Organizacija

3 lekcije koje sam naučila donoseći novogodišnje odluke

Sretna vam nova 2020. godina! Jeste skužili da su svi nešto “zabrijali” da smo ušli u novo desetljeće? Khm. Uglavnom, nadam se da ste ju (kao i Božić) dočekali u dobrom društvu i još boljoj atmosferi.

Obično novu godinu na blogu započinjem tekstovima o planeru i planiranju, no kako ove godine (zapravo zadnjih nekoliko) prednost ipak dajem digitalnom obliku planiranja, na red su došle i lekcije koje sam naučila donoseći novogodišnje odluke (vidite da ja ne mogu daleko od planiranja, hahahaha).

Mislim da ih ima mnogo više, ali ovdje ću izdvojiti one tri najvažnije.

1. Ciljeve trebam postaviti što preciznije.
Znate onu – od Nove godine ću se zdravije hraniti i počet ću vježbati? Vjerujem da ste svi jednom donijeli takvu odluku (ja znam da jesam) ili znate nekoga tko je. No, što mislite, može li se tako postavljen cilj i ostvariti?

Rekla bih jako, jako teško, i to iz nekoliko razloga. Prvo, što to znači zdravije ću se hraniti? Jest ćete manje, nećete jesti tjesteninu, mlijeko? Kupovat ćete sve organsko? Ili ovo s vježbanjem. Gdje ćete vježbati? Kada, koje vježbe? Drugo, kako ćete znati kad ste postigli taj cilj, u odnosu na što ćete ga izmjeriti? I treće, na koje se vremensko razdoblje odnosi ostvarenje tog vašeg cilja? Puno je tu faktora koji će odlučiti hoće li neki cilj biti ispunjen ili ne, ali nemojte se sabotirati odmah na početku.

Cilj, daklem, mora biti precizno postavljen, a osim preciznosti, bitno je i da je mjerljiv i dostižan u danom vremenskom razdoblju, npr. “Čokoladu, čipse i kolače jesti jednom u dva tjedna, a želju za grickanjem zadovoljiti osmišljavanjem zdravijih grickalica, npr. domaćim čipsom od jabuka.”.

Vidite li razliku između ove dvije rečenice? Prva nam praktički ne govori ništa, a druga puno toga – što to za nas znači zdrav(ij)a prehrana, što ćemo jesti manje, koliko manje, koje ćemo grickalice pokušati napraviti itd. Iako ni ovako postavljen cilj ne znači da ćete ga ostvariti (doduše, ovo bi bile više navike koje će vas dovesti do krajnjeg cilja, a to je zdravlje i željeni izgled), ipak za njegovo ostvarivanje imate puno više šansi.

Tekstovi koji bi vas mogli zanimati:
Kako pravilno postaviti ciljeve?
Kako organizirati promjenu prehrane?

2. Prevelik broj ciljeva me paralizira.
Uf, ovo je greška koju napravim gotovo svake godine, a vjerujem i mnogi od vas. Jednostavno me preplavi taj neki osjećaj koji donosi novi početak i onda želim sve, i to odmah i sad.

Dobro je imati želje u svim područjima života (meni to govori da smo svjesni da neke stvari trebamo promijeniti), no ako baš sve pokušate ostvariti, tj. sa svim novim navikama koje će vas dovesti do nekog cilja odlučite krenuti 1. siječnja, bojim se da ste se osudili na propast. Nitko, ali baš nitko ne može u jednom danu promijeniti, dodati ili oduzeti 15 navika. To jednostavno tako ne funkcionira.

Zato je bolje postaviti što manji broj ciljeva, a onda predanije i kvalitetnije raditi da se oni ostvare.

Tekstovi koji bi vam se mogli svidjeti:
Kako stvoriti dobre navike?
Moje novogodišnje odluke

3. Nova godina nije jedini dan za početak promjene.
Ovo je česta greška kod ljudi koji žele (ili barem misle da žele) napraviti neku promjenu. Čekaju ponedjeljak, čekaju prvi u mjesecu, čekaju rujan, čekaju novu godinu. Početak nove godine jest početak nečeg novog (mene recimo jako inspirira), no ako ste vi osjetili da vam je potrebna promjena, lupam, 23. 5., napravite je odmah, bez obzira na to koji je datum ili dan u tjednu. Ne morate čekati, baš suprotno, imam dojam da smo za provođenje neke nove odluke najmotiviraniji upravo tada kad skužimo da nam stara više ne odgovara.

Kako vi “stojite” s novogodišnjim odlukama, i općenito postavljanjem ciljeva? Pravite li i vi ove greške? Baš me zanimaju vaša iskustva pa slobodno u komentarima podijelite ono što je vama pomoglo da lakše ostvarite svoje ciljeve ili promijenite određene navike.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

P.S. Postove nažalost više neću moći objavljivati svaki petak, nego dvaput mjesečno (daklem, otprilike svaki drugi). Za dnevnu dozu organiziranja pratite me na Instagramu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.