Ako se sjećate, početkom godine pisala sam o organizaciji hladnjaka. Mislim da tada nisam spomenula da je hladnjak kombiniran, tj. da je isti uređaj zapravo i hladnjak (gore) i zamrzivač (dolje).
Hladnjak je kroz sve ove mjesece ostao i dalje organiziran (tu i tamo nešto pomaknem), ali je zamrzivač postao pravi kaos (osobito nakon ljeta kad sam zamrznula dosta voća i povrća).
Iako je podijeljen u tri ladice (zapravo, policu i dvije ladice) i postojala je neka organizacija, ipak mi je dosadilo stalno “kopati” po njemu i tražiti ono što mi treba.
(U kući imamo i škrinju, ali je koristi suprugova baka; nama su zasad ovo dosta).
Ovo je stanje prije:
Nabacano i nagurano, znam. 🙂
Nažalost nisam imala vremena za potpuno odleđivanje i dubinsko čišćenje, nego sam samo sve izvadila van, pregledala sadržaj i brzo počistila ladice.
Prva polica mi je većinom bila prazna, a i sad je koristim kad trebam nešto zamrznuti na pladnju.
U drugoj je ladici bilo meso i riba, a u trećoj voće i povrće (u biti, tako je trebalo biti; vidite na fotkama da svega ima svugdje).
Budući da sam zamrznula nešto više voća (nemojte mi breske spominjati idućih par mjeseci; ovo ljeto smo se u breskve pretvorili, ha ha ha), odlučila sam u drugu ladicu smjestiti meso i ribu + povrće, a u treću samo voće.
Meso sam stavila u košaricu iz Jyska, a okolo sam stavila povrće – zamrznute tikvice i papriku te špinat, grašak, mahune i sl.
U trećoj je ladici voće – jagode, šumsko voće, trešnje, višnje, šljive, breskve i nešto oraha.
Iako pokušavam koristiti što manje plastike, nekako mi ju je ovdje teško izbjeći; bojim se hranu zamrzavati u staklenkama, a mislim da bi mi zauzimale puuuno više prostora.
Što se tiče slaganja paketića, hranu u zadnje vrijeme pokušavam zamrznuti plosnato (ne znam kako da bolje objasnim) pa ih onda poredati jednog do drugog. Kad bolje promislim, ovo je slično slaganju odjeće prema KonMari metodi! 🙂
Moram priznati da mi je takav vertikalni način slaganja puno praktičniji; čim otvorim ladicu sve vidim.
I to je u principu to. Na paketiće ne pišem datum zamrzavanja jer meso stoji najviše mjesec dana, a i voće i povrće ćemo uskoro sve potrošiti.
Ništa, nadam se da vas ovaj post inspirirao na čišćenje i slaganje vašeg zamrzivača. 🙂
Čitamo se.
Super ideja, ja slično nekako imam podijeljeno mjesto za meso i za povrćkice i voćkice. Problem je u volumenu ledišta, malo je, pa je sve to nekako zgurano. Traje mi duže jer u ljeto i u jesen znam zamrznuti masu povrća iz vrta i odnda trošim mjesecima i povrće, i šalše, i povrtne juhice, i začine..
I ja imam slično organizirano. Prva ladica za meso (lijevo piletina, desno ostalo), druga polica – povrće, treća (nasjeckani peršin (njega držim u plastičnoj posudi s poklopcem – budem jednom napisala post) i riba, ljeti sladoled :D)
Nego… dobra ti je ideja s tim umetkom – košarica i nisam znala da se paprike, tikvice, breskve, jagode, višnje, šljive i orasi mogu držati u zamrzivaču. Ok, znaš da nisam baš od kuhinje, ali ovo su redom sve stvari koje obožavam i koje bih baš mogla smrznuti za zimu. Reci, da se u zadnji čas toga uhvatim – kako smrzavaš paprike – cijele ili ih narežeš? Breskve i šljive- guliš? A kako ih odmrzavaš… onako preko noći i ujutro su kao da su svježe sa stabla ubrane ili ih pak kuhaš u kompotu? Isto pitanje i za jagode i trešnje. Tikvice – guliš i režeš na komade (kolutove)? Pretpostavljam da se onda može smrznuti i patliđan? Nasjeckan luk? Toliko pitanja da bi mogla post napraviti hahaha Jedino što mislim da znam da se voće mora smrznuti najprije komad po komad npr. na nekom tanjuru i onda staviti u vrećice ili?
