Čišćenje, Organizacija

15+ stvari koje mi olakšavaju svakodnevni život

Pozdrav!!!

Bio bi red da nešto konačno i ovdje objavim, zar ne?

Prošlu godinu baš sam jako zapostavila blog. Svaki mi petak zvoni u glavi da bih trebala nešto napisati za vas koji me samo ovdje čitate (ispričavam se i na neodgovorenim porukama), ali nikako i nikako da dođe na red.

Odsad ću pokušati biti redovitija jer, moram priznati, malo mi fali ovakav blogerski, “duži” način pisanja. A ako me nema, uvijek me možete pronaći na Instagram profilu @organizirajtese.

Uglavnom, evo jedne teme o kojoj sam već jednim dijelom pisala na Instagramu, ali mislim da zaslužuje i svoje mjesto ovdje.

Iz naslova možda već možete zaključiti o čemu se radi. Naime, svatko od nas ima neke svoje “cake” i trikove kako da si olakša svakodnevni život i funkcioniranje. Meni se to prvenstveno odnosi na kućanske poslove i suživot s klincima. Dok se držim tih svojih sitnih rutina preko tjedna i za vikend, ujutro i navečer, dani mi budu ugodniji i s manje strke i zbrke. A vjerujem da je svim mamama poznato da dani s klincima mogu biti itekako “zbrkani”.

4 stvari koje radim(o) preko tjedna, tj. određenim danima

1. Kupimo namirnice
Prvi dan u tjednu rezerviran je za kupnju namirnica. Kupnju većinom obavlja muž u većem dućanu kad se vraća s posla ili popodne odemo zajedno. Kupnja jednom tjedno pokazala nam se kao najbolje rješenje za naše kućanstvo – taman sve potrebno stane u frižider, a u 90% slučajeva ništa nam ne zafali. A ako ipak zafali (najčešće voće) kupim usput u lokalnom dućanu.

2. Obrišem umivaonik i ogledalo u kupaonici
Utorkom i subotom prebrišem umivaonik i ogledalo u kupaonici. Subotom jer tada čistim cijelu kupaonicu, a utorkom jer je tada dovoljno prljavo da je za pranje, a još uvijek dovoljno čisto da ga ne moram baš ribati (ako vam ovo ima smisla). Naravno da ogledalo prebrišem i ostalim danima ako su ga klinke poprskale ili ako je na umivaoniku baš neka očita mrlja, no uglavnom je to utorkom i subotom.

Kupaonski ormarić

3. Operem podove
Srijeda (i subota) rezervirani su mi za pranje podova u dnevnom, kuhinji i kupaonici. Pod inače usisavam svaki dan (bit će i o ovome riječi), ali perem ga jednom do dvaput tjedno, osim kad u kući imam puzače (što me uskoro opet čeka). Kad su tu mali puzavci, onda se pod riba svakodnevno, ali ovako mislim da nema potrebe. Usisam, da, ali perem dvaput tjedno.

4. Razvrstam otpad
U mojem je mjestu odvoz smeća petkom ujutro pa mi je četvrtak navečer namijenjen za skupljanje svog smeća po kući i razvrstavanje otpada. Opet, naravno da smeće iznesem u kantu po potrebi, ali svaki drugi četvrtak je to obavezno.

Petkom nemam tako nekih specifičnih zadataka, a za subotu sam vam već napisala.

3 stvari koje mi olakšavaju nadolazeći tjedan

Tri su stvari koje obavezno napravim preko vikenda (najčešće u nedjelju navečer), a koje mi uvelike olakšaju nadolazeći tjedan.

1. Isplaniram jelovnik i brzinski počistim frižider
Dok planiram tjedni jelovnik (ili ako mi se ne da izmišljati toplu vodu, škicnem svoj mjesečni), obavezno prvo pogledam što imam u frižideru i špajzi i usput ih brzinski počistim.

2. Napišem popis za kupnju
Osim planiranja jelovnika, napišem i namirnice koje su nam potrebne. Kao što sam već spomenula, popis pošaljem mužu pa on obavi kupovinu kad se u ponedjeljak vraća s posla ili popodne odemo svi zajedno.

3. Pripremim klinki odjeću za vrtić
I zadnja stvar koja S. (i meni) olakšava spremanje za vrtić je priprema njene robe. Ispeglam 5 kombinacija (hlače i majice) i objesim ih na stalak u njezinoj sobi. Ujutro tako nema brige i natezanja što će obući, nego samo robu redom uzima.

5 stvari koje napravim ujutro

Ne uspijem baš sve ovo napraviti ujutro (pogotovo otkad je tu beba B.), ali trudim se, jer, kao što sam gore spomenula, daljnji tijek dana mi bude puno ugodniji dok znam da sam to riješila.

1. Pospremim krevet
Ne biste nikad pogodili, ali ovo je baš kontroverzna tema, haha. Kad god ovo spomenem na Instagramu, ljudi se podijele u nekoliko “tabora” – neki ne vide svrhu u pospremanju kreveta jer će navečer ionako opet leći u njega, drugi ga prvo satima zrače pa ga onda pospreme, a treći ga pospreme skoro odmah nakon ustajanja.

