da smo u kupaonici napravili policu od komada debla i užeta pa smo i vješalicu odlučili napraviti u sličnom điru.

Daklem, odlučili smo iskoristiti granu oraha + beton!

Slično kao i s policom, ni izrada ove vješalice nije prezahtjevna ako imate odgovarajući alat i materijal. Trebat će vam sljedeće: grana nekog drveta (ne treba biti orah), motorna ili obična pila, brusni papir, krpa, cement + šljunak + voda, grabilica kojom ćete usipati cement i šljunak, “žlica” kojom ćete smjesu promiješati, kanta ili neki kalup, kist i lak za čamce ili neki drugi željeni premaz.

Krenimo onda s konkretnim koracima.

Granu možete naći negdje u prirodi, ako živite na selu ili imate nekog tko ne živi na gradskom asfaltu. 🙂 Već sam spominjala da smo prošle godine rušili stabla oraha + neke podrezivali pa je ostalo “materijala” pogodnog za svakakve projekte.

Nakon što ste izabrali granu koju želite i oblikovali je prema želji (tj. odrezali grane koje smetaju), dobro je da je ostavite da se ona osuši (ne na direktnom suncu).

Vješalica za ručnike
Poslije sušenja, granu treba očistiti od prljavštine i prašine. Ja sam za čišćenje koristila brusni papir i krpu. Nisam skidala koru nego sam je samo dobro očistila.

Vješalica za ručnike
Sada slijedi izrada stalka za buduću vješalicu – u kalup (mi smo koristili kantu u kojoj je prije bila boja) usipat ćete cement pa šljunak (u omjeru 1:3) pa to jako dobro promiješati. Nakon toga ulijevat ćete vodu da dobijete gustu smjesu (uputstva za izradu betona pišu na vreći cementa; mi smo smjesu odokativno složili jer dragi ima iskustva s betoniranjem).

Vješalica za ručnike
Granu ćete sada postaviti u sredinu kalupa (pazite samo da vam je smjesa jednakomjerno poravnata). Da, skoro sam zaboravila spomenuti – na dno grane “pribijte” neki komadić lima ili nečega kako bi držao beton (drvo će se s vremenom malo “stisnuti” pa da vam ne ispadne iz stalka). Granu učvrstite za nešto da vam se ne miče dok se beton suši (mi smo je žicom učvrstili za stepenice u suprugovoj radionici, fensi šmensi, znam). Granu i kalup ostavite tako cca 3 dana.

Vješalica za ručnike
Granu (po mogućnosti s betonom, je l’) izvadite iz kalupa. Ako primijetite da se baš ne vadi jednostavno, bolje skalpelom razrežite kantu nego da čupate van (naravno, pod pretpostavkom da vam nije žao kante).

Granu sada treba premazati lakom za čamce. Ja sam nanijela tri sloja, a između svakog nanosa pričekala sam cca 24 sata. Isto tako, pratite u kakvom je stanju beton, ako je vani vruće, a on vam se učini “suh”, zalijte ga vodom da ne popuca.

Vješalica za ručnike
I to je to! Vješalica je spremna za korištenje. Mi smo još neke preinake napravili kad smo je unijeli u kupaonicu (skužila sam da jedna grana ipak previše strši pa smo je otpilili ručnom pilom na licu mjesta; beton je bome težak pa mi je se nije dalo nositi natrag u radionicu). Po grani rasporedite ručnike i uživajte u novom dodatku.

Vješalica za ručnike
Meni se ova vješalica zasad sviđa, a mislim da je zaista unikatna (nema baš svatko komad drveta u kupaonici, zar ne?).

Kako vi odlažete svoje ručnike? Što mislite o ovakvom načinu odlaganju (i samoj izradi vješalice)? Biste li ovako nešto i sami stavili u svoju kupaonicu?

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

3 thoughts on “DIY vješalica za ručnike

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.