Besplatni predlošci, Organizacija

5 (ne tako) tajnih sastojaka organizacije višečlane porodice

Danas jedan nešto drugačiji post. Ovog petka u goste nam je stigla mama iz magareće klupe. 🙂 Prije nego se još više zbunite, par pojašnjenja. “Mama iz magareće klupe” je blog iza čijeg se simpatičnog naziva krije jedna mama Milena. Milena je blogerica, “freelance” pisac, savjetnica za dojenje i još puno toga, ali ono najzanimljivije je da je mama petero djece. 🙂 Je, dobro ste pročitali.

Mama iz magareće klupe
Život u ovako velikim obiteljima zasigurno je kaotičan pa je dobra organizacija neophodna. Milena će zato danas s vama (i sa mnom) podijeliti svojih 5 tajni za “preživljavanje”.

Kad imaš više dece, neminovno te prate pitanja „Kako sve to stižeš?“, i pride komentari „Ja sa jednim (dvoje,…) ne uspevam da…“.

Uvek kad me to pitaju, u nedoumici sam šta da odgovorim.

Da, jeste, mi smo sedmočlana porodica sa petoro dece uzrasta od bebe do 8 godina.

I, da, dolazimo prvi na vrtićke rođendane.

Volim organizaciju. Ali tamo nekad davno, kad sam imala dvoje dece, shvatila sam da starim tempom ne uspevam. Uvek sam imala osećaj da sa svime kasnim dva dana.

Pa sam se prepustila. Ne mora sve da bude savršeno i pod konac.

Pa čak i pored svega toga, ima dana kad jednostavno ne ide.

Sa godinama, i porastom broja dece, polako smo usvojili neke rutine koje nam pomažu da preguramo dan i odradimo zacrtano… Pa, bar u najvećoj meri… i ako je dobar dan.

Jer, iskreno, nekad se borim da preguram svaki dan.

Život u višečlanoj porodici je kao na traci. Ustajanje, spremanje dece (sreća, pa što su stariji tu ima manje posla), usput se spremaš, stavljaš prvu turu veša na pranje, ispraćaš decu u vrtiće/školu, puštaš mašinu za suđe, stavljaš drugu turu veša za pranje, baviš se bebom, doručkuješ (možda), složiš suv veš, prostireš novi, obaviš radnju i pijacu. I shvatiš da je tek devet sati.

I već se umorih dok sam ovo nabrajala, a gde je tek ostatak?

Pa kad me pitaju kako sve stižem, najradije bih rekla da nema ustvari nekih tajnih sastojaka organizacije. Jednostavno se svodi na to da pronađete neki svoj ritam, ono što godi vama i odgovara vašoj porodici, i držite se toga.

Ovo je naših 5 (ne tako) tajnih sastojaka, a na vama je da odaberete šta je to što bi unapredilo vašu organizaciju.

1. Dnevni i mesečni planer

Do skoro sam imala planer koji sam zapisivala u jednu običnu svesku. Nacrtala bih tabelu i obeležila datume i ona ubacivala kako je šta dolazilo.

Od pre nekog vremena, napravila sam to isto, ali na dva A$ formata i zakačila magnetima za frižider. Da je svima dostupno.

Motiv za to je jednostavan – planove sam znala faktički samo ja i dešavalo se da muž i ja ne uspevamo da ispratimo ko, šta, gde.

Kako od ove šk. godine troje dece ima vannastavne aktivnosti, pa pride tu su razni rođendani i proslave, utakmice, nastupi i sad već dosta angažovanja koje imam, ovako svi imamo uvid u sve i lakše koordinišemo.

2. „To-do“ liste

Da, množina. Iako volim lepe rokovnike i planere, na kraju se najpraktičniji pokaže obična sveska koju izlepim po svom nahođenju i dolepim gomile „to-do“ lista.

Počela sam da pišem liste za sve – za dnevne obaveze koje imam za blog, za dnevne obaveze koje želim da odradim u kući, za kupovinu, za podsetnik…

Ništa moćnije nego kad preškrabaš da si nešto odradio sa neke od njih.

