DIY, Organizacija

Planer za vjenčanje i dvije-tri o organizaciji vjenčanja

Apdejt: Ovdje možete skinuti besplatne predloške za vjenčani planer!

Priprema vjenčanja, velikog ili malog, zahtijeva mnogo vremena i truda, pogotovo ako se u normative pića i cvijeće razumijete kao strojar u plesanje baleta. Otprilike sam i ja s te točke krenula prije nekih četiri mjeseca, zbunjena i sa sto upitnika iznad glave. Mislim, vjerojatno su svima, pa tako i meni, poznate osnove organiziranja vjenčanja – pozivnice, prstenje, crkva/matičar, restoran, band, fotograf, cvijeće, vjenčanica, odijelo, torta, no još je mnogo malih detalja za koje se treba pobrinuti.

Odakle onda krenuti? Vel, Gugl iz jour frend. Za neke općenite informacije možete pitati i roditelje (ili udane/oženjene sestre/braću), ali ja sam ipak krenula od pretraživanja mreže. Na raznim forumima možete pronaći pregršt informacija o organiziranju vjenčanja – najčešće pišu djevojke koje se udaju i one nedavno udane tako da su informacije svježe. Kad pohvatate osnove, preporučujem da potražite neki planer za vjenčanje. Ili, jel, napravite svoj!
Svoj sam planer izradila koristeći nekoliko gotovih planera pronađenih onlajn. Naravno da mi je u svakom od njih ponešto nedostajalo pa sam ih iskombinirala. Sam postupak izrade prilično je sličan izradi planera – osmislila sam naslovnu stranicu, predloške, razdijelnike, oznake i to sve lijepo isprintala, izrezala i zalijepila. Ovaj sam se put malo zaigrala s naslovnicom – dodala sam srčeka, fensi traku i citate o vjenčanju. Ipak je to planer za vjenčanje, treba mu dašak glamura, zar ne?

planer za vjenčanje

Planer sadrži osam ključnih područja:
  • Glavni podaci – podaci o mladencima, kumovima, crkvi, restoranu i svemu ostalome.
  • TO-DO lista – odlična lista svega što se mora obaviti s preporučenim vremenskim rokom.
  • Upitnici – pitanja koja obavezno morate postaviti kad razgovarate s fotografom, bandom, upraviteljom restorana…
  • Protokol – redoslijed događaja na svadbenoj svečanosti.
  • Gosti – tablica s imenima gostiju, datumima o isporuci pozivnica, njihovi odgovori…
  • Troškovnik – tablica s popisom troškova (u ovaj sam dio umetnula i omotnicu za račune, ugovore itd.)
  • Ostalo – zaduženja na vjenčanju, dokumenti potrebni za prijavu vjenčanja itd.
  • Inspiracija – hrpa praznih papira za bilješke, ideje, fotke, skice i sl.

Planer za vjenčanje zbilja je nezaobilazna stvar prilikom organiziranja vjenčanja. Sve su zabilješke na jednom mjestu, a kad vjenčanje prođe, ostane vam svojevrsni dnevnik priprema za vjenčanje.

Apdejt: Ovdje možete skinuti besplatne predloške za vjenčani planer!


A sad dvije-tri o samoj organizaciji vjenčanja: 
  • Hotel/restoran smo prilično jednostavno izabrali (nijedasmoimalibašnekiizbor). Slična priča bila je i s bandom. Međutim, s fotografom je bilo nešto kompliciranije – nagledala sam se fotografija i fotografija… Neke od njih su savršene, a za neke sam se upitala je li ih zbilja radio profesionalni fotograf (da, ja koja nemam pojma o fotografiji). Ako želite uštedjeti na fotografu, a ipak dobiti kvalitetne fotke, najbolje je unajmiti lokalnog fotografa u usponu, naravno, ako vam se sviđa njegov rad. Prošvrljajte po Fejsu, sigurno ćete nekog pronaći. Iako nemaju mnogo iskustva, imaju elana i silno će se truditi da nešto ne zabrljaju.
  • Ako ste imalo vješti s rezuckanjem, a imate ograničen budžet, savjetujem da sami napravite pozivnice (i zahvalnice, i revere…). Napraviti pozivnicu nije takav bauk, a prema vlastitom izračunu, jedna će pozivnica koštati duplo manje od najjeftinije pozivnice koju sam mogla pronaći na tržištu. Sami možete napraviti i dekoracije, ali ako se u cvijeće razumijete kao strojar u plesanje baleta (vidi gore), to radije prepustite profesionalcima.
  • Posjetite neki od sajmova vjenčanja i pokupite sve moguće kupone i popuste, posebno za prstenje. I da, ako vaš budući suprug ne namjerava nositi prsten, njegov se može izraditi od srebra (mnogo je jeftinije, a prsten će ionako stajati u ormaru).

I još nekoliko rendom stvari koje sam naučila u ova četiri mjeseca:
  • Nekim bi fotografima trebalo zabraniti korištenje alatazaobradufotografija.
  • Postoji cvijet koji se zove ranunkula. Da, ranunkula. Iliti mala žaba.
  • Kila meda zapravo nije jedan kilogram, nego 900 grama.
  • Narukvice se djevojkama i ženama vežu oko lijeve ruke.
  • U Zagrebu se ne može kupiti narančasti papir/karton sjajnog finiša.
  • Pančer za papir na hrvatskom se kaže gricka.


Pitanjce za sve djevojke koje organiziraju vjenčanje (i one koje su se nedavno udale) – imate li planer ili sve pamtite? Što ste naučile organizirajući vjenčanje?

U sljedećem postu očekujte nekoliko savjeta o organiziranju novčanika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.