Organizacija

Vodič za organiziranje dječjih igračaka (1. dio)

Kako organizirati dječje igračke?
Mislim da nema roditelja koji si nije postavio ovo pitanje. Vjerujem da većina vas ima dojam kao da se broj igračaka povećava iz dana u dan, makar ih konstantno raščišćavali. O raščišćavanju  i čišćenju igračaka već sam prije pisala, a danas ću se onda malo pozabaviti njihovom organizacijom.

Preduvjet za dobru organizaciju igračaka je, kao što možete zaključiti, dobra čistka – nema svrhe organizirati nešto čime se djeca ne igraju ili im nije zanimljivo. U postu “Kako raščistiti dječje igračke?” možete pronaći iscrpan vodič za njihovo raščišćavanje, a u postu “Čišćenje dječjih igračaka” kako ih kvalitetno očistiti. Kao što nema svrhe organizirati nešto što se ne koristi, nije zgodno ni pospremiti prljave igračke.

Daklem, nakon što ste igračke raščistili i oprali, možete se pozabaviti s njihovom organizacijom. Ja sam dio Sofijinih igračaka dosad držala u SAMLA kutijama (IKEA), a dio je bio izložen na polici u dnevnom boravku. No, kako smo trenutno u fazi uređenja njezine dječje sobe, veliku većinu igračaka preselili smo tamo (o tome kako sam odlučila što ostaje u dnevnom boravku, a što se seli u njezinu sobu, nešto kasnije).

Ako ste čitali post “Organizacija dječje odjeće“, onda ste na fotkama mogli vidjeti da smo za igračke kupili TROFAST policu (IKEA). Ovako na prvu mi se činila jako praktičnom, a to se pokazalo i u praksi. Naša ima šest kutija (tri veće i tri manje), a možete birati između različitih boja, ne samo kutija, nego i okvira. Isto tako, osim boja okvira, možete birati i njihovu veličinu i raspored (stvarno ima izbora za sve ukuse). Mi smo se odlučili za tu sa šest kutija jer je zasad dovoljna za količinu igračaka koju Sofi ima.

Organizacija dječje odjeće i igračaka
Naravno, osim ove TROFAST police ima i drugih opcija – npr. razne varijacije KALLAX polica koje ukomponirane s raznim košarama mogu super izgledati, a i funkcionalne su. Osim IKEA-e, i druge trgovine nude slične police (stalno spominjem police jer zbilja mislim da su one u kombinaciji s košarama/kutijama najbolje za dječje igračke – dijete ih može lako dohvatiti, vratiti nazad, a potencijalni nered unutar kutije se ne vidi, ha ha ha).

Kako sad to organiziranje igračaka izgleda u praksi?
1. Raščišćene igračke najprije podijelite u grupe, tj. slične igračke stavite sa sličnima (npr. plišance na jednu stranu, slagalice i puzzle na drugu, pribor za plastelin na treću itd.). Možda je ovaj korak dobro napraviti prije nego što kupite policu, tako ćete znati koja vam veličina i koji broj kutija treba. Ili možete i suprotno – prvo kupite policu pa onda prema broju kutija smanjite broj igračaka (ovo je za hrabre, ha ha ha).

2. Igračke prema količini i smislu smjestite u odgovarajuće kutije. Ja sam odlučila da će u prvu kutiju ići Sofijin pribor i materijali za pisanje/crtanje/učenje slova, u drugu pribor za plastelin (znači, svi mogući i nemogući valjci, škare, nožići i kalupi), a u treću pribor za “kuhanje”. Kod ove druge kutije fora mi je to što ju, kad se igra plastelinom, može cijelu uzeti i recimo ponijeti u dnevni ili gdje se već igra (plastelinom skoro svaki puta u dnevnom).

Organizacija dječjih igračaka

U prvoj donjoj kutiji su slagalice, karte i puzzle. Dobra ideja je slagalice prebaciti u plastične omotnice ili vrećice sa zatvaračom da se sitni dijelovi ne izgube. Najgore mi je kad se krenemo igrati slagalicama ili puzzlama, a onda fali pola dijelova. 🙁 U drugoj su kutiji “didaktičke” igračke – umetaljke itd. itd. Ove je neke igračke već prerasla pa ću ih spremiti za buduće potomke. 🙂 🙂 I u zadnjoj kutiji su njezine rendom igračke – stari telefoni i fotoaparat, dio potrganog glazbenog vrtuljka koji imitira mikrofon, torbe i pernica za odlazak u “školu”, ceker za “dućan”, rola WC papira koji imitira gips na ruci i slični predmeti kojoj je njezina mašta dodijelila drugu svrhu.

