Organizacija

Popis osnovnih stvari za bebu

Apdejt: Osvježen popis nakon poroda (opaske u kurzivu)!

Nakon što sam u prošlom postu s vama podijelila što je u mojoj torbi za rodilište, ovog petka napisat ću nekoliko riječi o tome što biste sve trebali pripremiti za novorođenče. Slično kao s popisom za rodilište, i ovaj sam sastavila na temelju iskustva drugih trudnica i mama te preporukama sestre s tečaja za trudnice. Naravno, svatko ima svoje preporuke i preferencije, no trudili smo se na popis staviti stvarno osnovne stvari (i pri kupnji paziti da ne bankrotiramo, ha ha ha). U popis su uključene tzv. “veće” stvari (namještaj itd.), odjeća, stvari za njegu/higijenu, spavanje i hranjenje. Daklem, ove bi stvari trebalo pripremiti prije bebinog rođenja (ili se barem raspitati gdje se mogu povoljno kupiti ili posuditi ako će vam trebati, npr. izdajalica). I ovaj će popis biti puno vjerodostojniji kad ga ažuriram nakon bebinog rođenja. 🙂

Popis osnovnih stvari za bebu

Ništa, kao i obično, krenimo redom:

“Velike” stvari

  • krevetić (suprugov)
  • komoda za bebine stvari (Iverpan – cca 850 kn)
  • podloga za presvlačenje (Bebe Nova – 119 kn)
  • kolica/nosiljka/autosjedalica (oglasnik – Peg Perego 3 u 1 – 650 kn)
  • kadica za kupanje (Bebe Nova – 89 kn)
Sve ove “veće” stvari koristimo i nakon šest mjeseci. Jedino bih još dodala njihaljku ili nešto slično; dobro dođe kad morate nešto napraviti, npr. očistiti kupaonicu – beba se u njoj igra (vezana pojasom), a vi je imate na oku i čistite.

Odjeća

  • 10 komada pamučnih bodija kratkih rukava
  • 2 pamučne kapice
  • nekoliko pari čarapica
  • 2-3 podbradnika
  • 5 jednodijelnih pidžama
  • 2-3 majice
  • 2-3 hlače
  • 2-3 jednodijelna odijelca
Odjeću smo kupili u C&A-u, H&M-u, KiK-u, Bebe Nova-i, Pinokiu, Lidlu i Ikei, i to većinom veličinu 56 (nešto 50 i 62). U C&A imaju povoljne bodije – 5 komada za cca 70 kn. Jedino malo pripazite na veličine – čini mi se da iste veličine baš nisu posve iste u različitim trgovinama (npr. veličina 56 u C&A mi se čini nešto manja od iste veličine u H&M-u). S odjećom nismo pretjerivali jer će beba većinu stvari brzo prerasti, a vjerojatno ćemo dosta odjeće i dobiti na poklon. Isto tako, ako planirate još djece, pokušajte kupiti odjeću što neutralnijih boja (tako da je možete iskoristiti i kasnije), a rozu (ili plavu) odjeću ćete ionako dobiti. 🙂

Ovaj broj odjeće (osim podbradnika) Sofi ima cijelo vrijeme (kad preraste jednu veličinu, kupimo drugu). Jedino sam jednodijelna odijelca zamijenila majicama (i bodijima dugih rukava) i hlačama pa otprilike ima 7, 8 majica i isto toliko hlača (u početku su nam se najpraktičnijima pokazala odijelca, a mislim da je i njoj u njima bilo najugodnije). Ovaj bi broj možda mogao biti i manji, ali Sofia puno bljuca pa je svaki čas moram presvlačiti (2-3 podbradnika zato joj nisu dovoljna; mislim da ih ima oko 15!!). Ove sam bodije kratkih rukava ljeti koristila baš kao odjeću, a kad je hladno ispod druge odjeće. I da, savjet o boji odjeće se pokazao potpuno točnim – toliko roze robice u životu nisam vidjela, ha ha ha, dobro da smo si sami kupili onu neutralnih boja.

