Čišćenje

Čišćenje kante za smeće

Čišćenje kante za smeće (ono dubinsko) često spada u poslove koje baš i ne radimo prečesto. Da, vjerojatno je jednom, dvaput tjedno prebrišete nekom krpom (ili ako ste mama, vlažnom maramicom, ha ha ha), ali pošteno je izribate puno rjeđe, zar ne? Ovo vrijedi za kante u kuhinji, kupaonici i ostalim prostorijama, a čini mi se da su one vanjske (ako živite u kući) još u goroj poziciji. Mala je šansa da ćete ih uopće uvrstiti u neki svoj plan čišćenja na tjednom nivou, vjerojatnije ih malo prebrišete ako se baš nešto prolije ili zamrlja.

A nije da nisu prljave, na kraju krajeva u njih ide smeće. One vanjske su, osim kojekakvom smeću, izložene i vanjskim uvjetima – kiši, prašini, snijegu… Mi recimo svoju držimo na suhom, ali otvorenom + na ulicu je “izvedem” navečer pa je preko noći izložena mogućoj kiši (pred kuću je stavljam navečer jer smeće nekad znaju odvesti skroz ujutro, a nekad tek u prijepodnevnim satima pa mi se ne da riskirati; dogodilo mi se par puta da ga nisu pokupili jer sam mislila da ću je stići staviti ujutro).

Uglavnom, sve bi kante za smeće s vremena na vrijeme (cca 2 puta godišnje) trebalo dobro očistiti. Ja sam se prije čišćenja malo “konzultirala” s netom pa sam pronašla video u kojem Melissa s kanala Clean My Space objašnjava kako ona čisti svoje kante. Odlučila sam poslušati njezine savjete i kante napokon dobro oribati.

Za čišćenje će vam biti potrebno sljedeće: gumene rukavice (ja u rukavicama ne mogu ništa očistiti pa ih baš ne koristim; prije sam ih znala koristiti za pranje suđa i sl., ali me iskreno više naživciraju nego pomognu), spužva (neka stara koju ćete nakon čišćenja baciti), kanta, suha krpa (isto neka stara), boca s raspršivačom, ocat, soda, deterdžent za pranje suđa i crijevo za vodu.

Kante najprije ispraznite (ja sam svoje čistila taj dan nakon što su odveli smeće), a onda ih postavite negdje na otvoreno, kraj cijeva s vodom. Ako živite u stanu, možda je najbolje da ih stavite u kadu (kadu naravno zaštitite nekim starim ručnicima i nakon čišćenja je dobro operite).

Čišćenje kante za smeće

Zatim pripremite sredstvo za čišćenje – u bocu s raspršivačom ulijte jednake količine octa i deterdženta za pranje suđa pa razblažite vodom. U biti je ovaj recept isti onome kojeg koristim za čišćenje kupaonice.

Kante sada poprskajte pripremljenim sredstvom, i s vanjske i s unutarnje strane. Deterdžent za suđe čisti, a ocat još dodatno dezinficira.

Čišćenje kante za smeće
Kante koje koristite unutra možete i posipati sodom bikarbonom. Ona će “povući” neugodne mirise.

Čišćenje kante za smeće

Sredstvo ostavite da djeluje nekih 15 minuta (u međuvremenu pripremite kantu tople vode i malo deterdženta za suđe). Nakon 15 minuta vrijeme je za akciju. 🙂 Spužvicom dobro oribajte sve dijelove kante (i ono ispod, ha ha ha), a zatim je isperite vodom iz crijeva.

Čišćenje kante za smeće

Kante možete “ugrubo” prebrisati nekom starom krpom pa ih onda ostaviti neka se osuše na suncu.

Čišćenje kante za smeće
I to je to! Brzo i jednostavno! Kako i koliko često vi čistite svoje kante za smeće? Gdje vam stoji ova vanjska kanta? Podijelite svoje odgovore u komentarima.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

2 thoughts on “Čišćenje kante za smeće

  1. Dobra ideja za post. Nemam kante nego kontejner u smetlarniku pa nemam što prati, ali baš me uhvati volja kada vidim sliku prije i poslije. Onu kućnu kantu za smeće perem kad mi dođe ha ha u prijevodu mogla bih i češće, ali je ispod sudopera pa je nitko ne vidi 😀

    1. Hvala ti, nije baš popularna tema, ali mislim da je dobro znati čime se kante mogu očistiti + mislim da ih ljudi dosta zanemaruju. Joj, s tom sam se vanjskom najviše namučila, imam duge ruke, ali sam bome i glavu morala gurnuti unutra da dođem do dna. Pojma nemam što se dolje skorilo, ha ha ha… Baš me zanima kakav je to bio prizor, ja u kanti, samo mi noge vire!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.