Organizacija

Kako otkriti (i poboljšati) svoj modni stil?

Iako ovo nije modni blog, niti se previše razumijem u modu, ipak bih s vama željela podijeliti nekoliko savjeta vezanih za otkrivanje vlastitog modnog stila. Neki od vas će sada upitati kakve veze imaju moda i organizacija. Na prvi pogled nikakve, no poznavanje svojeg stila ipak je na nekoliko načina povezano s organizacijom. Naime, ako poznajete svoj stil potrošit ćete manje vremena isprobavajući odjeću jer točno znate što želite. Isto tako, potrošit ćete i manje novca jer nećete kupiti određeni odjevni predmet samo zato jer je na sniženju. I na kraju, poznavanje svojeg stila inspirirat će vas za bolju organizaciju ormara. A tko ne voli kad mu je ormar organiziran i pun odjeće koja mu odlično pristaje?
O ovoj sam temi pročitala desetke članaka i pogledala isto toliko videa. Iako još uvijek nisam 100% sigurna u svoj stil (još uvijek se zaletim pa kupim neku majicu koja super izgleda u trgovini, ali mi se više ne sviđa kad dođem doma, ha ha ha), ovih mi je nekoliko koraka pomoglo u njegovom otkrivanju.

Kako otkriti svoj modni stil?
Pa krenimo redom:

Definirajte kakva vam odjeća uopće treba
Razmislite o tome kako izgleda vaša svakodnevica. Iako se u principu danas sve može nositi svakamo, ipak postoje neka pravila – vjerojatno se na svadbi u ulozi svjedoka/kume nećete pojaviti u trenirci niti ćete vježbati u cipelama s visokom petom. Isto tako, ako radite u uredu vaša će se garderoba razlikovati od one profesorice tjelesnog. Daklem, razmislite o tome kako izgleda vaš tipičan dan jer uistinu mislim da nema smisla posjedovati pet bijelih košulja ako vaše radno mjesto ili stvari kojima se bavite u slobodno vrijeme to ne zahtijevaju. Recimo, ja imam samo jednu! 🙂

Proučite svoj oblik tijela
Postoji nekoliko oblika tijela, za koje ste, vjerujem, svi čuli – jabuka, kruška, pravokutnik, obrtnuti trokut i pješčani sat. Oblik pješčanog sata smatra se najpoželjnijim jer takvoj figuri pristaje većina odjeće. Ostali bi odjećom trebali zakamuflirati svoje nedostatke, a istaknuti svoje prednosti kako bi dobili sklad kojeg ima figura pješčanog sata. Vrlo detaljne opise svakog oblika tijela možete pročitati u ovom članku. Prema ovim opisima, moj oblik tijela je nešto između kruške i pješčanog sata – ramena su mi proporcionalna s bokovima, imam definiran struk, ali obline na donjem dijelu tijela su mi veće nego na gornjem (#nemamsise). Da bih prividno izbalansirala figuru, volim privući pažnju na gornji dio tijela, tj. nositi majice s uzorkom, podstavljeni grudnjak, a sviđaju mi se i veće ogrlice.

Body Shapes
Izvor fotografije: VASA Fitness








Otkrijte koje vam boje najbolje odgovaraju
Vjerojatno ste i sami primijetili da u nekim bojama izgledate bolje, a neke vas “isperu”. U ovom članku možete pronaći test kojim ćete utvrditi kojem od četiri godišnja doba pripadate – ljeti, proljeću, jeseni ili zimi, s obzirom na boju vaše kose, tena i očiju. Moram priznati da je ova analiza vrlo detaljna, ponekad i malo zbunjujuća. No, uglavnom, budući da imam žuti podton (ako ne možete nikako shvatiti koji ste podton, usporedite ruke ili lice s dečkom ili prijateljicom pa ćete ubrzo shvatiti koliko ste žuti ili ružičasti, ha ha ha), srednje smeđu kosu i tamnije zeleno-smeđe oči, zaključila sam da pripadam dobu jeseni. Iako ne morate u kupovinu ići s tablicom boja koje vam najbolje pristaju, ipak ih malo proučite jer vas odgovarajuće boje mogu itekako osvježiti.

