Organizacija

10+ savjeta za nove mame (i tate)

Današnji bi se post mogao zvati i “Uputstva za bebe”, ha ha. Naravno, malo se šalim jer svaka je beba jedinstvena na svoj način i ne možete je ukalupiti u grafikone i tablice. No, ako su se stručnjaci svojim istraživanjem potrudili otkriti neka “pravila”, zašto to ne iskoristiti? 🙂
Daklem, u današnjem vam postu donosim desetak izvora (članaka, tablica i infografika) koji će vam pomoći u preživljavanju prvih dana s vašom bebicom (ali će vam biti korisni i dalje). Sve sam ove izvore marljivo skupila i organizirala na Pintrestu i pomogli su mi u rasvjetljavanju stvari koje nisam znala (naravno, ovi su materijali samo pomoć; za sve detaljnije informacije i specifične slučajeve obratite se svojoj patronažnoj sestri, pedijatru ili Rodinim savjetnicama).

Savjeti za nove mame
Krenimo onda redom:
1. Razvoj bebe
Odličan prikaz razvoja bebe prema mjesecima.

{Izvor}

2. Prepoznavanje značenja plača

Na ovaj sam članak o Priscili Dunstan naletjela slučajno i bome se iznenadila kad sam shvatila da ima nešto u tome (još sam u rodilištu čula ovo: “Neh, neh, neh”. 🙂

{Ovu sam infografiku pronašla na Pintrestu, ali nažalost ne mogu pronaći valjani link.}

3. Dojenje

Podrigivanjem nakon obroka beba izbacuje nakupljeni zrak, a ovo su tri najbolja položaja za to.

{Izvor}

5. Kakica 🙂
Znakovi koji upućuju na to da vaša beba dobiva dovoljno mlijeka su opće stanje (djeluje veselo), ružičasta boja kože, dobivanje na težini i ono po čemu će vam to biti najlakše prepoznati, stanje u peleni. Fotkice baš nisu oko ugodne, ali su bome jako korisne. 😉 A senf će vam se zamjeriti do kraja života, ha ha ha.

{Izvor}

6. Spavanje
Koliko bi beba trebala spavati, a koliko biti budna, kad je vrijeme za spavanje itd. Osim toga, pročitajte i članak o položajima sigurnim za spavanje.

{Izvor}

7. Kupanje
Sve lijepo objašnjeno, nemam što dodati. 🙂

{Izvor}

8. Igre primjerene dobi bebe
U ovoj ćete tablici naći podatke o tome koje biste aktivnosti, s obzirom na dob, trebali provoditi sa svojom bebicom.

{Izvor}

9. Osip
Izvrstan članak s fotkama o promjenama na koži bebe. Neke su bezazlene i proći će same od sebe, neke možete tretirati kod kuće, a neke zahtijevaju odlazak pedijatru. Nemojte se iznenaditi ako vam bebica negdje s mjesec dana oprištavi k’o pubertetlija, moja je prištiće dobila na licu, leđima, prsima pa čak i na rukicama, ali je prošlo kroz nekih mjesec dana bez ikakvog tretmana.

10. Prva pomoć
Zlu ne trebalo.

{Izvor}

Ništa, nadam se da će ovaj post koristiti svim novim mamama i tatama. 🙂 Ako je i vama neki članak pomogao oko nečeg što niste znali, slobodno ga podijelite u komentarima. I da, osvježila sam postove o stvarima potrebnim za rodilište i bebu pa pogledajte!

P.S. Od danas me možete pratiti i na Fejsu! Stranicu nisam još uredila, ali bit će… Uživajte mi u vikendu!

6 thoughts on “10+ savjeta za nove mame (i tate)

  1. Vidim da si i ti, kao i ja, mama štreberka. 🙂 Jedino što bih ja možda savetovala je da se na tablice ne gleda kod dojenih beba, jer one treba da ručkaju kad i kako požele, i napreduju na mesečnom nivou vrlo skokovito.
    Sve zapravo treba čitati, poznavati, ali se i ne zabrinjavati ukoliko naša bebica odstupa od normale. Ipak su oni mala bića koja se rađaju sa sposobnostima, karakterom i nekim uopštenim samo sebi svojstvenim tempom razvoja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.