Besplatni predlošci, Organizacija

Kako organizirati… mozak?

Post malo neobičnog naslova, ali ne dajte da vas to zbuni. 🙂
Sigurna sam da se nekad osjećate opterećeno, zabrinuto ili vam se glavom vrzma tisuće misli o onome što biste trebali napraviti. Od svog tog košmara u glavi samo se još lošije osjećate, a da ne pišem da vas sve te misli koče da išta od toga provedete u djelo.
Mene je od tog paralizirajućeg osjećaja nekoliko puta spasila metoda brejn dampinga (Brain Dumping ili Brain Dump).
Vrlo je jednostavna, a mozak vam nakon nje zbilja djeluje organizirano. 🙂
Kako organizirati mozak - Brain Dump metoda planiranja

 

Nekoliko je načina za njezinu provedbu, ali većinom se svi svode na tri-četiri koraka.

Za početak u ruke uzmite običan papir, bilježnicu i nešto čime ćete pisati (ako želite možete skinuti i isprintati besplatni predložak) ili mobitel.

 

Što mi je na umu?
{Photo Mockup Credit: DawnNicoleDesigns.com}
Zatim zapišite sve, ali baš sve što vam se mota po glavi, nije važno je li to objektivno “malo” ili “veliko”.
Dajte si vremena, no obično je dovoljno desetak minuta.
Pogledajte listu i malo je proučite. Od čega se sastoji?
Sve te podatke sada razvrstajte.
Dnevne zadatke zabilježite u TO DO listu, ideje (npr. za uređenje doma, različite projekte ili što vas već zanima) zapišite u za to predviđenu bilježnicu ili mjesto u planeru, a osjećaje i moguće brige u dnevnik.
Ja recimo, nisam tip koji piše dnevnik, ali obavezno bilježim sve što trebam napraviti taj dan + ideje za postove, organizaciju, uređenje doma itd.
Ovu metodu možete koristiti povremeno (onda se isplati to što vam se mota po glavi razvrstati na za to pripadajuća mjesta) ili redovito (u to vam slučaju preporučujem neki oblik BuJo-a jer nije baš praktično, tj. suludo je prepisivati misli s jednog papira na drugi).
Isto tako, ako ovu metodu počnete raditi redovito, kao oblik planiranja, odaberite i vrijeme u kojem ćete je koristiti – nekome će više odgovarati na ovaj način započeti dan, a nekome završiti.
I? Osjećate li se bolje nakon korištenja ove metode? Ja svaki put imam dojam da mi je mozak organiziran, barem do daljnjega. 🙂
Čitamo se.

8 thoughts on “Kako organizirati… mozak?

  1. Definitivno je mnogo lakše kada se sve izbaci na papir. Ja obožavam BuJo, a skoro sam pravila brain dump svih troškova, kredita i rata jer sam se baš opteretila da nešto ne zaboravim da platim 🙂

  2. O da, da… ja to stalno prakticiram. Nisam znala da za to postoji naziv jer sam to nazivala svojim načinom da ostanem normalna hahaha

    Prije sam sve pisala na papir pa bih na taj papir spajalicom stavljala manje papiriće i sve to izgubila 😀 Sada sam se modernizirala i na mobitelu imam app Zapis, i to su u biti liste. Od jedne sve i svašta liste napravim nekoliko manjih pa onda kad mi nešto padne napamet samo zapišem.

  3. Nedavno sam pogledala video o ovome i baš mi se učinilo "zgodno" jer mi se tih dana baš puno stvari motalo po glavi i na kraju sam završila sa nekoliko kategorija u Bullet Journalu zbog toga. A da ne kažem koliko sam bolje spavala iza toga 😀

  4. Ovo je odlična tehnika! Ja, kao i Zimzelena, sve popisujem po kategorijama u različite Zapise na mobu, a onda to naravno sve kako stižem unosim u BuJo! Stvarno ne znam kako ljudi uopće funcioniraju 'iz glave'! Ja bi bez svog planera i zapisa bila u totalnom kaosu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.