Čišćenje

Kako očistiti frižider i zamrzivač?

U prošlom sam vam postu napisala da će danas biti malo više riječi o čišćenju hladnjaka (frižidera) i zamrzivača. Hladnjak i zamrzivač su uređaji koje vjerojatno često površno i na brzinu prebrišete, ali opet se prljavština začas stvori. Nije ni čudo jer se u njima non-stop nešto premješta.

Prije nego što krenem s detaljima, malo objašnjenje da se lakše snađete: mi imamo tzv. kombinirani hladnjak, znači gore je hladnjak, a dolje zamrzivač (imaju posebna vrata), no ovi savjeti vrijede za sve vrste frižidera i zamrzivača (osim ako imate one s tzv. no frost tehnologijom). Zamrzivač bi bilo najbolje odlediti 1-2 puta godišnje, a ovako ga (i frižider) detaljno očistiti sezonski (mislim da ga nema potrebe skroz odleđivati više od 2 puta godišnje, no to sami procijenite s obzirom na količinu leda).

Kako očistiti hladnjak i zamrzivač?

Korak 1
Frižider i zamrzivač isključite iz struje (moji imaju jedan kabel) i izvadite sve namirnice. Idealno bi bilo kad biste za namirnice imali drugo spremište. Ja sam stvari iz frižidera (jaja, jogurte) odnijela u bakin frižider 🙈, a ovo iz zamrzivača sam prebacila u škrinju. Ako nemate kamo s namirnicama, gledajte da su vam zalihe pri kraju i po mogućnosti ovo napravite po hladnijem vremenu. Meso i ostale zamrznute proizvode možete zamotati u novinski papir pa ćete ih tako duže očuvati. Osim namirnica, iz frižidera i zamrzivača izvadite i sve police/ladice/košare, što već imate.

čišćenje hladnjaka

Korak 2
U zamrzivač stavite posudu s toplom vodom da se led brže topi. Meni ovo piše u uputama; nisam sigurna koliko je pomoglo, ali ne može odmoći. 🙈 Čitala sam i da neki za brži učinak koriste fen za kosu. Ako nemate puno leda, ja bih ovaj dio preskočila, napravila 3. korak (kojeg ću objasniti za sekundu) i onda se odmah vratila na struganje leda (lakše je baratati s ledom, a ne vodom dok se sve rastopi).

Korak 3
Police s vrata i košare za voće i povrće stavite na pranje u perilicu suđa. E, sad, u mojim uputama piše da ovo ne smije ići u perilicu, ali evo, ja riskirala i ništa se nije dogodilo, osim što to ručno ne bih mogla tako očistiti. Pralo se na 40 stupnjeva, taj mi program traje pola sata. Pojma nemam zašto ovo ne bi moglo u perilicu, ako netko zna, molim da mi javi. Na pamet mi jedino pada da bi se ta plastika mogla uništiti, ali nekako sumnjam da će joj pranje 3-4 puta godišnje u perilici ozbiljno naškoditi (da sad odmah razjasnim, naravno da frižider brišem na tjednoj bazi, ali bome ne vadim sve police – to je ono što sam na početku spomenula, često ih čistimo površno).

Korak 4
Dok se led topi (pogotovo ako ga je puno i neće ni makac 🙈), očistite unutrašnjost frižidera i staklene police. Ja sam napravila mješavinu sode i vode. U možda pola litre vode sam otopila žlicu, dvije sode. Spužvicom sam sve dobro istrljala i onda posušila. Ne znam, ovdje čak nisam koristila ni sapunicu, nego samo sodu jer bih inače to morala sto dana ispirati. 🙈 Police možete oprati i sapunicom jer ih možete isprati pod pipom, ali mislim da nema potrebe. U principu, kako želite, police su staklene pa ih tretirajte sredstvom kojim inače perete stakla. (Meni ih se sad nije dalo octom).

Korak 5
Nemojte zaboraviti očistiti i posudu za vodu. Meni je to iza onih košara za voće i povrće. Par puta mi se to začepilo pa mi je voda iscurila van. Najbolje ju je pročačkati čačkalicom/štapićom za uši i izvući prljavštinu. Sad možete i vratiti police/ladice/košare (ja sam svoje obrisala i suhom krpom).

Korak 6
Ako već niste očistili led, sad je vrijeme za to (mojemu je dosta dugo trebalo da dođe do faze u kojoj se može strugati, ali barem sam uspjela očistiti frižider). Nemojte koristiti nikakve oštre predmete jer možete oštetiti unutrašnjost i cijevi. Koristite ono pomagalo što ste dobili sa zamrzivačom. Pripremite si i jednu posudu za led i nekoliko krpa za moguću poplavu.

Čišćenje frižidera

Korak 7
Nakon što sastružete led (i 100 puta opsujete zašto to niste napravili dok nije bilo toliko leda), unutrašnjost zamrzivača prebrišite suhom krpom.

Korak 8
Sad frižider prebrišite i izvana (možete isto mješavinom sode i vode). Dobro očistite gumu – tamo se zna naći užasno puno prljavštine. I bilo bi dobro frižider odmaknuti i očistiti prljavštinu i paučinu sa stražnje strane. Paučinu možete usisati ili skinuti onom četkom za paučinu.

I to je to!! (Aha, operite još i pod na mjestu gdje je bio frižider.)

Ja sam zadnji put dok sam čistila frižider imala malo više posla jer zamrzivač nisam odledila duže vrijeme, ali ako ovo redovno radite, bit ćete brzo gotovi. Opet se vraćam na ono što sam napisala u prošlom postu, bolje ovo napraviti par puta godišnje nego se u proljeće ili prije blagdana “ubiti” od posla.

Nadam se da vam je ovaj post koristio i da ćete se uhvatiti u koštac s čišćenjem.

Kako i koliko često vi čistite svoje frižidere i zamrzivače?

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

P.S. Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte i ovaj. Nakon čišćenje bilo bi bez veze samo sve nabacati natrag, je l’ tako? 🤭

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.