DIY, Organizacija

Minimalistički “BUJO” planer iliti “BUJO” za glupane

Iiiiiiiiii, prvi post u ovoj godini!

Nadam se da ste novu dočekali u dobrom društvu i još boljem raspoloženju. Meni je počela tako-tako, s visokom temperaturom i manjim zdravstvenim problemima. Nadam se da mi neće cijela biti takva, ha ha.

Enivej, znate da tradicionalno svaku novu godinu na ovom blogu započinjemo postom o planiranju i planerima. Pretpostavljam da isto znate da sam oduvijek bila fan DIY planera. Nikad mi se nisu sviđali gotovi planeri (doduše, onda nije ni bilo ovako ogromnog izbora kao danas) jer mi se uvijek činilo da je velik broj ponuđenih stavki višak, a neke su mi stvari nedostajale. Moj prvi “pravi” DIY planer možete vidjeti ovdje (popis svih postova vezanih za planere linkat ću vam na kraju posta). Bio je to planer s isprintanim predlošcima koje sam sama napravila i “skupila” ih u fascikl s prstenovima. Sljedeće sam godine predloške totalno redizajnirala i kao takve sam ih koristila par godina. Iako sam oduvijek bila fan papirnatih planera (ili sam barem tako mislila) nakon Sofijinog rođenja okrenula sam se digitalnom planiranju. Kako je kod mene sve brzo i jednostavno (ha ha) nisam koristila nikake fensi šmensi aplikacije, nego običnu aplikaciju s kalendarom i TO DO listom.

Međutim, ove sam godine nekako opet odlučila “prijeći” na papirnati planer. Nema nekog posebnog razloga (oba načina planiranja imaju svoje prednosti i mane). Prvo sam mislila samo isprintati već gotove predloške koje imam otprije, no nešto me kopkalo da i ja napokon isprobam famozni BUJO. Čini mi se da sam već jednom pokušala, ali nije baš slavno prošlo.

Ako dosad nikad niste čuli za BUJO, to je skraćenica za Bullet Journal (sve o ovoj vrsti planiranja možete pročitati ovdje.) Za one kojima se ne da otvarati link, BUJO je u principu način planiranja prilagođen vama i samo vama – u običnu bilježnicu sami upisujete sve što želite, daklem nema ponuđenih stavki kao kod gotovih planera. Iako se i isprintani predlošci prilagođeni vašim potrebama, kao što sam ja prije radila i ne znajući za BUJO, jednim dijelom ubrajaju u ovaj način planiranja, mislim da je izvorna ideja ipak bila bilježnica i olovka. No i od bilježnice i olovke ljudi su napravili “znanost” pa su BUJO planeri postali prava umjetnička djela. Iako mi je to predivno (mislim da bih satima mogla sliniti nad nekim planerima), moram priznati da me je to malo i odbijalo jer ono, em ne znam tako crtati, em mi te crtkarije izgledaju kao gubitak vremena koji mogu utrošiti na obavljanje stvari s TO DO liste (s isprintanim predlošcima mi je bilo drugačije jer to jednom napraviš i onda samo printaš). Isto tako, imala sam dojam da bi to kod mene sve završilo išarano (i je – vidi rečenicu u posljednjem odlomku, ha ha).

A onda mi je sinulo da je BUJO tu da služi vašim potrebama, a ne nečijim tuđim. Zašto bih ja uopće trebala nešto u njega crtati ako mislim da je to gubitak vremena? Malo sam guglala i fakat sam pronašla primjere planera koji su jednostavni, a ne treba mnogo vremena za njihovu izradu. I tako sam se ja vratila na početak, bilježnici i olovci (za koje sam prije par godina tvrdila da ih nikad neću koristiti).

Pronašla sam neki stari suprugov rokovnik koji mi se svidio izgledom i staru običnu olovku.

Bullet Journal rokovnik
Osmislila sam pet kategorija – Ciljevi, Rutine, Tjedno planiranje, Blog i Svašta nešto. Vjerujem da vam je sve jasno iz naziva pa neću puno objašnjavati (jedino je možda nejasna ova zadnja kategorija, ha ha, trenutno tu imam popis knjiga koje želim pročitati ili sam ih pročitala).

Nakon osmišljavanja krenula sam s upisivanjem. Kao što sam već spomenula, koristila sam običnu olovku (da mogu izbrisati ako nešto zabrljam) i sivi marker za naglašavanje nekih dijelova. Nisam pisala nikakvim posebnim rukopisom, nego onako kako i inače pišem ili sam pisala (do negdje 7. razreda sam pisala pisanim slovima, a onda prešla na tiskana). I naravno, nema crteža, nego samo ravni (ok, i poneki okrugli) potezi olovkom. Mislim da jednostavnije od ovoga ne može.

Prva kategorija su mi Ciljevi. Prvo sam na jednu stranicu napisala sve ono što bih željela poboljšati u novoj godini pa onda to rasporedila prema kategorijama. Svaki ću cilj onda razraditi u jednostavne korake.

Bullet Journal novogodišnje odluke
Bullet Journal novogodišnje odluke
Mislim da mi je ovo najdraža stranica (ovo su samo najosnovniji ciljevi vezani za renovaciju; detalji mi ne bi stali ovdje, ha ha ha). Napravila sam kao neku kućicu koju sam onda podijelila prema prostorijama. Jednostavno, a nije samo obično nabrajanje.

Bullet Journal home projects
Zatim je tu kategorija Rutine. Tu sam upisala sve neke svoje “rasporede” – jelovnik, raspored čišćenja i sl.

Bullet Journal rutine
Kategorija Tjedno planiranje odnosi se na zapisivanje TO DO liste. Prvo sam na jednoj stranici napisala sve dane u mjesecu (ok, ovo bi više bilo mjesečno planiranje, ali tu samo pišem najvažnije stvari vezane za taj dan). Na ostalim sam stranicama napravila tablice s danima u tjednu (jedna stranica – jedan tjedan).

Bullet Journal
Bullet Journal
Četvrta kategorija odnosi se na Blog – tu ću upisivati ideje koje mi padnu na pamet, raspored tema itd. Posljednja kategorija je kreativno nazvana Svašta nešto. Tu zasad imam popis knjiga koje bih željela pročitati (naravno, moram ga nadopuniti).

Bullet Journal

I to je ukratko to. Planiram ga koristiti cca pola godine pa vam onda napisati apdjet – koristim li ga i dalje, što mi se svidjelo, što nije itd. Eto, malo eksperimentiranja s moje strane.

Sviđa li vam se ovaj moj jednostavni BUJO? Jeste kad isprobali ovaj način planiranja? Što mislite o njemu?

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

P.S. Evo obećanih linkova o planerima i planiranju:
Izrada planera (1. dio)
Izrada planera (2. dio)
Tjedno planiranje
Planer 2015. + besplatni predložak za tjedno planiranje
Kako pravilno napisati TO DO listu?
Planer 2016. + izrada predložaka + šalabahter za izradu DIY planera
Koji planer odabrati: papirnati ili digitalni?
Kako učinkovitije koristiti planer – vodič za nove korisnike
Zašto ne ispunjavate zadatke s TO DO liste?

2 thoughts on “Minimalistički “BUJO” planer iliti “BUJO” za glupane

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.