Hvala! Da, problem je dok su ladice male pa ne stane, ali je s druge strane i problem dok imaš ogromnu škrinju pa za pola stvari unutra zaboraviš. ?
Hm, ništa od ovog ti nakon odmrzavanja neće biti kao svježe. Paprike sam narezala na trakice, a koristit ću ih u nekim umacima (i to tako smrznute stavim dinstati s lukom i mrkvom npr.). Tikvicu sam ogulila, jedan dio narezala na kockice, a jedan naribala i stavila u kalupe za muffine pa onda spremila u vrećice. Jagode sam samo dobro očistila i oprala, a višnjama, trešnjama, šljivama i breskvama maknula i koštice. Breskve sam još i "oprala" u mješavini limunovog soka i vode da mi ne posmeđe (možeš ih i oguliti, meni se nije dalo ?). Da, voće sam prvo složila na pladanj pa onda pospremila u vrećice (tako se onda komadi ne zalijepe jedan za drugi). Voće sam si spremila za smoothije, pravljenje džema i kolača pa ga onda nekad odmrznem, a nekad stavim samo tako zaleđeno.
Zaboravila sam napisati za patlidžan i luk – ne znam, jer nisam to nikad zamrzavala. Uglavnom, najbolje ti je za svaku namirnicu malo proguglati i vidjeti koji je najbolji način zamrzavanja, ovisi i za što misliš koristiti. Ima na Fejsu jedna grupa "Domaće kašice za bebe" (znam da nisi fan tih mamećih grupa, ali ja sam tamo dosta naučila o pripremanju hrane, ne samo za bebe, nego i općenito). Mislim da tamo ima jedan cijeli dokument o zamrzavanju hrane (ako nisam nešto pomiješala). Daklem, u prvom odgovoru je moje iskustvo, ti još prouči, da ti nešto ne pokvari ili sl. ?
Nikako do laptopa pa da ti odgovorim. Vidjela sam što si napisala na mobitelu i odmah otišla pronaći grupu – i skužila sam da sam već u njoj – kako sam Bog zna. Uglavnom, imala sam isključene sve obavijesti pa nisam ni viđala to na news feedu. Ima zanimljivih stvari u onim datotekama inače postovi – ajme, ajme… cvekla (alfa i omega dohrane, doduše ne i za male plavuše i plavušane :D, Jelena Veljača, cca (od silnih kratica koje tamo koriste neka žena nije mogla prokužiti najnormalniju – cirka, oko). Dobro sam se nasmijala, podsjetila zašto ne volim takve grupe (uvrede i iščuđavanje za svaki klinac) i otkrila grupu Recepti za alergičare. Samo zbog toga vrijedilo je prožvakati ovu prvu.
Da ne budem off topic, ništa onda od zamrzavanja za mene jer ne pravim džemove, kolače ni umake od tih stvari. Kao što sam ti rekla nisam ja od kuhanja 😀 Ja/mi sve to jedem sirovo (osim tikvica – a njihova sezona je prošla, a i tako malo ih jedemo da mogu i bez njih do sljedeće sezone). Otkad imam D.-a ipak sam malo otvorenija prema tim stvarima. Vidjet ćemo kako će proći ova zima pa u skladu s time pripremiti se na vrijeme za sljedeću. U svakom slučaju, hvala.
Ma da, ima svakakvih postova (ako se dobro sjećam, ovo da cikla nije za plavuše je rekao pedijatar?!), ali ne živciram se oko toga, samo preskočim i skrinšotam recepte koji mi se sviđaju, već sam ih par isprobala. Ja nisam znala što je edmu, ha ha ha…
A gle, nisam ni ja sad neka ekstra kuharica; voće sam si spremila za smoothije, ubacim ga u muffine ili napravim džem s voćem i chia sjemenkama; moram imati nešto zdravo i slatko jer bih inače jela samo čokolade i ostale bedastoće. 🙂
Pedijatar da 😀 To kao da si mene opisala haha. Ali želim pružiti sinu dobar primjer pa sve više kuham i jedem zdravo. Pametno zboriš… I meni bi bilo bolje da preskočim neke stvari. Očistila sam nedavno fejs od svega i već se bolje osjećam.