Organizacija

Što je to “capsule menu”?

Jeste li kad čuli za pojam “capsule menu”? Pretpostavljam da niste, no vrlo ste vjerojatno čuli za “capsule wardrobe”. (Ako niste ni to, klik ovdje.)

E pa, princip je u potpunosti isti, samo što se ovdje radi o hrani, a ne o odjeći. Daklem, u svojem frižideru/kuhinjskim ormarićima/špajzi trebali bi imati namirnice koje vrlo lako i jednostavno možete kombinirati s drugima.

Meni je nekako ova kapsula najzgodnija za pravljenje doručka. (Mala digresija: ovaj post nije namijenjen tome da vas “uči” što jesti za doručak ili bilo koji drugi obrok, nego da ga što brže napravite. Za pitanja o prehrani posavjetujte se sa nutricionistom ili liječnikom).

U frižideru, tj. u kuhinji uvijek imam nekoliko vrsta namirnica pa doručak bude začas gotov.

Što jesti za doručak?

Koje namirnice onda to koristim za doručak?

  1. Voće – banane, sušeno – marelice, grožđice, sezonsko
  2. Povrće: sezonsko
  3. Orašasti plodovi/sjemenke: bademi, lješnjaci
  4. Mliječno: mlijeko, čvrsti jogurt, grčki jogurt, svježi sir, vrhnje, maslac
  5. Žitarice: zobene pahuljice, gris, palenta
  6. Jaja
  7. Mesne prerađevine: šunka, slanina, čvarci
  8. Ostalo: kakao, sušena kamilica za čaj, kruh, med

Evo i mogućih kombinacija:

  1. Gris (pšenični, pirov) + pekmez od jagoda + kakao
  2. Gris + banana + kakao + lješnjaci
  3. Zobene pahuljice + banana + jabuka + bademi + grožđice
  4. Jaja na 100 načina (na oko, kuhana, kajgana, omlet) + šunka ili slanina + rajčica (tikvica, mrkva…)
  5. Svježi sir + vrhnje + šunka/slanina/čvarci + rajčica
  6. Palenta + grčki jogurt
  7. Banana palačinke + jagode + grčki jogurt
  8. Čaj od kamilice + kruh + maslac + med
  9. Kakao + mlijeko + kruh + pekmez od jagoda
  10. Kruh + šunka + rajčica + čvrsti jogurt
  11. Smoothie

Dakako, ovo su samo neke od mogućih kombinacija; vrlo je jednostavno još ih osmisliti.

Što jesti za doručak?

Meni se ovakav način pripreme doručka jako svidio jer ujutro ne moram puno mozgati. Samo otvorim frižider, proštrumfam po kuhinjskoj polici i začas je sve spremno.

Prednost je i ta što neka jela mogu složiti i djeca, npr. pomiješati sir i vrhnje, narezati voće za smoothie, natočiti mlijeko, namazati pekmez itd. Ona malo starija vjerojatno mogu sama ispeći i jaje. Osim toga, zgodno je i to što je doručak ipak raznolik, nije baš svaki dan uvijek isto te isto + ovo vam je jedna stvar manje o kojoj morate misliti u danu.

To je u principu to.

Što mislite o ovome? Jeste uopće kad razmišljali o hrani na taj način?

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.