Današnji je post nastao malo… slučajno. Iako inače planiram postove, ovaj je napisan potpuno neplanirano, a za sve su krive jagode. I mafini s jagodama. 😉
Daklem, neki dan mi se u hladnjaku nakupilo brdo jagoda (što kupljenih, što naraslih u bakinom vrtu) pa sam na brzinu trebala smisliti što s njima da se ne pokvare (jer ih nažalost ne možemo sve odjednom pojesti).
Ako pratite blog i moje objave na Fejsu, znate da pokušavam jesti što manje kaloričnih kolača i grickalica pa se u zadnje vrijeme trudim raditi što zdravije deserte. Iz tog razloga nisam dugo dvojila što s jagodama – odluka je pala na zdrave mafine čiji sam recept pronašla na blogu Natalie’s food & health! Obožavam ovako brze, jednostavne i zdrave recepte. A pomoglo je i to što sam sve sastojke već imala kod kuće. 😉
Malo integralnog brašna, malo kokosovog ulja i grčkog jogurta i odličan desert je tu. Nemojte samo ponoviti moju grešku i smjesu staviti u papirnate košarice jer će vam se zalijepiti (ups!). Piše u receptu, ali ja sam automatski sve strpala u košarice. 🙁 No svejedno su bili jako fini!
Ajmo sad mi na temu ovog posta.
Daklem, nakon što sam ispekla spomenute mafine, skužila sam da bi bilo vrijeme da očistim i kalup. Uvijek pazim da mi smjesa ne iscuri uokolo, ali nažalost dogodi se… I onda pretvori u ovo:
Ne baš lijepi prizor. Malo sam švrljala netom i pokušala naći neki jednostavan način za uklanjanje tih zagorenih mrlja. Priliku sam odlučila dati ovom triku. Uz klasično zagrijavanje vode u pećnici, doda se još malo sode bikarbone!
No krenimo redom:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
3. Ulijte u kalup (ja sam kalup stavila u veliki lim).
4. Sve zajedno stavite u pećnicu i ostavite dvadesetak minuta.
5. Izvadite iz pećnice, pričekajte da se voda malo ohladi pa onda sve istrljajte vodom i sredstvom za pranje suđa.
Iako je rezultat daleko od savršenog (za to biste trebali kupiti novi kalup, ha ha ha), ipak sam njime zadovoljna jer izgleda mnooogo bolje nego prije.
Eto, nadam se da ćete isprobati ovaj način čišćenja. Ili imate neki drugi (bolji)? Podijelite svoja iskustva u komentarima.
Ugodan vikend!
P.S. Nemojte zaboraviti isprobati i mafine! Sezona je jagoda pa bi bilo šteta ne napraviti ih.
Naš kalup za mafine je crn pa se ne vide fleke hahhah. Uvijek je poseban izazov to čistit, ali mislim da ako nakon svakog pečenja dobro očistiš sa spužvicom i deterdžentom ne bi trebalo biti ničeg
Ha ha ha, vidiš, to je dobra ideja, kupiti crni kalup. 😉 Ma i ja sam ga detaljno čistila nakon svakog korištenja, ali već je prilično star. I još ako ne očistiš svaki put detaljno – začas se stvore te mrlje koje je teško skinuti.
Baš mi je drago da su ti se svidjeli moji zdravi muffinići … vidi kako su ti samo lijepo ispali. Izgledaju sočno i vrlo ukusno. Njam! Znaš da mi je ovaj tvoj savjet baš dobro došao. Kalup mi je u groznom stanju i baš ću isprobati ovu tvoju metodu. Dijelim dalje.. odličan postić :* Hvalaa!
Ovo ću sigurno da probam. Ja sam čistila sodom i hidrogenom i imalo je efekta, ali nije očistilo do kraja. Probaću da ubacim i toplotu u kombinaciju 🙂
Muffini su odlični!
Ovom metodom se neće skinuti baš sve mrlje (osobito one jako stare), ali ipak je kalup u boljem stanju nego prije.
Hvala na dijeljenju posta! ☺
Probaj, mada mislim da je malo nerealno očekivati da će nestati sve mrlje (posebno one jako stare). Probat ću i dalje istraživati i isprobavati pa možda otkrijem još bolju metodu. ☺