Organizacija

Kako organizirati digitalne fotografije? Slijedite ova tri koraka!

U današnjem svijetu digitalnih fotoaparata, pametnih telefona i tableta, napraviti brdo fotografija i nije neki problem. No, on se javlja kad poželite pronaći neku fotografiju, iz, recimo, tamo negdje 2012. 🙂 Da biste pronašli stare, ali i nove fotke, važno ih je pravilno organizirati, a kao što vidite iz naslova, to možete u tri jednostavna koraka.

Organizacija digitalnih fotografija

Pa krenimo onda redom:

1. “Prebacite” sve fotografije na jednu lokaciju
Pronađite fotke na svim uređajima koje koristite za fotografiranje i “prebacite” ih na jedno mjesto. Neka to bude računalo koje najviše koristite i mapa “Pictures”. Kasnije je možete preimenovati po želji, npr. “Moje fotografije”.
2. Razvrstajte fotografije u mape – stvorite kategorije i potkategorije
Kad ste sve fotografije “prebacili” na jedno mjesto, razvrstajte ih u mape. Meni omiljeni način je organiziranje prema temi i datumu. Sve fotke s, recimo, izleta u Dubrovnik, prebacite u jednu mapu, sve fotke s proslave mature u drugu, a fotke sa svatova najbolje frendice u treću. Nakon toga, numerirajte mape i poredajte ih kronološki. Uz broj i ime mape, u naslov možete dodati i datum.
organizacija digitalnih fotografija
Fotografije unutar mape možete preimenovati, ali možete ostaviti i generički naziv, glavno da su sve fotografije s istog događaja u jednoj mapi. I da, “počistite” svaku mapu posebno – mislim da se svi slažemo da nam ne treba pet istih ili vrlo sličnih fotki mladenaca koji plešu prvi ples (osim ako ste vi mladenci, ha ha ha).
3. Pohranite fotografije na više lokacija
Slično kao i s drugim datotekama na računalu, i fotografije je važno pohraniti na više lokacija. Svoje fotke volim spremiti na dva računala, vanjski disk, a one jako važne i na Dropbox. Iako mnogi ne obraćaju pažnju na ovaj zadnji korak, on je itekako važan jer nas može spasiti od gubitka stotine fotografija, a time i dragih uspomena.
Ništa, nadam se da će vam ovi savjeti pomoći u organiziranju vaših fotografija. Ako imate kakvih pitanja, slobodno ih postavite u komentarima. 🙂

2 thoughts on “Kako organizirati digitalne fotografije? Slijedite ova tri koraka!

  1. I ja tako organiziram fotografije s time da ne označavam redoslijed brojkom… hmm, možda bi trebala. Ali imam podijeljeno na 1. i 2. polovicu godine. I isto tako kao i sve važne datoteke kopiram na više lokacija – na vanjski disk, cd-e, Gdisk.

  2. Ja foldere s fotkama uvijek i numeriram jer onda znam da su mi složeni po redu. Mislim, mogu se oni razvrstati i po datumu (sort by date), ali ako nešto promijeniš u folderu, računalo spremi datum promjene (možda se i to može nekako korigirati, ali to prelazi moje informatičko znanje, ha ha ha). Ovako mi je jednostavnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.