Organizacija dječjih igračaka

Trik za dpremanje slagalica

Trik za spremanje slagalica

3. Ako želite, kutije možete i označiti. Iako sam prilično veliki fan oznaka, ovaj sam put ovaj korak preskočila. Ne znam, čini mi se da i nema toliko puno igračaka da bi trebalo označavanje, a ona je brzo pohvatala gdje što stoji. Za mlađu djecu oznake je najbolje napraviti u slikovnom obliku; slova koristite tek kad znaju čitati.

4. Igračke koje baš i nije praktično strpati u kutije jer su premale, npr. plišance, možete odložiti u papirnate vreće. Ja sam svoju nabavila u web-shopu ShivShav (ista je kao i ona u uredu) i prilično sam njome zadovoljna. Iskreno, nisam znala da je tako izdržljiva – preživjela je skakanje (Sofi si je nekako zamislila da se u njoj može skakati kao u onoj platnenoj vreći), držanje na glavi i bacanje po stepenicama.

Organiziranje dječjih igračaka

Organiziranje dječjih igračaka
Eto. Izi pizi. 🙂 🙂 Šalu na stranu, ovo je totalno pojednostavljen opis postupka, ali ako ste igračke raščistili i kupili odgovarajuću policu, ne biste trebali imati puno problema.

I još nešto – gore sam spomenula da ću vam otkriti “trik” koji mi je pomogao odlučiti što će ostati u dnevnom boravku, a što seli u njezinu sobu. Osim DIY igračaka i materijala za “učenje” koji su ostali u dnevnom boravku (o organizaciji takvih igračaka, tj. materijala za njihovu izradu, pisat ću kasnije, kad uredimo dnevni; zato i ovaj post jest 1. dio), u dnevnom su ostali mali sintisajzer, stolić za “šminkanje” i kocke. A trik za ovo je prilično jednostavan – dogovorite se s djetetom.

Moja Sofi jako dobro prihvaća kad joj se nešto potanko i ozbiljno objasni pa smo tako pričali da ona sad ima svoju sobu i da bi njezine stvari trebale tamo biti, ali u dnevnom može zadržati tri stvari, ostalo pospremamo u njezinu sobu. Vjerujem da neće sva djeca ovo lako prihvatiti, ali pokušajte se dogovoriti. A i njima je vjerojatno draže igrati se u blizini vas i drugih članova obitelji, posebno ako im je soba na katu, a dnevni u prizemlju, kao što je to kod nas slučaj. Naravno, ovo vrijedi za stariju djecu, nadam se da ipak nećete igračke male bebe strpati u njezinu sobu, barem meni ovo rješenje nje prihvatljivo. Vjerojatno ću kasnije pisati i o tome kako kamuflirati igračke u dnevnom, da su dostupne djeci, ali i da dnevni ne izgleda kao dječji vrtić. I da još nešto, dobro je u prostorijama u kojima se dijete zadržava (npr. u spavaćoj sobi) imati neku košaru u koju ćete skupljati igračke koje dijete tamo donese, da vam se ne “potežu” po cijeloj kući i onda ih na kraju dana ili svakih nekoliko dana vratiti na mjesto.

I to je u principu to! Što kažete? Kako vi organizirate dječje igračke? Što vam zadaje najviše glavobolje?

Baš me zanimaju vaši odgovori (mada nekako već znam kakvi će biti, ha ha ha).

Ništa, uživajte i čitamo se.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

P.S. Skoro sam zaboravila; čini mi se da sam prije spomenula kako je dječje igračke dobro rotirati – dio izložiti za igru, a dio spremiti pa ih onda s vremenom na vrijeme promijeniti. Ovo sam radila kad su joj igračke bile u dnevnom, ali pošto smo sad našli bolje rješenje za čuvanje igračaka (a i nema ih tako veliki broj) trenutno igračke sad ne rotiramo.

2 thoughts on “Vodič za organiziranje dječjih igračaka (1. dio)

  1. Baš sam nedavno videla ovu ikeinu policu kod prijatelja. Deluje super praktično ali je bitno da se ispoštuju ovi koraci rasčišćavanje i grupisanje, inače ne pomaže ni najbolji sistem. Baš uživam sad da čitam ove postove o Sofinoj sobi 😊

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.