Dvoumila sam se kako nazvati ovaj post, nije baš vodič kroz zamrzavanje SVE hrane jer bih se ipak htjela fokusirati na zamrzavanje gotovih jela.
Prije nekoliko tjedana postavila sam vam na Instagramu pitanje da sa mnom i mojim pratiteljima podijelite svoje trikove koji vam život čine lakšim. Dosta vas je napisalo da mnogo vremena trošite na kuhanje i da su vam spas zamrznuti obroci. Iako ja vrijeme u kuhinji štedim na različite načine, zamrzavanje hrane (tj. gotovih obroka; zamrzavam višak voća i povrća, meso itd.) nije jedan od njih. Ne znam zašto, nekako sam od doma “pokupila” naviku kuhanja svaki dan s tim da ostatke ručka pretežno jedemo za večeru.
S ovom sam navikom nastavila i u svojem domaćinstvu i zapravo mi nikada nije ni palo na pamet ostatke hrane zamrznuti (vjerojatno jer često sve pojedemo taj dan) ili čak namjerno skuhati više hrane pa onda taj višak zamrznuti.
No kako se bliži dolazak bebe br. 2, razmišljam da se ipak možda okušam u zamrzavanju (ok, ovo sad zvuči kao znanstvena fantastika; vjerujem da je ženama koje ovo često rade smiješno, ali nadam se da ću ovim postom pomoći još nekome kome je ovo “špansko selo” kao meni). 🙂
Malo sam proučavala net i pronašla nekoliko dobrih savjeta. Idemo onda redom (što, kako, zašto)… 😉
Što od “gotovih” jela zamrznuti?
Uglavnom je sigurno zamrznuti juhe, gulaše, paprikaše, umake s mesom (npr. bolonjez umak i sl.), različita variva (npr. grah), punjene paprike, pečeno meso itd.
Ovdje jedino treba pripaziti da u jelima nema krumpira ili mrkve, a i zamrzavanje jela sa zaprškom nije baš preporučljivo. Ovo je malo nezgodno prilikom slaganja variva jer ona obično sadrže svo troje (u mojem slučaju obično krumpir i mrkvu; zapršku rijetko radim). Preporučuje se mrkvu, krumpir i zapršku staviti naknadno, mada mi se onda zapravo gubi smisao zamrzavanja (ako čekam da mi se skuha krumpir, skuha se i ostalo povrće). Jedan trik kojeg sam pročitala na forumu je umjesto klasičnog krumpira staviti npr. proso; ono će “pojačati” varivo, a smije se zamrznuti. Isto tako, u nekoliko sam navrata pročitala da bi i začine trebalo dodati tek nakon odmrzavanja, kao i vrhnje.
Što još ne zamrzavati?
Osim spomenutog krumpira, mrkve, zaprške, začina i vrhnja, ne preporučuje se zamrzavati još i riža, tjestenina i kuhana jaja.
E, sad, kada i kako krenuti sa zamrzavanjem?
Koliko sam skužila prema napisanom, rijetko tko baš ciljano ide kuhati pa onda zamrzavati jer bi to oduzelo previše vremena (ne znam kome bi se dalo cijeli dan provesti u kuhinji). Obično to bude ručak pa se onda višak (slučajni ili namjerni) zamrzne. Ovo je stvarna “bezbolna” praksa jer se količina variva za jedan ili dva obroka kuhaju jednako vrijeme. Jedino još nisam dokučila je li sigurno koristiti prethodno zamrznuto meso; znači odmrznuti ga, skuhati u nekom gulašu ili varivu i onda taj gulaš zamrznuti. Ako netko ima više iskustva u vezi ovoga, neka ga slobodno podijeli u komentarima.
Kako zamrzavati?
Obrok kojeg mislite zamrznuti mora biti dobro ohlađen, ali ako sam dobro upamtila proučavajući izvore na netu, na sobnoj temperaturi ne bi smio biti duže od 2 h.
