DIY, DIY organizatori, Organizacija, Recenzije

Sviđa li nam se i danas?

Pretpostavljam da vam iz naslova nije baš jasno o čemu ću ja to danas pisati (osim ako me ne pratite na Instagramu).

Pa da malo pojasnim… Na blogu možete pronaći priličan broj različitih DIY projekata koje sam napravila sama ili sa suprugom. Neke smo “koristili” u starom stanu u kojem smo prije živjeli, a neke sad u kući. Često (zapravo, gotovo svaki put) se dogodi da napišem post, to sve izgleda “bajno i krasno”, a kasnije ne vidite koliko taj “predmet” koristimo u praksi, kako se drži tijekom vremena, sviđa li nam se još uvijek, što bismo promijenili da to radimo drugi put itd.

Zato ću vam danas malo pisati i tome. 🙂

Prva na redu je naša vješalica, tj. stalak za ručnike.

1. DIY vješalica za ručnike
Mislim da mi je ovo definitivno najnajdraži DIY projekt kojeg smo ikad napravili. 🙂 Sama izrada je bila prilično jednostavna; a ako se i vi želite okušati, trebat će vam sljedeće: grana nekog drveta (ne treba biti orah), motorna ili obična pila, brusni papir, krpa, cement + šljunak + voda, grabilica kojom ćete usipati cement i šljunak, “žlica” kojom ćete smjesu promiješati, kanta ili neki kalup, kist i lak za čamce ili neki drugi željeni premaz. Naša je grana bila orahova, a premazala sam ju lakom za čamce.

Napravili smo ju gotovo prije godinu dana i nakon svakodnevne upotrebe još se uvijek super drži. Stvarno nemam neke posebne zamjerke. Beton skoro pa nigdje nije popucao niti se gdje što pohabalo. Grana se, kao i svako drugo drvo, malo stisnula, ali to je i bilo očekivano. Malo sam se bojala kako će stalak “preživjeti” u kupaonici, osobito kraj radijatora, ali nije bilo nikakvih problema. I da drugi put ovo radimo, napravili bismo sve isto. 🙂

Ocjena: 5/5

Stalak za ručnike

2. DIY ukrasne ljestve
Drugi najnajdraži DIY projekt u kući. Za njihovu izradu odlučili smo se jer nam je trebalo nešto na što ćemo vješati odjeću koju nosimo “za po doma”. A i zid na toj strani spavaće sobe je bio nekako prazan. 🙂 Napravili smo ih od štafli i letvica, a prebojala sam ih lanenim uljem i palisander bojom. Vrlo su jednostavne za napraviti, jedino ćete morati malo više mozgati i mjeriti ako se odlučite za “nagnutu” varijantu; teško je odokativno pogoditi pa je bolje mjeriti.

Ljestve smo napravili prošlo ljeto i još se dobro drže. Jedino iz ove perspektive mislim da bih uzela možda nešto duže letvice tako da ima više mjesta. I da, koristim ih većinom ja. Suprug svoju odjeću i dalje ostavlja svugdje (dobro, na vješalici u hodniku ili stolcu u dnevnom) pa mislim da ću njemu nabaviti neku košaru u koju će odjeću samo strpati. Valjda.

Ocjena: 4.5/5

Ukrasne ljestve
3. DIY viseća polica
Još uvijek se drži, ha ha ha. Sjećam se da sam nakon završetka ovog projekta bila baš zabrinuta (čini mi se da sam to i u postu napisala) da će sve pasti. Ali kao što sam napisala, nije još. 🙂

Ovakvu sam policu baš dugo željela napraviti i onda mi se prilika pružila kad smo morali posjeći orahe u dvorištu (ima tome skoro dvije godine). Deblo se nekoliko mjeseci sušilo, a onda sam ga uz pomoć užeta odlučila “pretvoriti” u viseću policu!

Izrada isto nije bila komplicirana, sve dok imate sav potrebni alat. A i uvijek možete pitati nekoga tko je vještiji s bušilicom da vam pomogne.

Na polici čuvam stvari za pranje rublja (deterdžent, deterdžent za mrlje, jaje za pranje, kvačice i druge potrepštine). Kao što sam spomenula, još se sve dobro drži, jedino sam primijetila da se uže mrvicu “iscufalo” (valjda zbog vlage), ali ništa strašno. Lak je još uvijek postojan!

Ocjena: 4.5/5

Viseća polica s užetom

4. Organizator za radni stol
Ovaj sam organizator za olovke napravila nedavno, i to uz pomoć tri plutena podloška koja sam kupila u Ikei. Zalijepila sam ih jedan za drugog i onda izbušila rupe za olovke i penkala. Iako je još na životu i koristim ga svakodnevno, ipak je pretrpio manju štetu. No, ne zbog načina izrade, nego ga je dohvatila, pogađate, Sofi. 🙂 🙂

Nije ništa ozbiljno, malo ga je ukrasila markerom i penkalom, ha ha ha. Da ga drugi put radim, ne bih ništa promijenila, jedino bih ga možda stavila nekamo na policu (mada mislim da bih sve trebala staviti na policu da ovaj moj zvrk ne može dohvatiti).

Ocjena: 4/5

Organizator za olovke

5. DIY košara
Ovo zapravo nije DIY projekt u punom smislu te riječi, nego više preobrazba stare košare u novu. Daklem, staru sam košaru bojom u spreju prefarbala u crno, a onda od stare suprugove majice napravila navlaku. Iako se jedno vrijeme to sve jako dobro držalo, opet je Sofi tu imala svoje prstiće – potrgala je navlaku (vjerujem da ju ne bi potrgala da sam ju zašila šivaćom mašinom; ovako ručno to nije moglo preživjeti). Košara mi inače stoji na perilici rublja (vidite je na prvoj fotki) i u njoj stoje mali ručnici pa joj je to zbilja bilo na dohvat ruke.

Otada je koristim bez navlake i lak se super drži, ali mi malo smeta što se sad vidi da je košara malo neravna. Ne znam, možda u budućnosti ovo promijenim, ako nađem neku zanimljivu i povoljnu zamjenu.

Ocjena: 3.5/5

DIY košara

Ništa, nadam se da vam je ova mala recenzija DIY projekata bila zanimljiva. Meni svakako jest. Fora je kad se osvrneš na sve te sitne projektiće po kući i sjetiš se kako ih je zabavno bilo raditi. A usput i naučiš nešto za drugi put.

Volite li i vi DIY projekte? Kako se drže nakon prolaska vremena? Baš me zanimaju vaša iskustva.

Čitamo se.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

2 thoughts on “Sviđa li nam se i danas?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.