Organizacija

3 organizacijske pogreške zbog kojih vam kuća izgleda neuredno

Joj, baš ne volim ovakve “klikbejtaške” naslove, ali nisam mogla odoljeti. Daklem, ovih dana nešto gledam tu našu kuću, u kojoj je, baj d vej, još uvijek većina prostorija zapela u sedamdesetima (čitajte: ogromni regal u dnevnom s izloženim čašama i tanjurima koje nitko ne koristi) i pitam se zašto mi stalno djeluje neuredno. Ok, možda ne baš neuredno, u smislu prljavo i zatrpano viškom (naših) stvari, nego nekako vizualno neprivlačno (izuzev toga što stil uređenja sedamdesetih definitivno nije moj stil, ha ha ha). Tek sam nakon nešto dužeg promišljanja shvatila u čemu je problem – u trima naizgled banalnim stvarima, razbacanim cipelama, zatrpanim radnim površinama u kuhinji i hrpama odjeće! Inače sam vizualni tip, recimo najbolje učim kad nešto vidim, ali me živcira kad su stvari na “otvorenom”, makar ih koristila svaki dan. ‘Ajmo to malo pojasniti:

Cipele… posvuda
Vjerujem da mnogi od vas imaju ovaj problem, posebno ako vas je više u kući. Cipele na ulazu, cipele u jednom hodniku, cipele u drugom hodniku… Još ako netko ne voli pospremati za sobom – začas se sve pretvori u kaos. No, u skladu s gore napisanim, mene muči i kad su cipele uredno posložene; jednostavno uvijek izgledaju neuredno tako na hrpi (makar je hrpa uredna).

Koje je onda rješenje? Vrlo jednostavno – ormarić za cipele, neka kutija/košara… ma bilo što što će cipele stacionirati na jednom mjestu. Mi nažalost još uvijek nemamo ormarić za cipele (jedan od razloga je i taj što još nisam zaključila gdje da ga postavimo i kakav uopće da kupimo + hodnik se isto treba renovirati…). Naše sam cipele zato ostavila tako kako jesu, a Sofijine sam stavila u kutiju (da se barem one ne “razvlače” po cijeloj kući).

Cipele
Zatrpane radne površine u kuhinji
Vjerujete li da sam u stanu od cca 35 kvadrata imala više radnih površina u kuhinji nego sad u kući koja ima cca 200 kvadrata? Eto što radi dobar raspored. Naravno da manjak prostora nije opravdanje za zatrpane površine, ali je ovdje raspored zbilja nekvalitetan. Da nema stare peći na koju smo stavili stolnjak i mini stola, hranu bih valjda pripremala na podu.

U ovom slučaju nemam neko pametno rješenje, naravno, ako zbilja nemate prostora. U protivnom treba raščistiti sve što ne koristite, a ostatak spremiti u ormar. Ja si već pomalo mentalno (dobro, i u folder “Kuhinja”) spremam neke ideje za buduću renovaciju (vaaaaljda iduće godine), a do onda ću se snaći.

Hrpe odjeće
Slično kao i sa cipelama, i hrpe odjeće svugdje ostavljene “pomažu” vašoj kući da izgleda neuredno. To može biti odjeća za pranje, odjeća koja se suši jer ste je slučajno smočili, odjeća koja čeka glačanje, odjeća koja je nit’ prljava nit’ čista (znate onu koja obično završi na nekom stolcu ili fotelji kraj kreveta) itd.Moram priznati da sam sve ove hrpe “savladala” (čak i ovu zadnju kategoriju), osim hrpe za glačanje. Tu sam odjeću stavljala u lavor gdje je čekala glačanje. Hrpa nije velika jer glačam samo suprugovu odjeću za posao, ali opet se znalo dogoditi da stoji danima. Zato sam odlučila tu odjeću nikud ne “skladištiti” nego je jednostavno taj dan dok se osuši odmah i ispeglati (sa stalka za sušenje na dasku za glačanje/stol; ovisi gdje mi se taj dan glača).

Hrpe odjeće
I to je to! Koji problem vas muči? Jeste li ga riješili ili se još “borite”?

Podijelite svoja iskustva u komentarima.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

2 thoughts on “3 organizacijske pogreške zbog kojih vam kuća izgleda neuredno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.