Čišćenje, Organizacija, Raščišćavanje

Sličnosti i razlike između raščišćavanja, čišćenja i organiziranja

Ovaj se petak vraćamo na početak, tj. osnove. 🙂 Ne bojte se, bit ću kratka, a i nadam se da će vam ova moja zapažanja biti zanimljiva, ha ha ha.

“Nakupilo” se ovdje dosta vas novih pa sam mislila da danas ukratko pojasnim temeljne pojmove oko kojih se vrte tekstovi na blogu, odnosno teme o kojima pišem.

Kao što možete zaključiti po imenu, na blogu se prvenstveno bavim temama vezanim za organiziranje stvari i prostora, međutim pojavljuju se i teme o raščišćavanju i čišćenju. Vjerujem da pretpostavljate da između ovih pojmova postoji neka sličnost, ali možda ne znate na što se ona točno odnosi. Isto je i s razlikama. Uglavnom, ovi su pojmovi (i procesi koji iza njih stoje) prilično slični, ali i prilično različiti.

Da vas dalje ne zbunjujem, idemo redom objasniti što znači svaki od njih.

1. Raščišćavanje
Raščišćavanje je proces “rješavanja” viška stvari, tj. stvari za koje smo odlučili da nam više ne trebaju. Usko je povezano s čišćenjem i organiziranjem jer će rijetko tko raščistiti stvari koje mu više nisu potrebne i onda stvari koje voli i želi ostaviti u prljavom i neorganiziranom prostoru. Mislim, ima valjda i takvih slučajeva, no pretpostavljam da su takvi ipak u manjini. Raščišćavanje bi isto tako trebalo biti prvi korak u samom procesu organiziranja jer bez njega ono nema smisla. Nećete valjda trošiti vrijeme na organiziranje hrpe stvari koje zapravo i ne koristite? Po mojem je mišljenju uvijek bolje sve raščistiti, a tek onda kad vidimo s čime raspolažemo krenuti s organiziranjem. Znači, stvari i prostor se prvo trebaju raščistiti, a tek onda organizirati. Samih metoda raščišćavanja ima mnogo. Možda trenutno najpoznatija je KonMari metoda koja naglasak stavlja ne toliko na stvari koje nam se ne sviđaju, nego na one koje želimo ostaviti. Uglavnom, na vama je da odaberete koja vam metoda najbolje odgovara i onda s njome krenete.

2. Čišćenje
Mislim da je ovaj pojam najjasniji od svih. Odnosi se na uklanjanje prljavštine sa stvari, komada namještaja, podova itd. Čistimo iz zdravstvenih razloga (manja je šansa da se zarazite nekim bakterijama ako živite u čistom prostoru), ali i estetskih (nitko baš ne voli gledati ostatke kose u umivaoniku, zar ne?). E, sad, kako je ono povezano s ostala dva pojma? Mislim da ljudi još uvijek “brkaju” čišćenje s organiziranjem, u smislu da ono što je čisto i uredno mora da je i organizirano. Ili misle da su profesionalni organizatori spremači i čistači. To nije točno jer ako je nešto čisto, tj. na toj stvari nema prljavštine, ne mora značiti i da je organizirano (npr. ormar i odjeća u ormaru su vam čisti, ali unutra je masa odjeće koju ne nosite  + trebaju vam “tri dana” da pronađete majicu koje želite odijenuti). S druge strane, čišćenje je po meni isto jedan od koraka u procesu organiziranja. Kao što sam već napisala, teško da će netko stvari koje voli i koje je odlučio zadržati ostaviti u prljavom prostoru. Isto tako, ako vam je prostor raščišćen i organiziran, jednostavnije ga je održavati i čistiti. Sigurna sam da vam je puno lakše očistiti prostor u kojem nema petsto hrpa koje morate premještati s jedne strane na drugu i gdje je sve na svome mjestu od prostora zatrpanog stvarima. Meni se prvoj ne da čistiti ako mi je prostor neraščišćen (a ja kao volim čistiti). 🙂

3. Organiziranje
Iskreno, ne znam sad neku službenu definiciju organiziranja (ako takva uopće i postoji), no ukratko bismo mogli reći da je organiziranje proces uspostavljanja sustava koji će vam pomoći da svaka stvar ima svoje mjesto, odnosno omogućiti da tu stvar na to mjesto i vratite. Ne odgovara svima isti organizacijski sustav – neki vole kad im je sve na otvorenom, a neki kad je sve skriveno iza vrata ormara (npr. ja, ha ha ha). Daklem, poanta je da osmislite sustav (sami ili uz pomoć stručnjaka) koji će odgovarati vama i vašim ukućanima, a ne onome što ste vidjeli na društvenim mrežama (Pintrestu, JuTjubu, Instagramu) i pročitali na blogovima (mi smo tu samo za inspiraciju). Povezanost organiziranja s raščišćavanjem i čišćenjem već sam ukratko objasnila. U principu mislim da je organiziranje bez ovih procesa moguće, ali je nepotpuno i kao takvo onda baš i nema smisla (no to ne znači da će vam osobe koje pomažu u organiziranju čistiti i spremati, ha ha ha, to ćete ipak morati sami).

I to je to! Nadam se da sam vam ovim postom ipak malo pojasnila sličnosti i razlike između raščišćavanja, čišćenja i organiziranja (i da vas ovaj tekst nije previše smorio). Što vi mislite? Jesu li ovi pojmovi povezani ili ne? Koji vam je proces najdraži?

Svoja razmišljanja podijelite sa mnom i ostalim čitateljima.

Čitamo se.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

P.S. Ima još jedna kategorija o kojoj pišem, a to je uređenje prostora. Nemam baš neki talent za to, bitnije mi je da mi je prostor organiziran (većinom gledam fotke na Instagramu i Pintrestu pa onda iskopiram ono što mi se sviđa + čitam dosta o tome pa sam naučila i neka pravila koja onda slijedim). Zašto to sad spominjem? Zato jer mislim da je i to u jednu ruku povezano s gornjim pojmovima. Primijetila sam da mi je jako teško čistiti i organizirati prostor i stvari koje mi se ne sviđaju (a kojih se ne mogu samo tako “riješiti”, npr. stare kuhinje). Ne znam sad je li ovo samo moj subjektivni doživljaj ili je i vama tako. Lijepo uređen prostor me na neki način inspirira na raščišćavanje, čišćenje i organiziranje, kao da je “grijeh” tako sve lijepo uređeno imati zatrpano viškom stvari. Baš me zanima vaše mišljenje i o ovom dijelu. Eto, tko bi rekao da je to sve povezano. Puno sličnosti, a puno i razlika. 🙂 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.