DIY

DIY (napraviti sam/a) ili kupiti?

DIY (napravi sam/a) projekti vrlo su popularni među blogerima i na društvenim mrežama, posebno Pintrestu. Kreativci predstavljaju svoje vještine u šivanju, slikanju, izradi dekoracija, kozmetike, proizvoda za organiziranje stvari i sl. Neki svoje proizvode i prodaju pa im je to sporedni ili čak i glavni izvor zarade, a neki to rade jer ih opušta i u tome uživaju. Ja sebe ne smatram prevelikom kreativkom, ali tu i tamo volim napraviti nešto svojim rukama, npr. sitne sezonske dekoracije i razne organizatore.
U današnjem bih postu htjela malo pojasniti koje su prednosti, a koje mane DIY proizvoda, odnosno u kojim je slučajevima bolje nešto sam napraviti, a u kojim proizvod kupiti.

DIY (napraviti sam/a) ili kupiti

Prednosti DIY proizvoda

1. Jeftiniji – mnoge stvari, npr. dekoracije koje vidite u skupljim trgovinama mogu se napraviti kod kuće za mnogo manje novaca.
2. Znate koje ste materijale ili sastojke koristili – ovo je jako važno za proizvode koji dolaze (ili mogu doći) u doticaj s tijelom, npr. kozmetiku, sredstva za čišćenje… Kad nešto sami napravite, točno znate što je u tom proizvodu.
3. Proizvod je napravljen prema vašim zamislima pa vam točno odgovara – vi najbolje poznajete svoje potrebe i želje pa će vam proizvod kojeg sami osmislite i napravite najbolje odgovarati.

4. Rad na projektu djeluje opuštajuće – sam rad, a pogotovo zadovoljavajući rezultat tog rada, mogu djelovati pozitivno na vaše samopouzdanje.
Nedostaci DIY proizvoda

1. Vremenski zahtijevnije – jednostavnije je otići u trgovinu ili nekome platiti da vam nešto napravi, nego provesti sate radeći na nekom projektu.
2. Za ozbiljnije projekte potrebni su talent i vještina – mislim da svatko zna obojati staklenku ili u nju usipati sol i staviti svijeću, ali za recimo, šivanje ili slikanje treba i talent, kojeg mnogi od nas nemaju.
3. Potrebni su vam alati i materijali – osim talenta i vještine, potreban je i alat kojim ćete nešto napraviti, npr. čestitku možete izraditi koristeći karton i kolaž papir kojeg već imate kod kuće, ali za ljepši rezultat trebat će vam specijalne škare za rezanje, pečati, gricke, razni ukrasi itd.
4. Paziti da na kraju ne ispadne skuplje – upravo zbog potrebnog alata, DIY proizvodi mogu ispasti skuplji nego već gotov proizvod kupljen u trgovini.
Ovo su samo neke od prednosti i mana koje mi trenutno padaju na pamet, ali kao što vidite, brojem su tu negdje.
Daklem, kad nešto napraviti sam, a kad kupiti? Nažalost, nema nekog jednoznačnog odgovora; svatko mora sam odlučiti hoće li mu se više isplatiti jedno ili drugo. Iz mojeg iskustva isplati se napraviti jednostavne dekoracije, određene poklone (o tome sam nešto sitno pisala ovdje), sredstva za čišćenje, pozivnice i ukrase za vjenčanje, natpise za zid, planere, organizatore, neke kozmetičke proizvode… Talentiraniji i vještiji od mene šivat će odjeću i torbice ili kostime za maškare, heklati, raditi nakit, preuređivati namještaj ili jednostavno sve što dotaknu pretvoriti u mala remek-djela. 🙂
U principu, gotovo sve možete napraviti sami, pitanje je samo koliko vremena i talenta imate na raspolaganju. 🙂
Volite li i vi DIY projekte? Zašto?

8 thoughts on “DIY (napraviti sam/a) ili kupiti?

  1. Petra, ja sam definitivno ljubiteljica DIY projekata i uvijek najprije razmislim mogu li nešto napraviti sama ili to moram kupiti.
    Naravno da je potrebno imati nešto od alata, ali ne smatram to neopravdanim izdatkom jer svaki alat dobro dođe u kućanstvu, kako dobre škare i šivaća mašina, tako i klamerica, bušilica i sl. Pošto bez muke – nema nauke, potrebno je dobro se informirati (što danas nije problem s obzirom na mnoštvo DIY blogova i sl.), i jednostavno – krenuti u ono područje koje te zanima. U početku će radovi biti manje savršeni, a s vremenom će biti bolji.
    A razlog zašto ih volim je jednostavan – nema većeg gušta nego kad napraviš nešto svojim rukama i kad to izgleda točno onako kako si to zamislila u svojoj glavi 🙂

  2. Draga Petra, hvala za link i za lijepe riječi! <3<3<3 Ja oduvijek nešto čačkam i kao što si napisala, to je posebno zadovoljstvo! Rijetko prođe tjedan da nisam nešto napravila ili prepravila, ali ne završi sve na blogu, tj. većina ne završi! Obično za blog biram jednostavnije projekte koji ne trebaju neke posebne materijale ili alate! Najdraži su mi projekti kojima od nečeg starog i neželjenog napravim nešto što ću koristiti, a posebno volim prepravljati odjeću, ali to gotovo nikada ne bude na blogu jer je prekomplicirano za fotkati! 😉 Općenito, trudim se praviti nešto što će trajati i što će se lako održavati, to mi je jako važno! Hvala još jednom! 🙂

  3. Da, mislim da je zadovoljstvo napravljenim najveća prednost DIY projekata. 😊 Kao što sam u postu napisala, sebe ne smatram nešto posebno kreativnom, ali bih u budućnosti htjela naučiti osnove šivanja (npr. sašiti ukrasni jastuk i sl.). Slažem se da šivaća mašina dobro dođe u kući, samo je treba naučiti koristiti. 😊

  4. Odlicni su razlozi i za i protiv! Ja, na primer, obozavam da heklam i jedva cekam da mi zatreba nesto sto umem i sama da napravim. Ali za neke stvari u koje se ne razumem, bude bolje da ih prosto kupim 😀
    Inace si me dosta inspirisala svojim sezonskim dekoracijama. Trenutno nemam prostora za tako nesto, a nemam ni stampac pa ne mogu da napravim nesto slicno, ali imam razne planove za sledeci stan.

  5. Veliki sam ljubitelj DIY proizvoda, ali mislim da za to moraš biti poseban "sklop". Prosto, moraš to voleti, umeti i smatrati potrebnim. Inače sam neko ko teško izdvaja vreme za kreativnost, često imam strah da meni neće tako lepo ispasti kao u uputstvu, pa odustanem. Ali uživam da gledam dobre ideje, da čitam uputstva za izradu stvari, samo sam jedna od onih koji nemaju hrabrosti usuditi se i probati.

  6. Neke jednostavne stvari, kao što su ove moje dekoracije, može zbilja svatko napraviti. Ali da, za neke ozbiljnije projekte potreban je talent ili upornost. Ja imam sličan problem kao ti, samo što ja napravim jedan primjerak (npr. ogrlicu od FIMO mase) pa onda to baš i ne izgleda točno onako kao što je na slici i onda odustanem od daljnjeg pokušavanja, a zaboravim da je to na slici nečiji stoti pokušaj, a ne prvi. 😁 Valjda neće tako ispasti i sa šivaćom mašinom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.