Mislim da je ušteda vremena, nakon novca naravno, najtraženija tema po pitanju ušteda. U današnjem vam postu neću pisati o uštedi vremena općenito, nego o uštedi koja se odnosi na kućanske poslove, konkretno kuhanje. Možda neki kuhanje ne vide kao jedan od zadataka kojeg moraju obaviti, nego ih to opušta i veseli, no vjerujem da i takvima nekada dosadi. Ja s kuhanjem imam toplo-hladni odnos, ha ha ha, nekada se baš veselim isprobavanju novih (zdravijih) recepata i oduševljena sam kad otkrijem nešto fino (kao ove Ferrero Rocher kuglice za koje još ne mogu vjerovati da tako sliče originalu), a nekada u kuhinju najbolje ne bih ulazila, tj. gledam da ručak pripremim što brže.
No, kako god, svi mi ipak te neke poslove želimo što prije obaviti i posvetiti se nečemu važnijemu. Evo onda nekoliko savjeta koje osobno koristim i koji će, vjerujem, pomoći svima, a posebno novim “domaćicama”.
1. Organizirajte kuhinju.
Ovaj ste savjet zasigurno očekivali, ali vrlo je važno da vam kuhinja bude organizirana, odnosno da sve ima svoje mjesto. Jedan od najboljih savjeta je da vam stvari stoje tamo gdje ih koristite, npr. čaše stavite kraj sudopera, kuhače kraj štednjaka i sl. Isto tako, stvari koje koristite češće stavite ispred ili niže (ovisi spremate li ih u ladice ili elemente). Kuhanje u organiziranom prostoru uvelike će vam uštedjeti vrijeme jer će vam sve biti na dohvat ruke, odnosno nećete ga gubiti tražeći potrebnu tavu ili nož. Još savjeta o organiziranju kuhinje, odnosno svojevrsni vodič od A do Ž možete pronaći ovdje. I da, osim što je važno pravilno organizirati stvari, treba pripaziti i na raspored uređaja (štednjaka, hladnjaka, pećnice itd.) pa ako renovirate ili “gradite” novu kuhinju to svakako uzmite u obzir. Vjerujem da vam se neće dati cijeli život saginjati do elementa kojeg je “zagradio” štednjak ili svaki put “ciljati” jer slavina nije na sredini sudopera.
2. Planirajte jelovnik
I ovaj je savjet možda već mnogima poznat, a od svih mogućih savjeta vrijeme štedi najviše. Em svaki dan znate što ćete pripremiti za ručak, em znate što sve trebate kupiti (znači da vam štedi i novce, ne samo vrijeme). Jelovnik možete isplanirati na tjednoj ili mjesečnoj bazi, samo ručkove ili pak sve obroke u danu. O planiranju jelovnika pisala sam ovdje, ovdje i ovdje pa ako vas ova tema zanima, svakako pročitajte. Ja sam dosad planirala samo ručkove, ali puno je bolje isplanirati sve obroke. Skužila sam da su tako puno manje šanse da pojedem nešto nezdravo, a i jednostavnije je ujutro samo otvoriti frižider/elemente i odmah krenuti s pripremom doručka nego buljiti u njega i razmišljati kad kraj vas dvogodišnjakinja viče: “Njam, njam!”. 😀
3. Organizirajte recepte.
Osim ako ste iskusna domaćica ili imate super pamćenje, vrlo je vjerojatno da jela spremate prema receptima. (Ja i za palačinke gledam recept jer uvijek zaboravim koliko čega ide, ha ha ha). Da si olakšate pripremu i uštedite vrijeme, sve si recepte negdje uredno posložite i organizirajte – možete koristiti neku kutiju s karticama, fascikl ili pak sve spremiti u mobitel.
4. Odredite jedan dan za kupovinu ili još bolje, odradite je onlajn.
Već dugo prakticiramo tjednu kupovinu; kad smo živjeli u stanu, obavljala sam je ja, a sad je “riješi” suprug petkom poslije posla. Kad imate isplanirani jelovnik, jednostavno je napraviti popis namirnica koje vam trebaju, a kad imate sve namirnice, i jelo brže napravite. Nije baš ugodno usred ručka skužiti da vam nedostaje, ne znam, soli i onda gasiti štednjak, odijenuti se i ići u dućan. Mislim da je najveća ušteda vremena naručivanje onlajn, ali s takvom vrstom naručivanja (hrane, mislim) baš i nemam iskustva (dijelom i zato jer sumnjam da koja trgovina dostavlja bogu iza nogu, ha ha ha).
