Organizacija

Tjedno planiranje menija

Imate li i vi problema sa smišljanjem jela koja ćete kuhati svaki dan? Ili su vam već dosadili svakodnevni odlasci u trgovinu jer vam je ponestalo jaja? Ako je vaš odgovor na ova pitanja potvrdan, pokušajte osmisliti tjedni meni!

Daklem, čemu uopće planiranje menija? 
Najprije ćete uštediti vrijeme, a onda i novac. Jednostavnije je svaki tjedan izdvojiti dvadesetak minuta za smišljanje jela koja ćete kuhati taj tjedan, nego svaki dan razbijati glavu i tratiti vrijeme čekajući u redu za blagajnu. I drugo, na ovaj ćete način izbjeći pretjerano trošenje novaca jer ćete kupiti samo ono što vam uistinu treba.
Kako krenuti?
 • Pripremite jedan prazan papir i podijelite ga na dva dijela – JELO i NAMIRNICE (ako želite, možete se poigrati s tablicma i izraditi fensi predložak kao ja). Osim papira, trebat će vam još i vaše “skladište” recepata (bila to kuharica, fascikl, kutijica ili ste jednostavno već toliko vješti s kuhanjem da sve recepte držite u glavi).
 • Potražite na mreži katalog proizvoda trgovine u kojoj najčešće kupujete. U katalogu su najčešće navedeni proizvodi koji će taj tjedan biti na sniženju.
 • Odlučite za koji ćete broj dana isplanirati meni – hoće li to biti tjedno ili pak mjesečno. Meni najbolje odgovara tjedno planiranje pa shodno tome i tjedni odlazak u trgovinu. Isto tako, odlučite hoćete li planirati samo ručak ili sve obroke.
 • Odredite dan kojim ćete planirati vaš meni i dan kojim ćete odlaziti u trgovinu.


Nakon što ste pripremili papir i recepte te odlučili na koji ćete način planirati, slijedi samo planiranje. 🙂 Ja obično ne planiram sva tri obroka u danu, nego samo ručak, što znači da moram osmisliti sedam jela. Pri planiranju u obzir morate uzeti nekoliko stvari:
 • vrijeme koje taj dan imate na raspolaganju za kuhanje – npr. ako ste cijeli dan na poslu, sigurno se navečer nećete upustiti u izradu domaćih kroketa
 • budžet
 • dostupnost namirnica – mnogo trgovine ne drže npr. egzotično voće ili povrće
 • raznolikost jela – pokušajte kuhati što raznolikije, npr. jedan dan tjesteninu, drugi dan varivo, treći dan meso+rižu itd.
 • želje i preferencije vaših ukućana – ako netko od vaših ukućana ne jede, npr. krumpir, sigurno ga nećete pripremati svaki dan.

Pa, kako to izgleda:
 • Prelistajte katalog trgovine u kojoj najčešće kupujete. Potražite snižene artikle i prema njima pokušajte osmisliti nekoliko jela. Primjer: kranjske kobasice na sniženju možete iskoristiti za pripremanje graha i dinstanog krumpira s kobasicama.
 • Pitajte svoje ukućane što bi željeli jesti taj tjedan – moji, recimo, vole špecle sa sirom.
 • Pretražite svoje recepte – sigurno ćete pronaći neki recept za fini rižoto i zelenu salatu, brzi omlet sa šunkom ili pak ukusni sos i kuhano meso.
 • Inspiraciju potražite i onlajn pa isprobajte neki novi recept – npr. tursku pizzu s mljevenim mesom.
Ovih sedam jela zapišite na papir, poredajte ih po danima (s obzirom na vrijeme koje vam je na raspolaganju), a pored njih (na drugu polovicu papira) zapišite namirnice koje su vam potrebne i morate ih kupiti. Taj popis ponesite sa sobom u trgovinu kako biste bili sigurni da ćete sve kupiti.

I to je to! Jednostavno, zar ne? Svoj tjedni meni možete i izložiti na vidljivom mjestu pa će svi ukućani znati što se taj tjedan kuha/jede. 🙂

Tjedni meni u okviru za fotografije
Tjedni meni na “školskoj ploči”
Tjedni meni na frižideru

Planirate li svoj meni? Koje vam je omiljeno brzinsko jelo (za one dane kad vam se ništa ne kuha)? Pišite…

U sljedećem postu očekujte nekoliko brzih houm tips.

2 thoughts on “Tjedno planiranje menija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.