Organizacija

Označavanje naljepnicama za početnike: što i kako?

Nedavno sam u postu o organiziranju bilo kojeg prostora u stanu ili kući spomenula označavanje naljepnicama.
Moram priznati da me taj korak u organiziranju uvijek najviše veseli jer sam veliki ljubitelj naljepnica i označavanja. Sjećam se da sam još kao školarka satima birala naljepnice za bilježnice i knjige pa ih pažljivo ispunjavala.
Naljepnice su mi tada koristile iz praktičnih razloga, a danas ih volim i iz estetskih. Ne označavam baš sve i svašta, ali mi različiti spremnici izgledaju mnogo slađe kad ih krase lijepe naljepnice. 🙂
Ako i vas veseli označavanje, u nastavku posta pročitajte nekoliko savjeta o tome što označiti i kakve naljepnice koristiti.
Označavanje naljepnicama

Što označiti?
U principu, označiti možete sve što vam padne na pamet, ali probajte se suzdržati, posebno ako naljepnice volite kao ja, ha ha ha. Za početak, ovo su predmeti pogodni za označavanje:
1. Staklenke
2. Razdjelnici za papire i dokumente
3. Fascikli
4. Kutije/košarice/spremnici za hranu
5. Bočice
Staklenke
Staklenke su jako zgodne za organiziranje i označavanje. Kao inspiracija mogu vam poslužiti naljepnice kojima sam označila staklenke sa začinima, ali osim poklopca, naljepnicu možete zalijepiti i na samu staklenku.
Naljepnice za staklenke

Razdjelnici za papire i dokumente
Hrpu papira i dokumenata (npr. jamstava, računa i uputa) poslaganih u prozirne košuljice možete odvojiti naljepnicama koje će služiti kao oznake i razdjelnici.

označavanje-papira











Fascikli
Naljepnicama je dobro razdvojiti dokumente, ali i same fascikle. Ako ih u organiziranju često koristite, a stoje vam na istom mjestu (npr. u kućnom uredu), jednostavnije je pronaći ono što tražite kad je fascikl označen (ne samo vama nego i drugim članovima obitelji).

Kutije/košarice/plastični spremnici za hranu
I kutije su, kao i staklenke, pogodne za organiziranje različitih stvari i označavanje. Posebno su praktične u organiziranju kuhinje, tj. hrane, ali ih možete koristiti i u drugim prostorima.

Označavanje kutija naljepnicama

Bočice
Naljepnicama možete označiti i različite bočice, npr. one u kojima držite domaća sredstva za čišćenje. S jedne strane zalijepite naziv, a s druge recept. 😉

Označavanje bočica naljepnicama

Kao što sam gore spomenula, možete još svašta označiti, recimo police u špajzi ili u frižideru, odjeću, obuću, ali bitno je ipak ne pretjerivati… 😀


Kakve naljepnice koristiti?
E, sad, naljepnice možete kupiti već gotove ili ih možete sami izraditi – za neke će vam trebati pribor koji već imate kod kuće, a za neke posebni alati.
Od kupovnih naljepnica najjednostavnije su obične bijele naljepnice na koje samo napišete oznaku i zalijepite je na željeni predmet. Nešto zanimljivije su naljepnice koje oponašaju školsku ploču i po njima možete pisati kredom ili “kredastim” markerom. Na tržištu postoji još cijeli niz različitih naljepnica, ali ove bih osobno i sama koristila.
DIY naljepnice ipak su posebne jer ih možete personalizirati po želji. Najlakše je, dakako, uzeti komad papira, napisati oznaku i zalijepiti je selotejpom (još jednostavnija verzija običnih kupovnih naljepnica), no ljepše ispadnu ako se malo potrudite.
Daklem, naljepnice možete napraviti uz pomoć računala, pisača etiketa (lejbel mejkera) ili uređaja za rezanje (daj kating mašine).
Kao što ste mogli vidjeti na fotkama, svoje naljepnice većinom radim u MS Publisheru, isprintam na ljepljivom papiru, prelijepim folijom i izrežem (ako imate laminator, možete ga iskoristiti umjesto folije).
Zgodne trakice-naljepnice mogu se napraviti pomoću pisača etiketa, tj. lejbel mejkera. U uređaj samo upišete riječ koju želite, a on vam je ispiše na samoljepljivoj trakici.
Uređaj za rezanje je nešto zahtijevniji jer morate poznavati program koji dolazi uz njega, no dobit ćete skoro pa profesionalne naljepnice koje ne moraju biti samo od papira, nego i od vinila ili drugih materijala. Jedina mana mu je cijena i činjenica što ga nema na našem tržištu (barem koliko je meni poznato; ako znate gdje ga kupiti, slobodno mi napišite u komentarima jer sam tu informaciju pokušavala pronaći u 3 h u noći pa baš i nisam vjerodostojni izvor, ha ha ha). Ako ne znate o čemu pričam, klik ovdje

DIY naljepnice za označavanje
Računalo i MS Publisher | Pisač etiketa | Uređaj za rezanje

Kao što ste mogli zaključiti iz ovog kratkog vodiča, svijet naljepnica i označavanja zaista je fascinantan, a na vama je da odaberete stil i način izrade koji vam najbolje odgovara.

Volite li označavati stvari ili to smatrate gubitkom vremena? Koje vam se naljepnice najviše sviđaju? Izrađujete li ih sami?

Uživjte u vikendu!

2 thoughts on “Označavanje naljepnicama za početnike: što i kako?

  1. Ove staklenke sa zacinima (skoro) kao da si moje slikala. Drzim zacine u malim stanklenkama u ladici pa sam izrezala okrugle naljepnice, napisala ime zacina, malo ukrasila i polijepila. I sad kad otvorim ladicu odmah znam gdje je sto 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.