Higijena/njega/sigurnost

  • pelene (DM – Pampers – 59,90 kn – iskoristila sam popust od 10 kn pa su došle 49,90 kn)
  • vlažne maramice (DM – Pampers – 11,90 kn)
  • krema za guzu (150 ml – DM – JGL – 32,90 kn)
  • jednokratne podloge za previjanje (10 kom – DM – Babylove – 29,90 kn)
  • termometar za vodu (Müller – 11,50 kn)
  • škarice za nokte s tupim vrhom (DM – Babylove – 29,90 kn)
  • četka i češalj za kosu (DM – Babylove – 24,90 kn)
  • sterilne gaze za pupak (10 kom 5×8 – ljekarna – Lola Ribar – 14,48 kn)
  • blazinice za bebu (60 kom – DM – Babylove – 11,90 kn)
  • posudica za vodu (imali)
  • štapići s debljim vrhom (Müller – 5,90 kn)
  • Octenisept (50 ml – ljekarna – 40,18 kn)
  • digitalni toplomjer (imali)
  • šampon za kosu i tijelo (DM – Nivea – 19,90 kn)
  • pamučni ručnici
                          – 2 s kapuljačom (1 dobili, drugi IKEA – ÄLSKAD – 49,90 kn)
                          – nekoliko manjih za brisanje (10 kom – IKEA – KRAMA – 24,90 kn) 
Za početak ćemo koristiti jednokratne pelene i vlažne maramice (i to neke malo povoljnije od ovih koje smo kupili), a vjerojatno ću kasnije kupiti platnene pelene (dok se malo uhodamo). 🙂 Jednokratne podloge za previjanje kupila sam za bolnicu, ali će dobro doći i kasnije, npr. na putu i sl. Još mi jedino nije jasna njega nosića u slučaju prehlade (spominju se pumpice za nos, aspiratori, fiziološke otopine…) pa bih bila zahvalna ako mi netko može napisati koje je najbolje rješenje. 🙂 I da, ako živite u većoj kući, bilo bi dobro nabaviti baby monitor (nama zasad neće trebati).

Još uvijek koristimo jednokratne pelene (doduše, ne Pampers jer je na njih alergična), a brišem je blazinicama i toplom vodom (vlažne maramice koristim za brisanje svojih ruku i mrlja od bljucanja). Na ovaj bih popis dodala Sudocrem (ili neku drugu kremu protiv pelenskog osipa), fiziološku otopinu, aspirator (ja sam kupila neki iz DM-a s kojim baš i nisam prezadovoljna, ali Sofi zasad nije imala većih problema s nosićom pa je poslužio svrsi), kokosovo ili bademovo ulje za mazanje glavice u slučaju tjemenice, platnene maramice ili gazice za brisanje lica i još jedan ručnik s kapuljačom (ove male za brisanje sam jako malo koristila). Štapiće s debljim vrhom kasnije sam zamijenila onim običnima. 

Nego, ima li tko preporuku za baby monitor?

Spavanje
  • jastuk (IKEA – LEN – 29,90 kn)
  • poplun (IKEA – LEN – 59,90 kn)
  • 2 kompleta posteljine:
                         – navlaka za madrac (2 kom – IKEA – LEN – 49,90 kn)
                         – nepropusna plahta (dobili)
                         – plahta (dobili)
                         – navlaka za jastuk i poplun (IKEA – LEKLYSTEN – 79,90 kn)
Naravno, beba zasad neće spavati na jastuku, a pokrivat ćemo je prema vremenskim uvjetima. 🙂

Dojenje/hranjenje

  • izdajalica
  • bočica od 150 ml
  • bočica od 250 ml
  • četka za čišćenje bočica
  • grudnjak za dojenje (Müller – 69,90 kn)
  • potkošulje za dojenje (H&M – 149 kn)
  • 1 paket/30 kom jastučića za dojenje (DM – Johnson’s baby – 34,90 kn)
Izdajalicu i bočice, kao što sam spomenula u prošlom postu, nismo kupili, ali imamo u planu ako će trebati. 🙂

Izdajalicu smo kupili na brzinu pa joj cijena baš i nije bila najpovoljnija, ali mi se totalno isplatila. Bočice i četku nismo kupovali jer nam nisu trebale (sad u dobi od 6 mjeseci ima onu s “kljunom” iz koje pije vodu; ok, uči piti – više vode završi na majici, hlačama i fotelji, nego u njoj, ha ha ha). Grudnjak i potkošulje za dojenje su mi isto praktične, pogotovo kad nekamo idemo. Jastučiće sad koristim nešto rijeđe; dobri su i oni DM-ove marke Babylove. Osim ovog napisanog, kupila sam i jastuk za dojenje, ali se iskreno s njim baš i nisam snašla (najbolje bi bilo da ga od nekog posudite i koristite neko vrijeme pa ćete vidjeti odgovara li vam).

