Recenzije

Brian Tracy – Pojedi tu žabu (recenzija)

Danas jedan malo drugačiji post. U principu nije toliko drugačiji jer na blogu postoje već tri recenzije meni zanimljivih knjiga (Organizirajte se iznutra prema van, Čarolija pospremanja i Probudi radost), ali već dugo nisam ništa recenzirala; daklem, mali odmak od uobičajnih tema.

Kao što možete vidjeti iz naslova, ovaj ću se put “pozabaviti” knjigom Briana Tracyja, Pojedi tu žabu (knjigu sam čitala na engleskom pa sad ne znam koji je točno naš prijevod, ali znam da je prevedena na hrvatski). Za ovu sam knjigu čula još davno, ali sam je odlučila pročitati nakon što sam o njoj čula pozitivne kritike na društvenim mrežama.

Radi se o knjizi u kojoj je autor dao 21 savjet za prestanak odugovlačenja, problem, koji, sigurna sam, muči mnoge od nas. Autor inače sve savjete temelji na vlastitom iskustvu, sve ih je isprobao i garantira da djeluju.

E, sad, što ili tko je ta famozna žaba koja se spominje u naslovu knjige? Autor je ideju posudio od Marka Twaina koji je jednom rekao da ako odmah ujutro pojedete živu žabu, ostatak dana možete biti zadovoljni jer će vam to vrlo vjerojatno biti najgora stvar koju ste taj dan morali napraviti. Daklem, žaba je zapravo najveći ili najvažniji zadatak kojeg taj dan morate napraviti. Ako pred sobom imate dvije žabe, autor savjetuje da prvo pojedete onu ružniju, u prijevodu – “pozabavite” se prvo onim zadatkom koji će za vas u budućnosti imati veću korist. Ovi su savjeti nešto drugačiji od uobičajnih savjeta koje možemo pročitati – da je ujutro prvo dobro obaviti neki jednostavniji zadatak koji će nas motivirati na daljnji rad. Osobno mislim da ni jedno ni drugo nije krivo; sve ovisi od osobe do osobe. Jedino se, u ovom drugom slučaju, nemojte zatrpati jednostavnim zadacima pa onda zaboraviti na onaj bitni (a to se često događa).

Autorovi savjeti su jasni i mogu se lako primijeniti u svakodnevnom životu. Doduše, kako sam čitala knjigu, sve više sam dobivala dojam da većina savjeta vrijedi za poslovno okruženje (koje se u Americi nešto razlikuje od našeg), ali se mogu iskoristiti i u privatnom životu.

Spomenula sam da autor u knjizi daje 21 savjet; u ovoj ću vam recenziji spomenuti pet onih koji su mi bili najzanimljiviji. Savjeti ne idu nikakvim posebnim redom (barem mi se tako čini; ako je netko isto čitao knjigu neka me ispravi ako griješim). Hm, ako bolje razmislim, jedino bi prvi savjet trebao biti prvi jer se odnosi na to da najprije trebamo znati što želimo da bismo uopće znali kako ne odugovlačiti. 🙂

Brian Tracy - Pojedi tu žabu
Daklem, savjet br. 1 po mom izboru odnosi se na pravilo 80/20. Pretpostavljam da ste već čuli za njega; ako niste, radi se o tome da je npr. 20% vaših aktivnosti “odgovorno” za 80% rezultata. Ovaj se princip može primijeniti na gotovo sva područja života – da totalno banaliziramo stvari, sigurno ste primijetili da 20% odjeće iz ormara nosite 80% vremena? E, to je to. Autor predlaže da popišete sve svoje zadatke, ciljeve, projekte i sl. za koje ste u ovom trenutku odgovorni pa onda odlučite kojih vam 20% zadataka donosi 80% rezultata. I onda, sukladno tome, više vremena posvećujte upravo tim zadacima, a manje ovima drugima.

Savjet br. 2 odnosi se na samu pripremu. Autor kaže da više stvari u kraćem vremenskom periodu možemo učiniti jedino ako se dobro pripremimo, što podrazumijeva organizirani radni stol, odnosno da nam sve bude na dohvat ruke. Ovaj mi je savjet logičan jer mislim da je teško išta napraviti ako vam je stol zatrpan viškom papira i dokumenata za koje ni ne znate čemu služe.

Savjet br. 3  odnosi se na motivaciju. Autorova poruka je vrlo jasna – kontrolirajte svoje misli. Postajete ono o čemu mislite najveći dio svog vremena. Držite fokus na stvarima koje trenutno možete učiniti kako biste poboljšali svoj život, a ostalo pustite.

Važan korak u prestanku odugovlačenja je i isključivanje iz online svijeta. Daklem, savjet br. 4 – dva puta dnevno (jedan sat ujutro i jedan popodne) isključite sve uređaje koji vas ometaju. To isto napravite i jedan cijeli dan na tjednoj bazi. U izdanju koje sam čitala autor ne spominje pametne telefone niti društvene mreže iz razloga što tada još nisu ni postojali ili su bili u začetku pa je ovaj savjet u današnje vrijeme još značajniji. Društvene su mreže jedan od najvećih gutača vremena, bez sumnje.

Znate kako pojesti slona (ili u ovom slučaju žabu)? Zalogaj po zalogaj. 🙂 Savjet br. 5 odnosi se na “rastavljanje” projekta na male zadatke. Lakše je početi s jednim malim “zalogajem” nego se odmah “baciti” na cijeli projekt. A vjerojatno će vas ispunjavanje tog jednog malog zadatka natjerati da ispunite i drugi.

Spomenula sam već da je knjiga izrazito jednostavna za čitanje (na engleskom, a onda vjerojatno i na hrvatskom). Nemojte se iznenaditi ako nakon završetka čitanja budete imali osjećaj “Pa to već sve znam!”. Zbog jednostavnog jezika kojim je pisana i tog osjećaja poznatosti nemojte je samo “preletjeti”, nego zbilja uzmite olovku u ruke i podcrtajte ili zapišite ono najvažnije, a onda to isto odmah primijenite u praksi. Poanta ovakvih knjiga nije skupljanje znanja, nego njegova primjena u praksi.

I zapamtite: “Nikad nećete imati dovoljno vremena za sve stvari koje morate napraviti. (…) Kontrolu nad svojim obavezama možete dobiti jedino tako da neke stvari prestanete raditi, a više vremena posvetite onim stvarima koje će promijeniti vaš život.”

To je ukratko to. Napišite mi u komentarima kako vam se čini recenzija i što mislite o knjizi ako ste je čitali. Veselim se vašim odgovorima.

Čitamo se.

Do idućeg petka
vaša Petra P.

3 thoughts on “Brian Tracy – Pojedi tu žabu (recenzija)

  1. Jako me obradovalo sto si odlucila napisati recenziju knjige 😀 Čula sam naravno za ovu, ali je nisam procitala. Pokusavam primijeniti pravilo da se prvo pojede žaba kad god se sjetim 😉 to je savjet zlata vrijedan. A vidis dobri su mu i ostali… Hvala ti Petra, tvoj blog je prava riznica dobrih savjeta! Želim ti u Novoj 2019 godini puuuno uspjeha na svim planovima!
    Pusa Sofi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.