Besplatni predlošci, Čišćenje, Organizacija

Raspored čišćenja

Otkako znam za sebe, uvijek radim nekakve liste i rasporede (vjerojatno ste već i shvatili iz priloženog, ha ha ha) pa je tako došao i red na raspored čišćenja. Iako živim u malom stanu i relativno brzo ga počistim, ipak volim imati mali podsjetnik. Čuvam ga u planeru i moram priznati da uvijek dobro posluži, posebno za stvari i prostor koje rijeđe čistim.

Poanta ovog posta nije vam reći koliko puta biste što trebali očistiti, nego vam pomoći u izradi svojeg vlastitog rasporeda koji će odgovarati vašim potrebama i kojeg ćete se pridržavati. Izrada zbilja nije komplicirana – trebat će vam olovka i dva prazna papira (finalnu verziju rasporeda možete napisati na ovom predlošku).

1. korak – Sastavite popis svih aktivnosti vezane za čišćenje
Na listu papira napišite sve aktivnosti vezane za čišćenje, odnosno sve ono što u stanu/kući trebate očistiti. Ne morate pisati nikakvim posebnim redoslijedom, nego ono što vam prvo padne na pamet, npr. oprati suđe, pomesti pod u kuhinji, obrisati prašinu, očistiti frižider, usisati tepihe, oprati prozore, oprati zavjese, očistiti pećnicu itd. (napišite ih jednu ispod druge).
2. korak – Svakoj aktivnosti dodajte vrijeme
Kraj svake aktivnosti sada dodajte vrijeme, npr. oprati suđe – dnevno, pomesti pod u kuhinji – dnevno, obrisati prašinu – tjedno (ponedjeljkom), očistiti frižider – dvaput mjesečno, oprati prozore – dvaput godišnje itd. Važno je da kraj svake aktivnosti iskreno napišite na kojoj bazi ćete je raditi, ovisno o vašim potrebama, stilu života, vremenu i sl. 
3. korak – Prepišite aktivnosti na novi papir raspoređene prema vremenu
Vrijeme rasporedite u tablice i u svaku upišite pripadajuće aktivnosti, npr. dnevno – oprati suđe, pomesti pod u kuhinji itd. Ako vam se ne da raditi svoju tablicu, možete isprintati i ispuniti ovu.

Raspored čišćenja - predložak

I to je to! Ispunjeni predložak možete pospremiti u planer, zalijepiti ga s unutarnje strane kuhinjskih elemenata ili čak staviti u okvir za fotografije pa markerom čekirati svaku obavljenu aktivnost.

Imate li i vi svoj raspored čišćenja? Pridržavate li ga se?

4 thoughts on “Raspored čišćenja

 1. Hvala ti! Raspored ovisi o tvojim navikama i potrebama, nije isto živiš li u kući ili stanu, jesi li sama ili vas je petero plus tri psa i papiga itd. Uglavnom, ovo je bio moj raspored dok smo živjeli u stanu:

  DNEVNO
  pospremiti krevet, oprati suđe, obrisati radne površine u kuhinji, vratiti stvari na svoje mjesto, pomesti pod…

  DVAPUT TJEDNO
  usisati, obrisati kadu, umivaonik i WC

  TJEDNO
  obrisati prašinu, oribati kuhinju i kupaonicu, oprati podove

  DVAPUT MJESEČNO
  očistiti frižider, kantu za smeće…

  MJESEČNO
  očistiti svaku prostoriju detaljnije

  DVAPUT GODIŠNJE
  oprati prozore, očistiti pećnicu i napu, obrisati vrata i radijatore, očistiti slavine od kamenca…

  Nisam sad baš sve napisala, ali to je u biti najvažnije. Sorry što nisam prije odgovorila.

 2. Hvala i super je!!! Drago mi je da nisam jedina koja ima takve rasporede 😀 😀 :D. Lijepo je kad nisi sam u svojim navikama 😀 😉
  Ja imam čak raspored za sve "ukučane" za svaku sedmicu, ko je odgovoran, za npr.: smeče, kuhinju, usisivanje, prašinu …. 😉 naravno da je moguče, kad dječica malo porastu i skladno sa njihovim sposobnostima odredite i njima ponešto 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.