Igračke
Od igračaka u početku možete nabaviti mobil za krevetić, a za sve ostalo beba će se interesirati kasnije, posebno za igračke koje proizvode zvukove. Sofi je u početku imala svog mišića, ali njime baš i nije bila oduševljena, najviše joj se sviđao kolut zvečka. 🙂 I da, nemojte si sami kupovati plišance, dobit ćete ih na tone. ;D
I to je to! Daklem, parovi koji očekujete bebu, pripremite nekoliko tisućica i posudite što više stvari (mi baš nismo uspjeli mnogo toga posuditi jer je ova prva beba u obje obitelji nakon cca 20 godina, ali budući da planiramo još djece, neke se stvari isplatilo kupiti). 
I da, što biste još dodali ili izbacili s ovog popisa?
Uživajte!

P.S. Mislim da je korisno da se neke stvari sagledaju iz više perspektiva, pa ovdje možete pročitati što je sve za bebu pripremila Gorgeous on a Budget, a ovdje, ovdje i ovdje Zimzeleni cvijet. 🙂

7 thoughts on “Popis osnovnih stvari za bebu

  1. Hej Petra! Da ti pojasnim njegu nosića. Mala beba si ne zna sama očistiti nos od nečistoća pa to moramo mi umjesto nje. Zato se koristi fiziološka otopina da omekša "sadržaj", a potom pumpica da to izvadimo van. Ja sam koristila Aqua maris baby sprej jer mi je bilo jednostavnije i duži je rok uporabe. Rečeno mi je u ljekarni da se fiziološka brzo mora potrošiti. Umjesto ručne pumpice koristila sam nastavak koji se stavi na cijev usisavača (moj je Ariana nosni aspirator). Taj nastavak sam kupila za svoje drugo dijete i puno mi je bilo lakše nego ispumpavati s "pingvinom" (ručnom pumpicom), nije htjelo izaći van :). Eto, nadam se da sam pomogla….

  2. Purelan – mast za mazanje bradavica, koje mogu ispucati zbog mozebitnog nepravilnog polozaja bebe na ciki. Bez toga ne idem u rodiliste (ovo mi je 3. trudnoca). Moze se kupiti u bilo kojoj ljekarni i to najmanje pakiranje jer se nanosi u jako tankom sloju i to samo prvih 2-3 tjedna dok se ne uspostavi pravilno dojenje.
    Mustela za tjemenicu- po meni prava stvar jer skine veliku vecinu tjemenice tijekom kupanja bebe i ne nadrazuje oci. Ulje sam takodjer koristila no rijedje i samo za tvrdokornu tjemenicu koja ne bi otisla s Mustelom (malo je neprakticno za koristenje).

  3. I da, jos jedna korisna stvar na koju sam naisla na forumima. Obzirom da su Chicco ulosci jako skupi i postoji samo veliko pakiranje koje, vjerujem, vecina ne iskoristi, Muller nudi vrijednu zamjenu: Pelzy uloske (mislim da se tako zovu). Isto je vece pakiranje, ali po mom iskustvu jednako su korisni za duplo manje novaca. Nadam se da ce nekome koristiti. 🙂 Ja sam ih koristila u rodilistu i prvi tjedan doma u kombinaciji s Vir uloscima (jedan na drugi).

    1. Hvala na informacijama! I ja sam koristila Purelan, doduše samo jednom-dvaput. Super je krema, ali na kraju joj je prošao rok trajanja, a kažem, skroz slabo sam ju iskoristila. A za tjemenicu sam koristila bademovo ili kokosovo ulje; prije kupanja sam joj namazala glavicu, pričekala neko vrijeme i onda malo iščešljala, nije se sve odmah skinulo, ali je nakon par pranja. Nije mi se dalo kupovati Mustelin šampon (mada sam isto čula da je jako dobar) jer sam ulje već imala doma. A za uloške – ja sam si kupila dva pakiranja; jedno sam potrošila, a jedno mi ostalo (nadam se da će mi ubrzo opet trebati). 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.