Čišćenje

Kako skinuti naljepnice?

Mislim da dobro mislite. Znate one dosadne naljepnice koje vam se raziđu u sto dijelova kad ih pokušate skinuti? E, te. 🙂 🙂

Ovo je zasigurno svima jedan od najiritantnijih zadataka. Kupili ste nove police, stavili nove prozore, htjeli biste iskoristiti stare staklenke… sve lijepo počistite, samo se tvrdoglave naljepnice ne daju.

Nakon milijun pokušaja i pogrešaka, mislim da sam pronašla rješenje. Nažalost, nema čarobnog štapića kojim bi same od sebe nestale, ali ima nekoliko djelotvornih metoda, samo trebate upotrijebiti pravu. I da, sve potrebno za skidanje vjerojatno već imate kod kuće, ne morate kupovati nikakve posebne alate ni preparate.

Idemo onda redom.
1. Naljepnicu pokušajte skinuti “prirodnim” putem, bez ikakvih pomagala (nokti se ne računaju). Možda ćete imati sreće pa će se naljepnica sama skinuti (ima takvih, ali su rijetke). No vjerojatnije je da će se naljepnica početi trgati, posebno tamo gdje je ljepilo. Dogodi li vam se taj scenarij, nemojte trgati na silu, nego pokušajte s metodom br. 2.

Skidanje naljepnica
2. Ako je ikako moguće (znači, u blizini imate utičnicu za struju), naljepnicu ugrijte fenom (pazite jedino da se površina na kojoj je naljepnica smije ugrijati). Držite uključeni fen između pola minute i minutu kraj naljepnice. Toplina bi trebala rastopiti ljepilo i naljepnica bi se trebala puno lakše skinuti. Za ovu sam metodu čula još davno, isprobala je i nije mi se pokazala djelotvornom. Samo što onda nisam znala da to ne funkcionira sa svim naljepnicama, tj. ovisi o ljepilu (kasnije sam skužila da ima naljepnica koje se fenom skidaju kao od šale). Ako fen ipak ne pomaže, krenite na korak br. 3, a ako djeluje, trojku preskočite.

3. Često se zna dogoditi da naljepnicu ne možete skinuti ni normalno ni fenom. U tom je slučaju navlažite vodom. Voda bi trebala skinuti papir, tj. prvi sloj naljepnice.

4. Kad ste skinuli ili skoro pa cijelu naljepnicu ili njezin prvi sloj, vrijeme je za rat s ljepilom. Tu također imate nekoliko opcija na raspolaganju. Krenite redom pa ćete vidjeti koja je najbolja.
– ulje
– ocat ili medicinski alkohol
– aceton
Kapnite malo ulja na neku vaticu ili WC papir i protrljajte ostatke ljepila. Ako se teško skida, onda ulje ne pomaže. Prebrišite vodom pa postupak ponovite s octom pa ako ni to ne funkcionira , upotrijebite aceton. Ostaci ljepila moraju se skidati gotovo sami; ako sredstvo odgovara nećete ni morati puno trljati, možda petnaestak sekundi. Ovo su tri, odnosno četiri sredstva za koje sam otkrila da pomažu, samo, kao što sam već napisala, morate otkriti koja!

Skidanje naljepnica
Daklem, kao što možete zaključiti, kombinacija ima pregršt, ali neka od njih će upaliti. Meni nekad pali fen + ulje (za naljepnice sa staklenki od kupovne zimnice), nekad samo skidanje + aceton (kao recimo s prozora; ignorirajte prljave prozore, takvi su još od radova, ha ha ha).

Skidanje naljepnica

Eto, nadam se da vam je ovaj kratki post bio koristan. Znam da mnoge od vas sigurno izluđuje to skidanje naljepnica, ali uz prava sredstva stvarno ih nije teško skinuti.

Imate li vi kakvo tajno oružje? Jeste li isprobali koji od ovih trikova? Ako da, kako vam se čine?

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

11 thoughts on “Kako skinuti naljepnice?

  1. Ja sve što se može prati, a ima takvu naljepnicu stavim u sudoper u toplu vodu i deterdžent za pranje posuđa i pustim 5 min. Tako mi ode 80% naljepnice i ljepila, a ono što ostane maknem s prstom ili spužvicom bez ikakvog problema.
    Ono što ne mogu staviti u vodu, pokušam skinuti noktima pa će mi ovi tvoji savjeti dobro doći.

  2. Nedavno sam tek ulje probala i ljepilo se skinulo bez problema, ali ja sam ga stavila na pamučnu krpu da mi se vata ili WC papir ne razvlače po tom ljepilu. Inače većina naljepnica ode u perilici za suđe (moraš ju kupiti što prije :D), ali za naljepnice koje imaju ono neko kao zapečeno ljepilo uvijek pomogne žica za ribanje lonaca i voda, to sve skida 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.