Raščišćavanje

Kako raščistiti dječje igračke?

Prije nekoliko mjeseci pisala sam o čišćenju dječjih igračaka (post možete pročitati ovdje), a danas bih željela napisati par riječi o njihovom raščišćavanju.

Ako imate djecu, onda znate da se broj dječjih igračaka povećava iz dana u dan. Nekad mi roditelji ne možemo odoljeti nekoj igrački, a nekad klinci igračke jednostavno dobiju od baka, djedova, ujaka, teti i ostalih bliskih ljudi.

Iako igračke sigurno držite organizirane, ipak ih je s vremena na vrijeme dobro prekontrolirati i raščistiti sve one koje vam više ne trebaju.

Sofijine su igračke organizirane u kutijama (nikakva ekstra organizacija – uzela sam dvije Ikeine SAMLA kutije, u jednoj su plišanci, a u drugoj ostale igračke). Sve drugo držim u velikoj kartonskoj kutiji i onda ih povremeno rotiram. (O organizaciji igračaka ću vjerojatno detaljnije pisati kad uredimo dječju sobu; iako mi je ova organizacija s kutijama praktična, skužila sam da Sofi više poseže za određenim igračkama kad su joj izložene negdje na vidljivom mjestu pa je dio i na polici u dnevnom boravku). Košara koju vidite na naslovnoj fotki je inače u spavaćoj sobi, a u njoj držim igračke koje donese na kat (da mi se ne “potežu” uokolo).

Što me inspiriralo na ovaj post? Prije svega, ovaj video (ako niste vidjeli, obavezno pogledajte)! Moram priznati da mi je to i samoj nekoliko puta palo na pamet; čini mi se da sam baš suprugu rekla da mi je barem sad tu neka lopata, ha ha ha. Šalu na stranu, nije samo video krivac za današnji post, nego imam dojam da su dječje igračke, tj. njihov prevelik broj problem koji muči mnoge roditelje.

Kako ih onda raščistiti?

Raščišćavanje nije teško kako se na prvi pogled čini, a sastoji se od nekoliko koraka.

Idemo onda redom:

1. Prikupite sve igračke koje imate na jedno mjesto. (I pokušajte ne doživjeti infarkt).

2. Podijelite igračke u kategorije, na primjer, plišanci, plastične igračke, drvene igračke itd.

3. Pripremite vreće ili kutije za sljedeće kategorije: ZADRŽI, DONIRAJ, ISKORISTI NA DRUGI NAČIN, BACI.

4. Primite svaku igračku i pogledajte je. Ovaj put vam “Does it spark joy?” mozda baš i neće biti od koristi (ako ne znate o čemu ja to pričam, pročitajte ovaj post – recenzija knjige Marie Kondo), ali će vam vjerojatno pomoći praktičnija pitanja kao što su:

– Igra li se vaše dijete ovom igračkom (npr. zadnjih nekoliko tjedana)?
– Je li igračka potrgana?
– Može li se popraviti ili iskoristiti na neki drugi način?
– Ima li neku posebnu vrijednost (npr. poklon izrazito drage osobe)?

Odgovori na ova pitanja odlučit će u koju ćete kutiju ili vreću igračku staviti. Za lakše snalaženje pripremila sam vam ovaj mini vodič.

Raščišćavanje dječjih igračaka
5. Nakon što ste sve igračke rasporedili po kutijama, vrijeme je da ih se zbilja i “riješite”. Nemojte ih ostaviti u kutijama i čekati “bolji trenutak”. Napravite to u roku nekoliko dana inače će vas sustići druge obaveze i igračke će samo čamiti u kutu.

E, sad, što točno s njima napraviti?

a) ZADRŽITE – igračke koje ste stavili u ovu kategoriju očito ćete zadržati. Organizirajte ih prema želji, s tim da dio igračaka ipak spremite i onda ih s vremena na vrijeme rotirajte. Rotacija igračaka je važna jer djeci igračke brzo dosade + možda su im neke igračke u određeno vrijeme bile “prenapredne”, a sad će im dobro doći.

b) DONIRAJTE – igračke koje su u dobrom stanju, ali se iz nekog razloga vaša djeca njima ne igraju (npr. više im nisu zanimljiva ili su ih “prerasla”) možete donirati. Nemam osobnog iskustva s doniranjem igračaka, ali sigurna sam da ih rado prihvaćaju vrtići, domovi za nezbrinutu djecu, bolnice i sl. Uostalom, ako i vaše bliske prijateljice ili sestra imaju djecu, igračke možete međusobno zamijeniti.

c) ISKORISTITE NA DRUGAČIJI NAČIN – potrgane igračke možda možete popraviti, ali ako im više nema pomoći, ipak ih ne morate baciti nego ih iskoristite na drugačiji način. Malo sam surfala netom i našla hrpu zanimljivih ideja – igračke mogu postati zanimljivi privjesak na ogrlici, podnožje lampe, kukice na ormaru itd. Isto tako, igračke možete iskoristiti kao materijal za neke likovne radove ili iz nekoliko potrganih igračaka probati napraviti novu. Mogućnosti zaista ima.

d) BACITE – ovo je zadnja opcija, posebno ako su igračke u dobrom stanju. Naravno, uvijek pazite kamo ih bacate jer se možda mogu reciklirati (najbolje je provjeriti za svaku igračku posebno).

I još nekoliko savjeta:

– U raščišćavanju igračaka bi trebalo sudjelovati i dijete (posebno ako je starije). Ako su vam djeca još mala, raščišćavanje je bolje napraviti sam, no prethodno morate “proučiti” kojim se igračkama dijete igra, a kojima ne. U principu, najbolje je da vi odlučite hoće li manje dijete sudjelovati ili ne jer ga najbolje poznajete.

Zašto uopće raščišćavati igračke? Da ih ne biste morali pospremati kao tata iz videa, ha ha ha. Malo se šalim, ali u biti i to je jedan od razloga. Što imate manje igračaka, veća je šansa da će biti bolje organizirane, a time i dostupnije djetetu. Isto tako, bit će vam olakšano čišćenje; lakše je pospremiti 2 kutije igračaka nego njih 10. A i dijete će postojeće igračke više koristiti jer neće biti zatrpano igračkama koje mu se ne sviđaju.

I to je to! Kako vi “stojite” s igračkama? Lopatate ili pazite da ih ne bude previše? Koja je najdraža igračka vašeg djeteta?

Svoja iskustva opišite u komentarima.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

2 thoughts on “Kako raščistiti dječje igračke?

  1. Draga Petra,
    drago mi je da dijeliš praktične savjete kako si olakšati svakodnevnicu. Posebice mislim na nas mlade mame koje se još učimo. Što se tiče igračka, ja i suprug smo se dogovorili da nećemo kupovati hrpu igračka i hvala Bogu nemamo puno igračka. Neke koje je naša kćer prerasla sam pospremila (jer se nadam da ćemo imati još djece), a ostale su raspoređene u dvije kutije i po stoliću na kojem se ona igra. Do nedavno su najdraže bile vodene boje. Sada su puzle, mali psići (iz crtića Dog patrol). Voli i nekad slagati toranj od kocaka, ali rjeđe. Uglavnom smo vani, pa vani voli trčati, igranje s vodom i u pjesku, te njihanje. Više smo se orjentirali na igru na otvorenom sada kad je ljepše vrijeme. Ali hvala na dobrim savjetima u vezi organizacije igračka, mislim da ću to iskoristiti. 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.