Raščišćavanje

Što sa sentimentalnim stvarima?

Proljeće i lijepo vrijeme (ok, malo nas je posljednih dana zeznulo, ha ha ha) došli su nam na vrata pa se mnogi odlučuju na proljetno raščišćavanje i čišćenje. Već sam prije na blogu pisala o metodama najboljim za raščišćavanje, kao i o tome što sa stvarima koje raščistite.

Iako sam ovlaš spomenula sentimentalne stvari, u današnjem bih se tekstu njima željela podrobnije pozabaviti.

Što su zapravo sentimentalne stvari?
Sigurna sam da vam na prvu na pamet padaju medo iz djetinjstva, stare medalje, možda vjenčanica, možda skripte s fakulteta, a vrlo vjerojatno odijelce u kojem je vaša beba izašla iz rodilišta. 😊

Daklem, sentimentalne stvari su svi oni predmeti uz koje nas vežu uspomene, a one nam objektivno ne trebaju (i ako bolje razmislite, ono što vas čini sentimentalnim je zapravo iskustvo vezano za taj predmet, a ne predmet sam). Sentimentalne stvari najčešće su vrijedne samo nama, dok drugima ti isti predmeti nemaju nikakvu vrijednost.

Znam, u početku je ovo jako teško shvatiti i razlučiti; iz tog razloga je i ovakva povezanost sa stvarima i najteži uzrok za savladati kad pričamo o raščišćavanju i viškovima stvari.

Što onda sa sentimentalnim stvarima?
Dugoročno ih se je najbolje riješiti, pogotovo ako su vam teret, više vas ne vesele, čuvate ih iz osjećaja krivnje ili vam remete kvalitetu života. Znate ono kad otvorite neku prašnjavu kutiju i onda vas preplavi osjećaj nelagode? To je onda znak da se tih stvari definitivno trebate riješiti (bez obzira što se nakon nelagode možda javi krivnja zbog bacanja tih stvari).

Ako ste pak neodlučni, možete si postaviti nekoliko pitanja, npr. veže li vas za taj predmet isključivo neko iskustvo, osoba ili mjesto ili vam se i sam predmet sviđa. Ako je odgovor ovo prvo, takvih se je stvari isto bolje riješiti. Vi niste vaše stvari – iskustvo je ono što vas čini vama.

Recimo da vam se i sam predmet sviđa, ali ako imate 15 takvih sličnih (npr. plišanih medvjedića iz djetinjstva), nije nužno zadržati baš sve. Odaberite jednog koji vam se najviše sviđa, a ostalih se riješite.

Daklem, dok ste pregledali sve sentimentalne stvari i odlučili što ćete zadržati, a čega se riješiti (kao što vidite, baš i ne zagovaram bacanje svih sentimentalnih stvari, bez brige, ha ha ha), vrijeme je za drugi korak, što s njima zbilja učiniti. 🙂

Što sa sentimentalnim stvarima kojih ste se odlučili riješiti?

1. Donirajte ih.
Sigurna sam da se mnoštvo sentimentalnih stvari kojih ste se odlučili riješiti, može donirati, naravno ako su u dobrom stanju. To mogu biti igračke, odjeća člana obitelji kojeg više nema i sl., a donirati možete dječjim vrtićima, domovima za djecu, Caritasu itd.

2. Poklonite prijateljima.
Slično kao i s doniranjem, neke stvari možete i pokloniti. Vaša će se prijateljica koja očekuje bebu sigurno razveseliti dječjim stvarima koje vama ne trebaju. Naravno, uvijek poklanjajte u dogovoru s osobom kojoj ste određenu stvar namijenili, i njoj i vama je u interesu da tim stvarima bude zadovoljna.

