Organizacija

Kako organizirati (prljavo) rublje?

Mislim doslovno, ha ha ha. Bez prenesenog značenja. 🙂

Uglavnom, nedavno sam vas na Instagramu pitala što vam zadaje najviše muke u vezi organiziranja kupaonice. I većina vas mi je odgovorila – premalo mjesta za odlaganje prljavog rublja. Iako mi je jasno da gotovo svi prljavo rublje odlažu u kupaonici, s obzirom da je najčešće tamo smještena perilica rublja, to ne mora biti tako. Moram priznati da mi nije jasno zašto kod nas ne postoji “tradicija” odvojene prostorije ili barem kutka za odlaganje i pranje rublja, kao što se na primjer može vidjeti u američkim filmovima, na YT-u i sl. Nadam se da ćete vi koji gradite nove kuće, ovo uzeti u obzir, kažem, ne mora biti cijela prostorija, ali barem neki odvojeni kutak da se hrpetine prljavog rublja ne “vuku” po cijeloj kući.

Malo sam švrljala netom i za vas pronašla nekoliko ideja za efikasnije organiziranje rublja, bilo u kupaonici, bilo u nekoj drugoj prostoriji. Možda vam se ideja o čuvanju prljavog rublja izvan kupaonice čini hm, “smrdljiva”, ali mislim da se to može izbjeći. U košaru možete ubaciti vrećicu lavande ili nečeg sličnog da zamaskira moguće neugodne mirise.

Odlaganje prljavog rublja

Idemo onda redom:

Vreća na vratima
Ova se ideja može iskoristiti u kupaonici, posebno ako je ona jako mala i klasična košara smeta. Jednostavno vreću objesite na vrata – tako ste je maknuli s poda, a dobili nešto više prostora. Iako je ova Ikeina vreća možda praktičnija za studente koji žive u domovima, nešto ovakvo se može napraviti i u DIY verziji, posebno ako ste vješti s mašinom za šivanje.

Košara u ormaru
Spomenula sam da se prljavo rublje ne mora nužno odlagati u kupaonici, možete za to mjesta napraviti i npr. u spavaćoj sobi u ormaru. Ovo mi izgleda kao fora rješenje.

Košara do ormara
Ako vam je ipak malo čudno zajedno držati čisto i prljavo rublje (mada je ovo prljavo ipak odvojeno), košaru ne morate držati u ormaru nego recimo kraj ormara. U trgovinama se stvarno može pronaći jako lijepih košara koje se estetski mogu prilagoditi svakom stilu uređenja. Meni se recimo sviđaju ova i ova.

“Škrinja” kraj kreveta
Znate one “škrinje” kraj kreveta koje se stave iza ili ispred kreveta, a u koje se obično stavlja posteljina? Ova opcija iza kreveta je bila prije popularna (ja sam je recimo imala u svojoj dječjoj sobi, doduše, meni su tamo stajale igračke), a sad je popularnija ova druga  – ili kao “škrinja” ili kao klupica. Tko kaže da tu ne smijete odlagati prljavo rublje? Zaklopite i to je to. 🙂

Prostor ispod kreveta
Ako imate krevet sa slobodnim prostorom ispod, iskoriste ga. Bolje da tamo spremite prljavo rublje za koje nema mjesta u kupaonici, nego da skladištite stvari koje vam ne trebaju. Obične plastične plitke kutije će savršeno poslužiti.

Tabure koji se može otklopiti
Još jedan komad namještaja s dvije namjene – tabure sa spremnikom; na njemu možete sjediti, a u njega stavljati prljavo rublje. Nisam sad sigurna koliko bi rublja stalo, ali jedna hrpa manje koja se vuče po kupaonici.

Dječja soba
Ideje 2.-5. ne vrijede samo za spavaću sobu, nego i za dječju/mladenačku. Ako svaki član obitelji svoje prljavo rublje drži u svojoj sobi, onda ni nema potrebe za košarom u kupaonici.

Ormar u kojem držite kapute
Pretpostavljam da svi u hodniku imate neki ormar u kojem držite kapute ili ne znam, sredstva za čišćenje i sl. Možda možete tamo pronaći mjesta za prljavo rublje? Slično kao kod ormara u spavaćoj sobi, ovo je super rješenje.

“Košara” koja ne izgleda kao košara
Ako nemate mjesta ni u ormaru u hodniku, možda možete u hodnik dodati komad namještaja koji glumi komodu, a zapravo je mjesto za odlaganje prljavog rublja? Ovo mi se čini baš zanimljivo.

Ostava
Iiii zadnja opcija… Prostorija/kutak koji vam koristi kao ostava? U ovoj prostoriji čak ne morate paziti na estetiku, iskoristite kutije koje već imate ili nešto poput ovog.

I to je to. Ne znam, nadam se da sam vam pomogla ovim idejama. Ako se borite s odlaganjem prljavog rublja, javite mi pa ćemo zajedno pokušati naći rješenje. Ili ako imate neko bolje, slobodno ga napišite u komentarima pa ću uvrstiti u tekst. Veselim se vašem doprinosu. 🙂

Čitamo se.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

4 thoughts on “Kako organizirati (prljavo) rublje?

 1. Odlične ideje! Mi imamo u kupatilu korpu za veš, a treba da nam stigne vreća koju ćemo da okačimo na vrata, za bebine stvari. 👍
  Inače, veš mašina i ne treba da stoji u kupatilu zbog vlage, ali većina nas nema prostora za odvojeni deo koji će služiti kao vešernica. Viđala sam kod nekih mašinu i u kuhinji.

 2. Vešeraj je super stvar. Nemam ga 😀
  Imam dovoljno prostranu kupaonu pa je košara tamo, i, srećom, i prozor.
  Kad sam živjela u manjoj nekretniin, snalazila sam se.
  Meni se ne sviđa američki princip “laundry day” kad se jedan dan skuplja sav prljavi veš, koji do tada stoji po sobama, po podovima.

  1. Ajme, oprosti, ja propustila odgovoriti na ovaj komentar. Da, vešeraj je odlična stvar i stvarno mi je žao što to nekad nije bio dio kuće (dobro, nekad ljudi nisu ni kupaonicu imali u kući).

   Meni se taj princip čak i sviđa, ali oni to mogu izvesti jer skoro svi imaju sušilice (koliko sam skužila, to je kod njih normala kao kod nas perilica)… Meni to nikad ne bi uspjelo jer sušim na zraku ili kraj radijatora.. Jedino da si nabavim 3, 4 stalka, ha ha ha.. A ovo za podove – pa nisam iz YT videa (moderni uvid u američki način života, lol) dobila dojam da im je na podu, nego većinom imaju svi košare u sobama. Ok, jedino ako ne stavljaju veš u košare, nego ga bace pored (imam jednog takvog primjerka doma).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.