Najpraktičnije je jelo spremiti u plastične posudice, ali ako radite baš puno toga, a ograničeni ste mjestom u zamrzivaču, možete koristiti i vrećice (zauzimat će manje mjesta od posudica). Isto tako, dobra je praksa i posudice/vrećice označiti kako biste znali što je što + kad ste to jelo zamrznuli. Jednostavno na poklopac ili vrećicu napišite naziv jela, datum kad ste ga zamrznuli i eventualno što još trebate dodati nakon odmrzavanja.
Jela se odmrzavaju tako da ih preko noći stavite u hladnjak (frižider) ili direktno iz zamrzivača u lonac ili tavu pa na štednjak.
Koliko dugo što čuvati?
Na ovo je isto važno pripaziti, uobičajeno je jela u zamrzivaču držati 3-6 mjeseci, mada nekako sumnjam da itko drži toliko dugo… Pretpostavljam da sva jela nestanu u roku mjesec, dva.
Moj plan
Spomenula sam već da planiram probati zamrznuti neka jela jer pretpostavljam da u prvim tjednima nakon poroda, uz bebu i todlera baš i neću imati previše vremena za nakuhavanja (mislim da će mi vrhunac biti skuhati tjesteninu, ha ha ha).
Što sam onda mislila napraviti?
– bolonjez umak – možda čak nekoliko porcija (npr. uz tjesteninu, za lazanje itd.)
– meso na saftu (pa skuham samo pire krumpir ili tjesteninu)
– sataraš (pa naknadno umutim jaja i skuham rižu)
– variva (grah, grašak, mahune…)
Ono što me još muči je i to kakav je okus nakon odmrzavanja. Čitajući o iskustvima drugih, uočila sam podijeljena mišljenja – nekima je potpuno isti, nekima je tako-tako, a neki su sve bacili u smeće. Mislim, jasno mi je da odmrznuta hrana baš i ne može imati isti okus kao svježe pripremljena, ali opet sumnjam da je baš toliko neukusna. Treba isprobati pa vidjeti, tj. okusiti. ?
I to je u principu to… Nadam se da sam ovim postom pomogla svima koje muče iste nedoumice kao i mene. Isto tako, pozivam sve vas koji imate više iskustva u ovome da slobodno podijelite svoje trikove. I da, ako netko stručan naleti na ovaj tekst, neka slobodno napiše ako sam nešto krivo napisala (ovaj je post pisan s ciljem olakšavanja kuhanja i uštede vremena, nisam nutricionist niti stručnjak za sigurnost hrane).
Čitamo se.
Do idućeg petka,
vaša Petra P.
I ja sam prije malo manje od godinu dana kuhala i zanrzavala jer sam znala da necu imati vremena za kuhanje kad rodim. Napisat cu ti svoja iskustva. Zamrznula sam razne gulase, bolonjez, sataras (bez rize), variva i razna tijesta. Gulas, bolonjez i sataras su super, ali variva mi nisu fina. Odvojile su mi se voda i masnoca i nikako ih nisam uspjela povezati kad sam grijala (a ne koristim puno masnoce). Takoder, bitno je spremiti u posudice koje su primjerene za zamrzavanje. Ja sam ih kupila u ikei. Ono sto sam zamrznula u random posudice koje sam imala doma, nije nista valjalo. Sta se tice tijesta… zamijesila sam tijesto za pizzu, knedle, njoke i krokete (bez obzira na krumpir), zamotala u prozornu foliju i zamrznula. Super je kad se odmrzne i napravi, jedino je bitno odmrzavati u frizideru, inace se sve zalijepi. Takoder, proslo ljeto sam dio povrca (mrkva, tikvice, paprika) s vrta narezala i pripremila za wok, ali svako povrće u svojoj vrecici jer zbog razlicite tvrdoce ne stavljam u tavu u isto vrijeme. Eto, nadam se da sam nekome pomogla 🙂
Hvala na odgovoru!! 🙂 Ja ću definitivno bolonjez, sataraš i meso na saftu… Za variva se još dvoumim jer obično ih kuham s krumpirom, možda grah probam…