Autumn Characteristics
Izvor fotografije: Color Me Pretty
Color Analysis - Autumn
Izvor fotografije: Color Me Pretty

Pregledajte svoj ormar
Nakon što ste utvrdili kakva vam odjeća uopće treba te koje boje i krojevi najbolje odgovaraju vašem tijelu, vrijeme je da pregledate svoj ormar. Izdvojite komade koje apsolutno obožavate. Vjerojatno ćete primijetiti da ti komadi odgovaraju vašem trenutnom životnom stilu, laskaju vašoj figuri, a možda ste i intuitivno pogodili boje koje vam najbolje pristaju. Izabrani komadi predstavljaju osnovu vašeg stila. U mojem slučaju to bi definitivno bile majice s prugicama, traperice i kardigani. Pogledajte sad i ostale komade i upitajte se što vam se to na njima sviđa, a što ne. Ako vam se sviđa kroj neke majice, ali niste previše “ludi” za njezinom bojom, drugi put kupite majicu s nekom od boja iz tablice. Tako ćete polako izgrađivati svoj stil pa mu možete dati i neke oznake – casual, boho, romantično, chic…

Inspirirajte se 
Gugl iz jor frend! Doslovno. U današnjem onlajn svijetu inspiraciju možete pronaći na svakom koraku. Izaberite jedan komad odjeće (iz one hrpice koju ste izdvojili u prošlom koraku), na primjer, bijele traperice i u Gugl upišite “How to wear white denim?”.

Izvor fotografije: Advice from a Twenty Something

Već ćete pogledom na prvu sliku dobiti nekoliko ideja pa te ideje prilagodite vašim potrebama. Ovo je i idealan način da izađete iz svoje zone komfora te u trgovini isprobate neke predmete koje inače ne bi obukle (na primjer, ovaj maslinasti prsluk s treće fotke). Sve odjevne kombinacije koje vam se sviđaju spremite na računalo ili “polijepite” na Pintrest. Tako će vam sve drage kombinacije biti na jednom mjestu.

Pinterest style board

Inspirirati se možete i čitajući modne časopise ili pak promatrajući stil neke druge osobe, bilo poznate, bilo vaše prijateljice. Meni se, recimo, jako sviđa stil princeze Kate i Claire Underwood iz serije “Kuća od karata”, tj. jednostavnost njihove odjeće. No, budući da nisam princeza ni prva dama (bilo bi stvarno čudno da vam u otmjenoj haljini sada tipkam ovaj post, ha ha ha), pokušam zamisliti u čemu bi princeza išla na ležernu kavu s prijateljicama pa to ukomponirati u svoj stil. Kate je u ovoj kombinaciji igrala i odbojku, ali mogle bismo je obući i na posao, zar ne?

Kate Middleton style
Izvor fotografije: Zimbio

Naučite kombinirati odjevne predmete
O ovoj temi dao bi se napisati zasebni post. Najjednostavnije je imitirati odjevne kombinacije drugih ljudi koje nam se sviđaju, no ipak bi trebalo znati i neka pravila. Meni najbolja formula definitivno je sljedeća (pronašla sam je u ovom članku):

osnovni predmet + predmet koji će kombinaciju učiniti zanimljivom (pomoću boje ili uzorka) + predmet koji će “zaokružiti” kombinaciju (jakna, blejzer, kardigan, remen) + dodaci (cipele, torba, nakit)

Mislim da je ova formula univerzalna, kakav god stil preferirali. Za još savjeta o kombiniranju odjevnih predmeta posjetite gore spomenutu stranicu The Chic Fashionista ili pak meni najdražu modnu blogericu Audrey s bloga Putting Me Together (mislim da bih Audrey ukrala pola garderobe, ma ne pola, sve, ha ha ha).

Fotografirajte se

Svaku odjevnu kombinaciju koja vam se svidi na vama, fotografirajte. Nekad vam fotka može puno više pokazati nego gledanje u ogledalu. Uz to, fotografiranje je zabavno, a fotke možete sačuvati pa se kasnije inspirirati svojim vlastitim odjevnim kombinacijama.

Ništa, mislim da je to to. Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći u otkrivanju svojeg stila. Kako biste ga vi opisale? Što najviše volite nositi? Podijelite svoju priču u komentarima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.