Čišćenje, Organizacija, Raščišćavanje

Kako kućanske poslove učiniti zabavnijima?

Raščišćavanje, čišćenje, organiziranje… nisu svima ove aktivnosti jednako zabavne. Neki jedne vole više od drugih, a nekima se nijedna ne sviđa i smatraju ih nužnim zlom. Da biste se ipak motivirali za obavljanje ovih zadataka, možete ih učiniti zabavnima na nekoliko načina, ovisi što vam više odgovara prema crtama ličnosti i uvjetima u kojima živite.

1.  Slušajte glazbu.
Ja osobno nisam neki fan slušanja glazbe (joj, ovo čudno zvuči; hoću reći da glazba nema neku posebnu ulogu u mom životu), ali si ipak tu i tamo volim “pustiti” neku energičniju pjesmu koja će mi dati malo elana. Baš smo nedavno dragi i ja (i Sofia, ha ha ha) nešto čistili nakon radova i moram priznati da uz glazbu to nekako bolje ide. E, sad, vrsta glazbe koju ćete slušati ovisi o vašem ukusu, ali po mojem mišljenju za motivaciju su bolje neke “nabrijanije” pjesme, teško da će vas uspavanka pokrenuti.

2. Slušajte audio-knjigu, podcaste, videe na JuTjubu (naravno, one koji ne zahtijevaju gledanje).
Ovo sam prije često znala raditi, posebno dok sam glačala. Budući da sad ne glačam nešto pretjerano dugo, a u skoro svim kućanskim poslovima mi “pomaže” i Sofia, slušanje knjige/podcasta/JuTjuba baš mi i ne odgovara (mislim da ne bih pola priče skužila, ha ha ha). No ako vi za to imate uvjete, zašto se ne biste tako motivirali? Em će vam vrijeme brže proletjeti, em ćete sigurno naučiti nešto novo ili bar zaboraviti koliko vam se ne sviđa zadatak kojeg morate obaviti.

3. Pofotkajte prostor kojeg trebate pospremiti.
Tko još voli fotke prije & poslije? Mene ne oduševljavaju samo fotke preuređenih prostorija, nego i onih pospremljenih, raščišćenih, očišćenih, organiziranih… Sve ove aktivnosti možete učiniti zabavnijim tako da najprije pofotkate prostor prije pa onda nakon. Nevjerojatno koliko je fora osjećaj kad usporedite fotke + one vam mogu ostati kao motivacija za održavanje takvog stanja ili pak podsjetnik gdje bi što trebalo stajati.

4. Pozovite prijateljice (one koje vole organizirati, je l’).
Prva tri načina su više usmjerena na introverte i one osobe koji spomenute aktivnosti više vole sami raditi, a sljedeća dva su namijenjena onima koji više vole društvo. Daklem, prijateljice. Zamislite da morate raščistiti ormar s odjećom i cipelama – jedan mini party bi itekako pomogao, zar ne? Prijateljica vam može pomoći oko sortiranja stvari, odluci stoji li vam nešto dobro, a možda joj se svidi i neki komad odjeće koji vama više ne pristaje ili vam se ne sviđa. Samo nemojte da se raščišćavanje pretvori u preveliku zabavu pa onda ne napravite to što ste naumili.

5. Pretvorite zadatke u igru.
Osim prijateljice, u ove aktivnosti možete uključiti i partnera i djecu. Čišćenje s djecom je zabavno samo po sebi (ha ha ha), ali možete osmisliti i neke igre kako bi bilo još zabavnije. Recimo, s partnerom ili starijom djecom mogli biste se okušati u igri brzine – tko prije složi rublje, dobije neku nagradu. Moj bi dragi vjerojatno na ovako nešto vrtio očima (u biti znam što bi napravio, uzeo bi tu hrpu rublja, ubacio je u ormar, zatvorio vrata i proglasio se pobjednikom, ha ha ha), ali zato čekam da Sofi poraste. 🙂

Kako vi ove aktivnosti činite zabavnijima? Što radite kad glačate ili kad perete suđe (ako nemate perilicu)?

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.