Organizacija

Lista božićnih darova za djecu

Prethodnih godina pisala sam o božićnim poklonima za ljubitelje organiziranja, ljubitelje planera i planiranja te minimaliste. Ovaj je put red došao na klince.

Daklem, što kupiti djeci za Božić? Pitanje koje se sad zasigurno vrti u glavama mnogih roditelja, ali i ljudi koji nemaju djece, ali žele nešto pokloniti svojim nećacima, kumčetu ili djeci prijatelja.

Po meni je ključ u nepretjerivanju (kao i u svačemu u životu) pa mislim da je bolje kupiti jedan kvalitetni poklon nego masu stvari koje će skupljati prašinu. Iako se većina djece najviše veseli igračkama, postoje i drugi pokloni koji će im izmamiti osmijeh na lice. Ako se već odlučite na kupnju igračaka, pokušajte razmisliti je li ta igračka samo trenutni hit i dijete će je zaboraviti za “dvije sekunde” ili će od nje imati neke veće koristi. I da, pokušajte izbjeći podjelu na poklone za dečka/curu – vodite se stvarnim interesima djeteta, a ne njihovim spolom (često se tako na listama najpopularnijih poklona za dječake mogu naći Lego kockice, knjige o avanturama, mini mikroskopi, a za djevojčice mini kuhinje i šivaće mašine. Što se djevojčice ne mogu igrati “legićima”?).

Da sad ne duljim, evo nekih prijedloga (i za igračke i za nešto drugačije poklone):

1. Drvene igračke
Drvene su igračke često kvalitetnije od onih plastičnih pa se mogu čuvati godinama. To mogu biti različite slagalice, kocke, autići, kuće za lutke itd. Iako naravno plastične igračke mogu biti kvalitetnije od nekih drvenih, u pravilu su drvene one koje će se nasljeđivati s koljena na koljeno.


2. Korisne igračke
Ok, ovo je sad malo dvojbeno jer je svaka igračka korisna na svoj način, ali, budimo realni, neke su igračke korisnije od drugih. Npr. mini mikroskop je sigurno korisniji za razvoj djeteta nego plastični pas koji proizvodi sto piskutavih i iritantnih zvukova.

3. Dodatak igrački koju već imaju
Ovo je fora poklon, posebno ako se s tom igračkom već obožavaju igrati. Npr. ako dijete ima malu kuhinju i voli pripremati hranu, zašto mu ne kupiti još neke dodatke, npr. voće za sjeckanje, zdjele i sl.?

4. Društvene igre
Mislim da ovo ne moram posebno objašnjavati. Društvene igre neće biti zabava samo za dijete, nego za cijelu obitelj. Ja još čuvam memori karte koje sam dobila za Božić prije cca 20 godina.

5. Knjige/slikovnice
Knjige i slikovnice isto spadaju u kategoriju poželjnih poklona. No, kao i s drvenim igračkama, treba paziti na kvalitetu. Kako se dogodi da ima plastičnih igračaka kvalitetnijih od onih drvenih, tako se dogodi i da među knjigama i slikovnicama ima onih koje baš i nisu preporučljive. To može biti zbog loših ilustracija, grešaka u samom tekstu, lošeg prijevoda, presitnih slova itd. Isto tako, na umu trebate imati i uzrast djeteta kojemu kupujete slikovnicu. Vrlo je vjerojatno da bebi od 6 mjeseci neće biti zanimljive priče za laku noć. Kako pravilno odabrati knjigu za dijete, možete pročitati ovdje.

6. Nešto praktično
Djeca se najviše vesele igračkama, no mlađoj djeci možete pokloniti i nešto praktično – odjeću, dekicu, ručnik, posteljinu – to će ih vrlo vjerojatno isto razveseliti.

7. Odjeća
Iako sam odjeću već gore spomenula, njoj se mogu razveseliti i starija djeca (mada se sjećam da mi je negdje do puberteta odjeća bila najgori poklon ikad, ha ha ha). Razveselit će joj se ako na nju otisnete neki njihov najdraži lik (iz priče, crtića) ili ako im date da si sami nešto izaberu.

8. Ukrasi za njihovu sobu
Ukrasi za sobu uvijek su dobra ideja, posebno ako su k tome još i korisni (npr. plakati za učenje slova i brojeva, karta svijeta). Super je i ako sami s djetetom odlučite nešto napraviti.

9. Iskustvo
Zašto ovaj Božić ne biste umjesto fizičkog poklona, s djetetom otišli na neku predstavu, izlet, kratko putovanje? Ne mora to biti ništa spektakularno ni skupo, klinci će se vrlo vjerojatno razveseliti pikniku u dnevnoj sobi.

10. Trajna uspomena
Iako ovakve poklone djeca rijetko cijene kad su djeca, u odrasloj su dobi nezamjenjivi. Zamislite sad da s, ne znam, pedeset, čitate maminu mini kuharicu u koju je zabilježila recepte vaših najdražih blagdanskih kolača kad ste imali deset i da je tu možda fotka vas i vaše mame kako radite te kolače. Nezamjenjivo definitivno.


Kakvo je vaše mišljenje o poklonima za blagdane? Što najčešće kupujete djeci? Mislite li da s poklonima pretjerujete? Baš me zanimaju vaši odgovori.

Čitamo se.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

2 thoughts on “Lista božićnih darova za djecu

  1. Odlični prijedlozi, sve je pokriveno.. Super su mi ideje za uređenje dječje sobe i otisuti lik na odjeći! Iskustvene ja najviše volim, a što se tiče odjeće i slično, zasad sam kćerki darovala samo igračke za te razne prigode. I zapravo mi je zadnja ideja najmilija- općenito, otkad sam postala mama, se raspekmezim na svaku glupost koja se tiče prolaznosti pa tako i na tu ideju 😀 Definitivno lijep poklon.
    pozz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.