5. Neke namirnice (ili čak gotova jela) unaprijed pripremite (dan, tjedan…).
Nakon kupovine odvojite još nekih pola sata, sat i pripremite se za sljedećih par dana ili cijeli tjedan. Ne morate sad raditi “čuda” i cijeli hladnjak preplaviti plastičnim spremnicima; dovoljno je da narežete i zamrznete meso prema porcijama, nasjeckate povrće (luk, na primjer) i sl. Jednostavnije vam je to napraviti sve odjednom, a ne svaki put iznova vaditi daske i noževe. Možete napraviti i zamrznuti i gotova jela pa preko tjedna onda samo to ispečete (ja ovo baš i ne prakticiram, ali čini mi se kao dobar savjet).
6. Neka jela koja spremate budu što jednostavnija.
Mislim da je očito da ćete najviše vremena uštedjeti ako su jela koja spremate jednostavna; nitko baš nema vremena tri sata stajati za štednjakom. U postu o promjeni prehrane možete pronaći popis jela koja se prilično brzo naprave, recimo, sva variva radim na sličan način – na malo maslaca ili domaće svinjske masti popržim nasjeckanu glavicu luka, dodam dvije žlice mljevenih zobenih pahuljica i na to 1,5 l vode. Odmah ubacim krumpir i mrkvu narezanu na kockice, dvije žličice soli, malo papra i onda povrće po želji (poriluk, kelj, smrznuti grašak ili mahune itd.). To sve kuham cca pola sata. Mislim da jednostavnije zbilja ne može; cilj mi je uvijek na kuhanje “potrošiti” maksimalno sat vremena. Odličan način pripreme je i pećnica; npr. nasjeckate povrće (batat, cvjetaču, brokulu…), začinite, polijete uljem i idućih pola sata uopće i zaboravite da se nešto kuha. 😀
7. Nemojte zazirati od “pomagača” u kuhinji (blendera, pekača kruha, posuda i lonaca za sporo ili brzo kuhanje i sl.).
Mlađim je generacijama ovaj savjet očit, ali vjerojatno još uvijek ima ljudi koji ne priznaju “novu” tehniku, u stilu što će ti pekač kruha kad ga možeš zamijesiti i bez njega ili ga kupiti u pekarnici. Kao prvo, kad već jedemo toliko kruha, koji sam po sebi i nije baš prezdrav, ali ok, onda ću ga bolje ispeći kod kuće jer znam što sam u njega stavila, a kao drugo stvarno mi nema svrhe ručno ga mijesiti – biti “zaposlen” i biti produktivan dvije su sasvim različite stvari, zar ne?
8. Naoštrite noževe.
Jeste kad probali rezati rajčicu tupim nožem? Ahgr. Ja jesaam. Ok, nije baš izgledalo kao u onim reklamama za noževe, ali oštar nož svakako puno znači. Ja se baš ne razumijem u noževe (jedan koristim za meso, drugi za povrće), no svi su oštri. Vjerujem da bi i pravilna upotreba noževa uštedjela mnogo vremena, ali za prvu ih ruku zbilja naoštrite.
9. Otpatke stavljajte u jednu posudu.
Kad kuhate, odnosno gulite povrće i sl., na radnu površinu stavite jednu posudu koja će vam služiti za otpatke. Bit će vam jednostavnije nakon kuhanja sadržaj posude istresti u kantu za smeće, nego je svako malo otvarati i/ili brisati radnu površinu.
10. Čistite za sobom tijekom kuhanja.
Ne znam kako bih ovo bolje objasnila, ali nemjte dozvoliti da vam se sudoper napuni s petsto posuda i tanjura, nego ih perite kako kuhate – npr. dok čekate da vam se luk zažuti, operite dasku i nož. Ako vam se ne da posuđe prati na taj način, barem ga u sudoperu polijte vodom da vam se sve ne osuši – posuđe ćete na kraju onda brže oprati.
