Organizacija

Kako organizirati dohranu za bebe?

Long tajm no si. Barem ovdje na blogu.

Ne znam, prošle sam godine totalno izgubila motivaciju za pisanjem i objavljivanjem, puuuno sam više bila aktivnija na Instagramu. Sad sam tek skužila i komentare koje ste ovdje ostavili, puno vam hvala što blog niste totalno prekrižili.

Enivej, idemo se mi praviti da 2020. nije postojala i nastaviti tamo gdje smo stali, hahah.

Danas bih vam željela napisati nekoliko riječi o jednoj temi namijenjenoj roditeljima. I to prilično zanimljivoj, barem meni. Radi se o dohrani beba, odnosno uvođenju nemliječne/krute/čvrste/guste hrane (kako ju već zovete, je l’ + da ne bi bilo zabune, ovo nije post o dohrani u smislu davanja adaptiranog mlijeka, nego baš o krutoj hrani).

Neću pisati recepte i objašnjavati stručne stvari (to ću prepustiti nutricionistima; o tome malo kasnije), nego ću vam stvari pokušati objasniti iz organizacijskog ugla.

Kada krenuti s dohranom bebe?

Mislim da je uvođenje čvrste hrane bebama jedna od tema koja kod roditelja izaziva dosta nedoumica. Sjećam se koliko sam ja bila zbunjena kad sam dohranu uvodila starijoj kćeri; što sam više čitala, to sam manje znala. Pretpostavljam da i vas muči 101 pitanje i totalno vas shvaćam.

Mlađa je kći s dohranom kretala prošle godine nekako u ovo doba (možda mrvicu kasnije, ako se ne varam) i taj sam se put naoružala s puno više provjerenih informacija. Preporuka stručnjaka je s dohranom krenuti između 4. i 6. mj. života (ja se osobno držim ovog bliže 6 mj. jer su mi argumenti za to puno logičniji – dijete je stabilnije u smislu da bolje drži glavicu, crijeva su bolje razvijena itd.).

Sad kad smo riješili jednu nedoumicu, idemo pokušati riješiti i ostale.

Kako krenuti s dohranom bebe?

  1. Nabavite pribor.
  2. Pogledate okvirnu tablicu.
  3. Odaberete namirnice koje su u sezoni.
  4. Za lakše snalaženje napravite mjesečni jelovnik.
  5. Za sve nedoumice učlanite se u FB grupu “Domaće kašice za bebe”.

Ovo je ovako “kratko i jasno”, i prilično samorazumljivo, no htjela bih ipak to još detaljnije pojasniti.

  1. Pribor – od pribora smo koristile žličicu, posudicu, podbradnjak (najbolji su oni koji imaju uvinuti donji dio pa skupe komade koji padnu, barem meni), vilicu za gnječenje (povremeno štapni mikser) i lončić. Ako se odlučite za kuhalo, odličnu usporedbu nekoliko kuhala možete pronaći na blogu ANA.in.MAMALAND. I da, nemojte dijete koje se nije samo posjelo hraniti u nosiljci, autosjedalici i čemu sve ne, stavite ga na krilo. Prekrižite noge tako da vam gležanj jedne bude na koljenu druge (stvorit će se “rupa”). U tu rupu posjednite dijete. (Neću sad previše ulaziti u opise jer ovo nije tema posta, ali fotku pravilnog položaja možete naći u FB grupi “Domaće kašice za bebe” ili ovdje.)Dohrana bebe
  2. Okvirna tablica dohrane – nemojte se uplašiti ovog “tablica”. Okvirnu tablicu dohrane, tj. preporuku koje se namirnice mogu dati djetetu na početku dohrane možete pronaći u spomenutoj grupi “Domaće kašice za bebe” ili ovdje.
  3. Namirnice koje su u sezoni usporedite s dobi djeteta – budući da su sad u sezoni batat, butternut tikva, jabuka, kruška… krenite s tim. Ja sam prvo krenula sa slatkastim povrćem pa sam onda uvela pokoju žitaricu i na kraju voće. Čisto zbog boljih mogućnosti kombiniranja namirnica.
  4. Napravite mjesečni (okvirni) plan. Svaka se namirnica daje tri dana pa u mjesec dana možete uvesti oko 10 namirnica. Prvu namirnicu dajete samu, a onda kasnije kombinirate s drugima.
  5. I na kraju malo o FB grupi “Domaće kašice za bebe” koju vodi nutricionistkinja Ivana Domislović. Meni je to osobno, uz Rodinu grupu za dojenje, najbolja grupa na Fejsu. Tamo možete dobiti odgovore na sva moguća i nemoguća pitanja, inspiraciju za recepte i još mnogo toga. Grupu volim iz razloga što ju vodi stručnjakinja tako da su informacije iz struke, a ne rekla-kazala.

Gdje nabaviti namirnice?

Budući da je vrijeme ranog proljeća “ni v rit ni mimo”, kako se kaže (u vrtu većina ljudi još nema ničega, a da je smrznuto od prošle sezone prošlo bi 6 mjeseci kolika je preporuka za čuvanje smrznutog za bebe) + lani je u ovo vrijeme taman počinjala strka oko korone, ja sam bila nabavila sve što sam mogla za taj prvi mjesec i smrznula.

Nešto možete kupiti na placu, nešto od provjerenih lokalnih OPG-ova, ali nemojte se ustručavati i kupiti u dućanu (pogotovo ako ne dostavljaju tamo gdje živite ili je velik broj namirnica koje vam trebaju nedostupan, tj. rasprodan).

Što se tiče smrzavanja, spremila sam tikvicu, tikvu, korabu, jabuke i kruške. Tikvicu, tikvu, jabuke i kruške sam ogulila, narezala na komade srednje veličine, stavila na pleh, pričekala da se malo “stisnu” u zamrzivaču i onda ih prebacila u vrećice. Isto sam napravila i s korabom, samo sam nju prethodno blanširala (ubacila u vrelu vodu na 2-3 min pa onda naglo ohladila).

Žitarice i sušeno voće sam bila naručila u Tvornici zdrave hrane, a možete i u Bioplanetu, s oboje imam korektna iskustva.

I to je to. Znam da mnogi smatraju da je ovo možda “prestrogo”, “sputavajuće”, “kad će dijete probati sve namirnice ovim tempom” itd., međutim meni se pokazalo dosta praktično. Vi ste mama svojem djetetu, znate svoje navike, reakcije i sl. pa odlučite. U principu, nema nekog pogrešnog načina uvođenja dohrane (ako u obzir uzmemo da se u prvoj godini izbjegava dodatno soljenje i zaslađivanje hrane). Preporuke koje ćete naći u spomenutoj FB grupi su upravo to, preporuke. No, opet se vraćam na ono, zašto izmišljati toplu vodu kad vam je već sve servirano? Malo mojeg razmišljanja za kraj.

Ništa, sad je stvarno to to.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

(Aaaaaaaaa, kako je dobar osjećaj ponovno napisati ovaj moj pozdrav, hahhaha, tek sad vidim koliko mi je nedostajalo pisanje za blog. E, da, što se tiče ovog “idućeg petka” planiram postove izbacivati svaki drugi petak. Nadam se da ću ove godine uspjeti u tom svom naumu, držite mi fige.)

*Izvor gornje (prve) fotke: Pexels.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.