A kako polako klinci stasaju i mogu sami u trgovinu, liste su postale sastavni deo i njihovog dana. I vole ih.

Mama iz magareće klupe
3. Dan za generalno spremanje

Već godinama unazad, nekako neplanski, utvrdili smo subotu pre podne kao dan za veliko spremanje.

Nekad sem povremeno usisavanja, tokom nedelje nema većih spremanja (sem, naravno, kad nam se najave gosti), i, znate šta? Preživljavamo.

Shvatila sam da ako želim da ne sagorim u pokušaju da balansiram između posvećenosti deci, bavljenja kućom i svojim obavezama, da ne može sve istovremeno i da ne može sve tokom istog dana.

4. Podeljene obaveze u održavanju kuće

Taj, gore pomenut dan za generalku, podrazumeva da ga iskoristimo zajednički.

Muž i ja smo, kad su deca bila manja, praktikovali da ih ostavimo na čuvanju par sati dok prevrćemo kuću. Sada, kako su dvoje najstarijih stariji, u spremanje uključujemo i njih.

Inače, bitno je da i svakodnevne obaveze, kao što je usisavanje ili pranje suđa, imamo neraspoređene. Šta to znači? Pa ko je u prilici tada da preuzme nešto od toga, preuzima (kad su deca u pitanju, naravno, u skladu sa uzrastom i sposobnostima).

Na taj način svi se ispomažemo, a verujem i time deca dobijaju korisno iskustvo i stiču samostalnost.

Mama iz magareće klupe

5. Lista pri kupovini

Velika porodica, velike potrebe. Jednostavno je tako. Stoga, pokušavam da svedem nasumičnu kupovinu što više mogu.

Idealno je napraviti okvirno predloge menija za predstojeće dve nedelje, pa, spram toga odraditi kupovinu. To je, na moju žalost, još uvek nešto na čemu radim, ali se nadam da će i to , planiranje nedeljnih menija, zaživeti i kod nas.

Ovako, imamo okvirno ideje za večeru (to je uvek zajedničko vreme), kao i sve obroke vikendom. Ručak pokušavam da se držim pravila – kuvaj za više dana ili iskoristi ostatke za sutradan.

Stoga, kupovina nije potpuno savršena. Ali, ipak, sa delimično uklopljenim spiskom u mnogome olakšava.

I, ako ništa, smanjuje vreme u nekom hipermarketu na (samo) sat i po. Ako imamo dobar dan.

Iako mi se čini da vas je ovdje najviše roditelja s jednim ili dvoje djece, ovi se savjeti mogu primijeniti na sve obitelji. Planeri, TO DO liste… sve su ovo savjeti kojih se i sama držim. 🙂 Jedino kuću čistim svaki dan pomalo (u principu prostoriju po danu) jer bi mi inače trebalo pola dana da sve sama očistim (čekam da Sofia naraste, ha ha ha).

Ono što je obiteljima s više djece teže pratiti, pogotovo ako sva djeca idu u vrtić/školu je raspored njihovih aktivnosti. Vjerujem da se ovdje pogube i obitelji s jednim djetetom, a ne s četiri, pet ili više.

Zato smo vam Milena i ja pripremile besplatni predložak/tjedni planer koji će vam u tome pomoći. 🙂 S lijeve strane napisani su dani u tjednu, a gore desno upišete imena djece pa njihove aktivnosti uparite s danima.

Planer možete skinuti ovdje.

Planer za izvannastavne aktivnosti

Mala napomena: U naslovu stoji izvannastavne aktivnosti, no možete upisati i one izvanškolske (mislile smo na obje vrste slobodnih aktivnosti). 🙂

Ništa, nadam se da vam je Milenin post bio zanimljiv (meni svakako jest) i da ćete iskoristiti neke od ovih savjeta, čak i ako ne živite u velikoj obitelji.

Mileni puno hvala na suradnji (čekirajte njen blog; ima stvarno super tema o roditeljstvu + na stranici vas očekuje i moj mini intervju), a mi se čitamo.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

P.S. Sve su fotke vlasništvo Milene Kostić, autorice bloga “Mama iz magareće klupe” i podliježu pravilima navedenim na njezinom blogu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.