Organizacija

Može li vam KonMari metoda zbilja promijeniti život?

Vjerujem da ste za KonMari metodu slaganja odjeće svi već odavno čuli. Za one koji nisu, ovu je metodu popularizirala Marie Kondo, japanska organizatorica prostora (ili klik ovdje!). Ukratko rečeno, radi se o tome da se odjeća, npr. majice, ne slaže na hrpice, jedna na druge, nego vertikalno, najčešće u ladice ili u kutije.

KonMari metoda organiziranja odjeće i ormara

Na ovaj se način može složiti sva roba (čak i haljine; iako sama Kondo kaže da je za takvu vrstu odjeće ipak povoljnije vješanje).

KonMari metodu slaganja jako volim jer omogućuje bolju preglednost i zauzima manje mjesta nego klasično slaganje na hrpe.

Što slažem prema KonMari metodi i zašto?

Ako me pratite na Instagramu, vjerojatno ste već vidjeli da prema KonMari metodi slažem dječju odjeću, svoju odjeću “za po doma”, dio donjeg rublja i kuhinjske krpe.

Dječju odjeću tako slažem jer mi taman stane u košarice (nemamo ladice pa moram koristiti organizatore) + ne moram paziti na visinu organizatora jer dječja odjeća stane u gotovo sve.

KonMari bebina odjeća

Svoju odjeću “za po doma” slažem vertikalno jer je ima relativno malo pa mi je dostatna jedna veća košara.

Po KonMari metodi slažem i dio svojeg donjeg rublja, točnije potkošulje. Narolam ih i stavim u košaricu.

Omiljena stavka za ovakvo slaganje su mi svakako kuhinjske krpe. Nedavno sam baš testirala hoće li mi u ladicu krpe stati posložene na hrpice i pogađate, ne stanu! Nekoliko krpa je ostalo vani, nisu mi stali ni podmetači za stol + preglednost je bila jako loša.

Što onda ne slažem prema KonMari metodi?

Svoju ostalu robu – majice, hlače, čarape, gaćice itd., slično kao i muževu robu.

Pitate se zašto ne?

Jedan od razloga je svakako i onaj kojeg sam gore spomenula – u ormaru nemamo ladice nego samo police pa mi se financijski ne isplati kupovati toliko organizatora. Znači, svoje majice i hlače te muževe majice i hlače slažem standardno na hrpice (u mojem slučaju hrpice “djeluju” cca 90% vremena; u muževom skoro 100% jer je tip koji stvari uzima s vrha). Da imam ladice, mislim da bih i svu svoju odjeću ovako slagala.

Ono što sam probala slagati na ovaj način, a onda odustala za “sve vijeke vijekova” su čarape i gaćice. Takvo mi slaganje jednostavno oduzima previše vremena. Dok posložim jedne gaćice, gotova sam s cijelom hrpom.

I da vam sad odgovorim na pitanje iz naslova… Da, može!! Posebno jer je slaganje odjeće samo mali dio onoga o čemu Kondo piše – tu je još i sveobuhvatno raščišćavanje i brdo drugih savjeta i trikova. Zato trk u knjižaru ili knjižnicu, knjigu u ruke i na posao!

Kakvo je vaše iskustvo s KonMari metodom? Što ovako slažete, a što ne? Koristite li ju uopće?

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.