Ja spadam u tu treću skupinu. Ustanem, obavim higijenu, pozabavim se s klincima i nakon toga pospremim krevet. Ne znam, soba mi odmah puno ljepše i urednije izgleda kad je krevet pospremljen.

Pospremljen krevet

2. Promijenim kuhinjsku krpu
Jedna skroz banalna stvarčica, ali puno mi je ljepše dan započeti čistom kuhinjskom krpom.

3. Raspremim perilicu suđa
Nema mi goreg nego kad ujutro dođem u kuhinju, a u njoj sve porazbacano i prljavo suđe u sudoperu. Treba pripremiti doručak, a pola pribora nije čisto. Mislim, neće se dogoditi smak svijeta, ali puno mi je jednostavnije kad je sve suđe lijepo oprano i samo ga trebam pospremiti u ormariće.

4. Pospremim rublje koje se osušilo
Imam pravilo “mašina na dan” (o tome minuticu kasnije) i obično nakon doručka posložim i pospremim turu koja se osušila. Osim prljavog suđa, ne volim ni hrpe rublja koje “leže” uokolo, bilo prljave bilo čiste. Napisala sam gore da peglam samo ono nužno pa onda tu nema puno mudrovanja – sa stalka ide direkt u ormare. Ne uspijem uvijek odmah ujutro, posebno ako se obaveze s klincima ujutro oduže (čitajte: L. se ne želi počešljati ili oprati zube), ali onda se potrudim da to riješim preko dana.

5. Stavim na sušenje mokro rublje
Još uvijek nisam nabavila sušilicu (planirala sam ju uzeti još za Crni petak prošle godine, ali su me razočarali “sniženjem”) pa robu vješam na stalak (ovo mi je super opcija ljeti jer se ne troši struja i rublje se suši vani na zraku, ali moram priznati da zimi i nije baš najsretnije rješenje rastezati mokro rublje po dnevnom boravku). Nakon što sa stalka maknem suho rublje, objesim mokro.

5 stvari koje napravim navečer

Da bi ujutro stvari funkcionirale onako kako ste upravo pročitali, treba malo discipline navečer. Ne uspijem baš svaku večer ovako, posebno dok klinci ne žele spavati pa se na kraju ne zna tko je koga uspavao, tj. i ja zaspim s njima. Međutim, sve je puno lakše ujutro dok obavim ovih 5 stvarčica navečer.

1. Sve vratim(o) na svoje mjesto
Ovo obično napravimo cure i ja. Poslije večere, a prije kupanja, pospremimo dnevni boravak i kuhinju. Sve vratimo kamo pripada – suđe u perilicu, deke i jastuke na kauče, igračke na policu. Da od 5 stvari koje napravim trebam izabrati samo jednu, definitivno bih odabrala ovu.

Pospremanje dnevnog boravka

2. Usisam dnevni boravak i kuhinju
Ovo sam već jednim dijelom spomenula. Znači, ne znam kako kod vas, ali kod nas kao da žive rudari. Ako svakodnevno ne usisam mrvice i prašinu, idući dan ne možeš hodati po podu od smeća. Dosad sam pod mela partvišem, no prije par mjeseci nabavila sam štapni usisavač pa mi je sad taj dio brži, a i zabavniji (svaki put se šlagiram dok pod svjetlom usisavača vidim koliko prašine i mrvica ima).

3. Uključim perilicu suđa
U ovoj je fazi suđe već u perilici, samo treba staviti tabletu i uključiti ju.

4. Stavim peći kruh
Ovo nekad napravi muž, nekad ja. Ne, ne mijesimo tijesto, nego sve sastojke potrpamo u pekač, a ujutro nas čeka mirisni kruh (osim ako oboje ne zaspimo, hahaha).

5. Razvrstam rublje i stavim jednu turu na pranje.
Ovo je ono pravilo “mašina na dan”. Naravno, nekad ih bude i više, ali se stvarno trudim ne preskakati dane jer se rublja nakupi kao da nas je u kući 10, a ne pet. Sad nedavno propustila sam nekoliko dana jer smo svi bili bolesni i odmah kaos, više ni u koš ne stane. Nekako nisam fan onog da sve rublje riješim u jednom danu jer to rublje onda nemam gdje sušiti + u ovoj fazi života jednostavnije i praktičnije mi je držati se jedne ture na dan.

Odlaganje prljavog rublja

Ništa, nadam se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ćete potaknuti njime i vi uvesti sitne (ali bitne) promjene u svoj život.

Što vi obavezno napravite preko vikenda?

Koja je jedna stvar koju nikako ne propuštate napraviti, bilo preko tjedna, vikenda, ujutro ili navečer? Pišite mi u komentarima.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

1 thought on “15+ stvari koje mi olakšavaju svakodnevni život

  1. Dnevno definitivno pokupim svo suđe po stanu koje je za prljavo. Tjedno operem mašinu šarenog i mašinu bijelog rublja, ostatak rasporeda je u izradi 😀
    Meni je trenutno opisani raspored previše, jeste li zainteresirani napisati post za light verziju održavanja doma?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.