Čišćenje

Kako očistiti radijatore?

Ako i vi imate problema s čišćenjem radijatora, dignite dva prsta, hahahha. Jaj…

U unutrašnjosti će kroz mjesec-dva krenuti sezona grijanja pa bi bilo dobro očistiti radijatore od prašine i paučine. Svašta se u njima nakupi nakon nekoliko mjeseci. Ovo bi zapravo bilo najbolje napraviti nakon što sezona grijanja završi, ali tko još razmišlja o tome u svibnju ili lipnju.

Čišćenje radijatora je malo zeznut posao, osobito ako niste našli odgovarajuću metodu (da, ima ih više, pobrojat ću sve na kraju posta), a način čišćenja ovisi i o vrsti radijatora koje imate. Sebi sam izabrala najbržu (možda ne i najefikasniju, ali ovdje biram brzinu jer u kući imam sto pedeset radijatora).

Naši radijatori imaju onako šupljikav poklopac i u unutrašnjosti rebra (a jesam to opisala, nema što, ali ako imate Valliantove radijatore, znat ćete na što mislim).

Moja ih mama čisti dugom savitljivom četkom, koju sam si i ja nabavila, ali ona mi se učinila malo nepraktičnom jer bi to umetanje četke u svako rebro trajalo cijelu vječnost.

Zato sam odlučila malo prošvrljati netom i naći jednostavnije i brže rješenje.

Najbržom se pokazala ona usisavačem i fenom (od alata kojih imam kod kuće).

Daklem, kako to onda detaljno očistiti radijatore?

1. Ako imate iste ili slične radijatore kao i ja, prvo s njih skinite poklopac. To ćete napraviti tako da ga primite sa strane i podignete dok ne čujete “tup”. To napravite i s druge strane. Nakon toga primite sam poklopac i malo ga prodrmajte, s lijeve strane pa desne pa sredinu i onda ga podignite. Kod nekih će ići lako, kod nekih malo teže (meni je neke muž skinuo).

2. Usisajte sve što se da usisati. Iza, unutra, izvana… Gdje god vam stane cijev usisavača. Ako kojim slučajem imate savitljivu cijev za usisavač (negdje sam bila pročitala da su to jednom imali u Lidlu), onda će vam sve ovo biti brzo gotovo, a cijev zapravo i jedini potrebni pribor.

3. Dugom savitljivom četkom (mislim da se može čak kupiti i u Offertissimi) prođite iza radijatora (meni se tamo skupilo najviše paučine). Ako nemate tu četku, snađite se s nekim štapom na koji ste namotali vlažnu krpu.

4. Vlažnom krpom obrišite vanjsku stranu radijatora.

5. Prašinu i paučinu koju niste mogli dohvatiti usisavačom ispušite fenom. Da vam sad to sve ne leti uokolo, s donje strane istovremeno prolazite i s usisavačem.

6. Na kraju usisajte i obrišite i poklopac i vratite ga na mjesto.

I to je to. Meni na ovaj način treba 5-7 minuta za svaki radijator (dok dignem taj poklopac), što s obzirom na broj radijatora koji imam u kući, i nije tako loše.

Jeste probali čistiti radijator na ovaj način? Ako niste, pišite mi kako ih čistite.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.