3. Prodajte.
Kao što određene stvari možete donirati ili pokloniti, neke možete i prodati, osobito ako su vrijedne. Tako možete osigurati novac za nešto što vam zbilja treba. 🙂

4. Fotografirajte.
Ako ste se određenih stvari odlučili riješiti, ali biste ipak željeli zadržati “komadić”, zašto ih ne fotografirate? Tako ćete imati podsjetnik na taj predmet, a on vam neće zauzimati mjesto u domu. Jedino pripazite da ne pretjerate, i digitalni nered je jednako stvaran i opasan kao i onaj materijalni.

5. Od njih napravite nešto novo.
Da bi neke od sentimentalnih stvari ponovno dobile funkcionalnu svrhu, od njih možete napraviti i nešto novo. Ne znam, od stare plahte za krevetić koju više ne koristite, a u dobrom je stanju, možete sašiti navlake za ukrasne jastuke. 🙂 Ideja je stvarno bezbroj.

Što sa sentimentalnim stvarima koje ste odlučili zadržati?

1. Koristite ih.
Nasljedili ste od bake set tanjura koji vam se jako sviđa? Umjesto da ga potajice gledate i čuvate za prilike koje možda nikad neće doći, koristite ga. Znam da je ovo kliše, ali život je zbilja kratak. Ili možda čuvate najdražeg medu iz djetinjstva u tamo nekoj kutiji? Zašto ga ne biste dali svojoj djeci da se njime igraju? Da, možda će ga potrgati. Ali, s druge strane, što će vam medo u kutiji? Igračke su tu da se njima igra. 🙂 🙂

Što sa sentimentalnim stvarima

2. Izložite ih.
Ako su vam određene stvari jako bitne i estetski se uklapaju u vaš dom, zašto ih ne biste izložili? Umjesto da negdje skupljaju prašinu, stavite ih na vidljivo mjesto – na policu ili ih uokvirite (uokviriti ne morate samo slike i fotografije, nego i komade odjeće, npr. haljinicu vaše kćeri kad je bila beba). Tako ćete još više uživati u njima, a bit će i izvrstan početak za razgovor s gostima o vašim uspomenama.

3. Spremite ih na sigurno.
Recimo da ste odlučili zadržati dio sentimentalnih stvari, a niste ih spremni ni koristiti ni izložiti (ili jednostavno za to nisu namijenjene). U tom ćete ih slučaju vrlo vjerojatno odlučiti pohraniti. Ono što je važno je da pripazite na način kako to radite. Nemojte ih samo ostaviti u nekoj kartonskoj kutiji jer bi se vrlo lako brzo mogle oštetiti. Pod ovim mislim na prašinu, paučinu, vlagu, plijesan itd. Znači, važno ih je adekvatno zaštiti, a u tome vam mogu pomoći plastične kutije, vakuum vreće i razni fascikli. No ovdje nemojte pasti u napast i spremiti i ono što niste namjeravali (pogotovo ako koristite vakuum vreće – pod izlikom da maksimiziraju prostor, u njih onda natrpate i ono što niste mislili). Zgodan je trik onda uzeti samo jednu kutiju ili vreću i jednom kad je napunite, gotovo. To je to. To će vam pomoći da jako dobro razmislite što ćete sačuvati, a što ne.

Ništa, nadam se da vam se ovaj post svidio i da ćete u njemu pronaći odgovore na pitanja koja vas muče. Zanima me vaše mišljenje o sentimentalnim stvarima; čega se ne možete nikako riješiti, a narušava vam kvalitetu života? Nadam se da ste kroz tekst dobili pravi dojam – ne zagovaram bacanje svih živih sentimentalnih stvari, nego samo onih koje vam smetaju i koje vas opterećuju. Ako za njih imate dovoljno mjesta, ne biste se trebali opterećivati, samo zato jer je tamo netko rekao da to ne biste trebali čuvati. Zapamtite: poanta raščišćavanja je i prestati se zamarati samim stvarima, a ako stalno razmišljate o tome da nešto morate baciti, onda radite upravo suprotno – fokusirate se na stvari.

Radujem se vašim komentarima.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

2 thoughts on “Što sa sentimentalnim stvarima?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.