Organizacija

Koliko dugo čuvati račune i dokumente?

Danas jedna korisna tema (barem se nadam). Malo sam ovih dana pregledavala net i slučajno naišla na članak o tome koliko dugo bi se trebali čuvati različiti računi i dokumenti – računi za režije, jamstva, obični računi, rodni listovi itd. Kao nekome tko ne voli gomilati stvari i većinu onoga što nije korisno baca, ova me je tema baš zaintrigirala.

Idemo onda redom:

Rodni list, vjenčani list, domovnica, smrtni list i slični dokumenti – iako ove dokumente možete “izvaditi” kod matičara ili preko neta, a i za razne prilike većinom trebaju dokumenti s novijim datumom, ipak bi ove dokumente trebalo čuvati zauvijek.

Zdravstveni nalazi, dokumenti vezani za trudnoću itd. – i ove bi dokumente trebalo stalno čuvati. Mislim, naravno da nećete čuvati svaki nalaz pretrage krvi koju ste obavili zbog neke rendom prehlade, ali većinu takvih dokumenata trebali biste zadržati, posebno ako se radi o nekoj ozbiljnijoj bolesti.

Kupoprodajni ugovori, dokumenti vezani za različite nekretnine – dokumente o nekretninama i pokretninama trebali biste čuvati toliko dugo koliko posjedujete tu nekretninu. U slučaju da ju prodate, zadržite dokumente još npr. godinu dana, a onda ih se možete riješiti.

Jamstva za različite uređaje  i pripadajući računi – slično kao i s gore spomenutim dokumentima, jamstva i račune čuvajte dok god vrijede, odnosno toliko dugo dok se uređaji ne pokvare pa ih morate baciti ili ih npr. prodate. Ne treba vam jamstvo niti račun za perilicu koja vam se pokvarila prije pet godina i nije se mogla popraviti pa ste kupili novu.

Računi koje dobijete u trgovini – ove račune možete odmah baciti, osim ako ih ne čuvate za praćenje troškova ili ako u pitanju nije neka skuplja stvar (a recimo nema klasičnu garanciju). U tom slučaju račun sačuvajte sve dok posjedujete tu stvar ili barem dok ne vidite odgovara li vam (da biste ju mogli zamijeniti ako ne).

Police osiguranja – trenutnu policu čuvajte sve dok ne istekne, a onda dokument možete baciti. Jedino bi potvrde o plaćanju trebalo čuvati nešto duže (o tome malo kasnije).

Računi za kućne režije – ovo je kategorija koja bi vas mogla iznenaditi, barem mene jest. Prema ovom članku, ove bi račune trebalo čuvati onoliko dugo koliko iznosi rok za zastaru, a to je godinu dana za račune za struju, telefon, radio i TV pristojbu, plin, vodu i toplanu; tri godine za pričuvu i grobnu naknadu; pet godina za kazne za parking i police osiguranja te šest godina za komunalnu naknadu. Međutim, kako navodi izvor u linkanom članku, zna se dogoditi da ljudi u ovom roku (ako ne i prije) bace račune, a onda se pokrene ovrha. Zato predlažu da bi ove račune trebalo čuvati čak 10 godina jer je to vrijeme kad nastupa zastara za ovrhu.

Nadam se da će vam ovaj članak biti koristan (ako netko ima neke druge podatke, neka mi slobodno napiše). 🙂 Koliko dugo vi čuvate dokumente? Jeste li znali da bi kazne za parking trebalo čuvati 10 godina? 🙂

Napišite svoja iskustva u komentarima.

Čitamo se.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

P.S. Ako se pitate kako organizirati sve ove spomenute dokumente, evo:
1. Organiziranje bitnih dokumenata
2. Organizacija računa, jamstva i uputa
3. Organizacija računa i režija (ako ove obične račune čuvate za praćenje troškova)

1 thought on “Koliko dugo čuvati račune i dokumente?

  1. Ako racune treba cuvati 3 godine,kako je onda moguce dtraziti naplatu pi tim racunima poslije 3 god.Vjerovatno to samo u našoj drzavi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.