Raščišćavanje

Kako se u 30 dana riješiti 500 stvari?

Ovo nije još jedan klikbejt kojeg svakodnevno viđate na raznim portalima, hahha.

Stvarno nije.

Ako ste me prošli mjesec pratili na Instagramu, vjerojatno ste vidjeli da sam sudjelovala u izazovu fora imena – #minsgame. Radi se o igri koju je osmislio dvojac iza bloga The Minimalists. Glavno pravilo je da svaki dan iz kuće izbacite onoliko stvari koji je datum. Znači, prvog dana u mjesecu treba izbaciti jednu stvar, drugog dvije, trećeg tri i tako sve do kraja (možda je najbolje da se ova igra igra u veljači?). Iako se na početku izazov čini dosta laganim, ipak nastanu manji problemi kad se stigne do većih datuma i samog kraja mjeseca. Ne pitajte kako znam.

Osim ovog glavnog pravila, postoje još neka. U raščišćavanje se ubrajaju svi predmeti koje god imate kod kuće – dokumenti, raznorazni drugi papiri (npr. dječji radovi), namještaj, kozmetika, odjeća, alat… ma znači sve. Isto tako, igru možete igrati i s prijateljicom, mamom, sestrom.. U tom slučaju pobjednik je onaj tko duže izdrži. I zadnje pravilo, koje se baš u širim krugovima i ne spominje, je to da se stvari iz kuće treba riješiti taj dan do ponoći.

Ja sam se u ovaj izazov upustila pomalo neplanirano i moram priznati da nisam bila sigurna hoću li uspjeti doći do kraja. Na prvu mi se činilo da nije moguće da u kući imam 500 stvari (496 točnije) kojih se moram riješiti jer kao, moja je kuća već raščišćena. Nakon malo razmišljanja ipak sam odlučila krenuti pa kako god završilo. Ako uspijem doći do kraja, super, 500 stvari mi više ne zauzima prostor, a ako ne, opet super jer to znači da mi kuća zbilja jest raščišćena.

Odlučila sam krenuti od kuhinje i prvi na redu je bio frižider. Reći ću samo da nismo baš neki ljubitelji senfa, hahahhaha. Poslije kuhinje prešla sam na druge prostorije u kući – kupaonicu, špajzu, ured, spavaću sobu, a za kraj sam ostavila dječje radove i dječje igračke. Taj sam dio malo taktički odradila jer sam znala da će među tim stvarima biti najviše onih koje mi više ne trebaju. Da ja sad ovdje ne duljim previše, cijeli proces raščišćavanja možete u 10-20 minuta pogledati na mojem Instagram profilu (Naglasci #minsgame, #minsgame2 i #minsgame3).

U objavi na profilu dotakla sam se i prednosti i nedostataka ove metode raščišćavanja (više o različitim metodama raščišćavanja možete pročitati ovdje). Iako sam našla možda mrvicu više nedostataka u samom procesu, ipak bih vas potaknula da se dogovorite s prijateljicom i pokušate. Obećavam da je osjećaj na kraju neopisiv.

Prednosti izazova #minsgame:
1. Bacanje predmeta motivira vas na još. Jednostavno ne možete prestati raščišćavati i tražiti koju ćete stvar sljedeću maknuti.
2. Raščišćavanje s vremenom postaje sve jednostavnije, lakše se odvajate od stvari jer je tempo brz, ne možete puno razmišljati hoćete li nešto ostaviti ili ne. A tu je i ta jedna doza “straha” hoćete li izazov završiti ili ne.
3. Ako igrate s još nekim, možete si međusobno pomagati i biti podrška.
4. Spomenula sam već da je osjećaj nakon raščišćavanja predobar. Posebnost ove metode je i u tome što na početku imate zadan točan i mjerljiv cilj pa je onda i samo uzbuđenje veće kad se cilj ostvari. Točno pred sobom vidite tih 500 stvari koje ste maknuli iz kuće.

Nedostaci:
1. Prva prednost koju sam spomenula nekad je malo i ograničavajuća jer jednom kad se “zalaufate” teško je stati. Recimo da 13. dan trebate izbaciti 13 predmeta i sad nađete 15. Glup je osjećaj to ostavljati za sutra.
2. Malo je sve zbrda-zdola, kako se kaže. Moj mozak funkcionira tako da stvari gledam i raščišćavam prema kategorijama (ili barem prema prostoriji u kojoj se nalaze). Totalno mi je čudan osjećaj sve to zbrkano raščišćavati pa ste, ako ste pogledali Naglaske na Instagramu, mogli vidjeti da sam nekako spontano tražila kategorije – nisam jedan dan bila u kuhinji, drugi u kupaonici, peti natrag u kuhinji itd. nego sam to pokušala nekako smisleno povezati.
3. Nejasno je kako se broji koja stvar; u principu sve se broji kao jedno, ali ne znam, nije baš isto jedan list papira i stara škrinja za zamrzavanje.
4. Za ovaj se izazov treba odvojiti dosta vremena, posebno na kraju mjeseca.
5. Trebate biti redovni i disciplinirani, ako se propusti koji dan (opet, najgori su dani na kraju mjeseca) lako se može izgubiti motivacija jer onda tih par dana ne treba baciti 24, 25, 26 stvari nego to sve odjednom. Teško je to onda nadoknaditi.
6. I zadnja mana ovog izazova koje se trenutno mogu sjetiti je pravilo da stvari moraju “napustiti” kuću do ponoći tog dana. Nisam sad baš točno shvatila misli li se na to da do ponoći moramo završiti s raščišćavanjem (ako npr. igru igramo s još nekim) ili da stvari zbilja moraju fizički “nestati” iz kuće. Ovo prvo mi je logično, ali drugo baš i nije jer nije praktično da stare lijekove nosite pet puta u ljekarnu. Valjda je praktičnije pričekati dok se sve skupi pa onda to zajedno odnijeti.

Napisala sam već da ispada kao da izazov ima više nedostataka nego prednosti, hahaha, ali ovo su, kako bi se reklo, dlake u jajetu. Izazov preporučam onima koji jednostavno ne znaju otkuda bi krenuli, koje guši količina stvari koje imaju, a prenaporno im je uhvatiti se u koštac s time odjednom. Iako je tempo ovog izazova brz, u prva dva tjedna nije tako strašno – dana vam je mogućnost da se prilagodite. Zato na izazov gledajte kao na zagrijavanje, tj. da pokušate osvijestiti da raščišćavanje nije bauk, da su to sve samo stvari, koje, ako vam ikad i zatrebaju, možete nadoknaditi.

S druge strane, izazov je dobar i za one kojima je kuća već u prilično raščišćenom stanju, da se ne opuste i da se na zabavan način riješe mogućeg viška. Onima koji su negdje u sredini, tj. nemaju problema s odvajanjem od stvari, ali nikako da krenu, možda je bolji nešto organiziraniji pristup (prema kategorijama, npr. KonMari pristup – odnedavno ovakvo raščišćavanje kod nas možete proći i pod stručnim vodstvom, kod naše drage Marije).

Evogac, to je u principu to. Svaka čast svima koji su došli do kraja posta, malo je poduži. Nego, zanima me jeste li čuli za ovaj izazov? Kako vam se čini? Biste li ga isprobali?

Baš me zanimaju vaša iskustva.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.