11. KUPITE PERILICU SUĐA!
Malo šale na moj račun. Iako bi ovo zapravo spadalo u savjet br. 7, morala sam ga posebno izdvojiti. Naime, mi još nemamo perilicu suđa, dapače, nikad je u životu nisam koristila. Moji je doma nisu imali, kad smo suprug i ja studirali i živjeli u stanu u Zagrebu nije nam trebala, ali sada bome jedva čekam da je kupimo. Nije da mi je neka posebna tlaka prati još jedan tanjur (Sofijin), nego mi je općenito tlaka, ha ha ha. Ima dana kada mi se čini da samo perem suđe pa vjerujem da bi mi kupnja perilice uštedjela hrpu vremena.
I to je to! Koje od ovih savjeta vi prakticirate? Imate možda još kakav savjet za mene? Što vam najviše pomaže u uštedi vremena u kuhinji? Podijelite svoja iskustva u komentarima.
Do idućeg petka,
vaša Petra P.
P.S. Kako vam se sviđa stranica? Kao što sam napisala na Fejsu, zadržala sam taj neki standardni izgled bloga, ali nadam se da sad ipak mrvicu modernije izgleda. 🙂
Sve pohvale za novi izgled bloga kao i za odlične savjete. Mislim da i ja imam sličan odnos s kuhanjem, kao i ti 🙂 Nemam perilicu za suđe niti je ne namjeravam kupiti jer imam tako malo mjesto da u kuhinji držimo perilicu, a u predsoblju sušilicu. Ali da imam mjesta i nju bi kupila 😀 Htjela sam reći, osim toga svega se pridržavam. S time da umjesto online kupovine, kupovinu odrađuje suprug haha isto tako petkom ili subotom i prema tome planiramo tjedni jelovnik i kupovinu namirnica. Malo pomalo i uštedi se dosta vremena.
Hvala ti! Ni naša kuhinja sad u kući nije baš prevelika, ali perilicu ću ugurati pod svaku cijenu, ha ha ha.
Oni koji imaju vrt – puno povrća se može blanširati i smrznuti u paketićima za upotrebu tokom zimskih mjeseci (brokula, cvjetača, mahune, špinat, blitva, mini rajčice, grašak…) Na taj način isto se dugoročno štedi na vremenu, iako prvo treba izdvojiti truda i vremena za očistiti i pripremiti povrće za smrzavanje.
Ja također u blenderu ustitnim mrkvu te korjen i lišće peršina i to pomješano spakiram u paketiće i zamrznem. Kada slažem špagete često pripremam umak na način da na luku prodinstam to povrće i mljeveno meso, i prije dovršavanja umaka dio te mješavine odvojim i zamrznem a ostatak dovršim sa koncentratom (naravno domaćim) rajčice i začinima. Sljedeći put špageti će biti gotovi za 20 min, koliko treba da se skuha tjestenina, jer ovo smrznuto meso i povrće samo treba dovršiti. ?
Odlični savjeti! 🙂
Ja sam veliki ljubitelj ostrih nozeva pa me veseli sto si I to uvrstila na ovu odlicnu listu! Je li to tvoja kuhinja na slici? Kako mi bas renoviramo gledam raspored elemenata i bolje bi bilo da stednjak nije uza zid. No zamijeniti elementima mjesta je bas boli-glava!
Da, meni nije toliko bitna vrsta noža (mada vjerujem da različite vrste noževa postoje s razlogom, ali to ću prepustiti profesionalcima, ha ha ha), nego da su mi noževi oštri. S tupim se jedino možeš naživcirati i po mogućnosti porezati. Je, naša je kuhinja na slici, u stanu u kojem smo živjeli u ZG-u. Teško je mijenjati raspored, da, mada s ovim i ne bi bilo nemoguće jer je na struju; mislim da su plinski zeznuti jer nije baš jednostavno postavljati cijevi, ne znam… Najbolje je dok sve ispočetka i nanovo radiš, samo se onda treba informirati kod stručnjaka.
Svidja mi se novi izgled bloga, svaka cast na preduzetom koraku, sigurna sam da nije bilo lako.
Saveti su ti takodje super. Ja obozavam narucivanje namirnica, bas olakšava zivot!
Hvala ti! Ma prijelaz s Bloggera je prilično jednostavan, to sam ja sto dana birala dizajn, ha ha ha.