Organizacija

Kako se spakirati za ljetovanje s djecom?

Ljeto je i vrijeme godišnjih odmora. Mnogi ga koriste za ljetovanje na moru i stvaranje uspomena s klincima. Međutim, pakiranje za putovanje, pogotovo ako idete na neku dalju lokaciju, lako se pretvori u zbrku.

U ovom postu podijelit ću s vama nekoliko savjeta i trikova koji će vam pomoći da što bezbolnije spakirate i sebe i klince.

Idemo redom:

1. Kofer ili torbe?
Prvo biste trebali odlučiti hoćete li koristiti putne torbe ili kofere. Mi imamo torbe još od studentskih dana pa smo odlučili njih iskoristiti, no ako sad ulažete novce, ipak bih vam preporučila kofere – veći su i više vam stvari stane u jedan, praktičniji za nositi/vući itd. Torbu jedino možete nositi, a u nju baš i ne stane previše stvari pa vam ih treba više.

2. Napravite popis.
Bez popisa kod mene ništa, ha ha. Pišem ga u mobitel pa onda imam za idući put, tj. ne moram svaki put razmišljati što ponijeti (doduše, već dugo nismo bili na moru pa sam morala malo mućnuti o tome što će nam trebati, a što ne).

Prilikom pisanja popisa u obzir treba uzeti vremensku prognozu (ovo ljeto ne zna se treba li više tanje ili deblje robe), lokaciju na koju putujete (nije baš isto idete li na otok ili kopno, manje ili veće mjesto, apartman/hotel/kamp itd.) te na koliko dana putujete (opet, nije isto idete li na 5 ili 15 dana). I još nešto što je važno, a mnogi možda zaborave – postojanje perilice za rublje u smještaju. Možda se nekome i ne da prtljati s rubljem na godišnjem, ali ako idete npr. na 2 tjedna i imate perilicu treba vam robe samo za 1 tjedan… Okrenete jednu turu, a sa sobom ćete vući manje robe.

3. Pripremite stvari.
Nekoliko dana prije puta pogledajte što ste sve stavili na popis i provjerite što vam je čisto/dostupno, a što još morate oprati ili kupiti. Nećete vjerovati, ali kod pakiranja sam prvi put našla manu tome što naginjem minimalizmu – to znači da skoro svu robu morate ponijeti sa sobom, ha ha. Sad se malo šalim, ali ipak u tome ima nešto istine; sva roba mora biti na vrijeme oprana i spremljena. Prije puta stavila sam sve na jedno mjesto (naravno po osobi jer bi inače bio kaos). E, sad, vječna dilema – koliko čega uzeti, a da vam bude dovoljno? Budući da mi u smještaju nismo imali perilicu, a išli smo na cca 7 dana, klincima sam uzela desetak kombinacija. U principu jednu po danu + još 3 viška. Ako idete na 10 dana, uzmite 14 ili 15.

4. Pakiranje.
Način pakiranja ovisit će o tome što ste odabrali, kofer ili torbu.

Recimo, mnogi se kunu u okomito slaganje u koferu, no za torbu ono baš i nije praktično. Osim okomitog slaganja, odjeću možete složiti klasično na hrpice ili zarolati. Odlična ideja su i tzv. packing cubes, odnosno organizatori u koje se stvari spreme po kategorijama, majice u jedan spremnik, hlače u drugi, lijekovi u treći itd. Jedna od glavnih prednosti ovakvog načina pakiranja je i taj što organizator iz kofera samo premjestite u ormar, na policu ili u ladicu.

Tips and tricks
1. Pokušajte što bolje iskoristiti prostor, npr. cipele popunite sitnim stvarčicama, tipa čarapama i sl. Gledajte da “glomaznije” cipele imate na sebi, a spakirajte one lakše.

2. Dolje stavite ono što će vam zadnje trebati, a na vrh ono što će vam trebati odmah.

3. Lijekove i kozmetiku spremite u odvojene spremnike – kutiju ili vrećicu, čak i ako ne koristite “packing cubes”. Ako često putujete, dobro bi bilo da već imate pripremljen spremnik s putnim pakiranjima, tako da ne morate slagati sve ispočetka. Isto tako, ako imate bebu, a putujete na lokaciju gdje vam je to dostupno, ne morate nositi brdo pelena nego onoliko koliko vam je potrebno za prvi dan (mi smo putovali na manji otok koji ima samo jednu trgovinicu pa sam ipak ponijela cijeli paket).

4. Ako na godišnjem planirate kuhati, napravite i popis namirnica i jela koja ćete raditi. Od kuće možete ponijeti nekvarljivu hranu, npr. rižu, tjesteninu.. a jaja i mliječno kupiti na moru. Fora ideja je i doma pripremiti jela koja se mogu smrznuti pa ih u apartmanu odmrznuti i samo skuhati prilog. Nama nažalost lokacija nije dopustila zamrzavanje obroka (čitajte: unatoč prijenosnom frižideru, sve bi se otopilo) pa sam osmislila jelovnik i napisala što trebamo ponijeti od doma, a što ćemo kupiti tamo. Super objavu o kuhanju na odmoru možete pronaći na profilu @maminrucak.

5. Stvari za plažu (badiće, šešire, ručnike, plivalice, igračke i sl.) spremite u torbu u koju ćete ići na plažu. Oslobodit ćete mjesto u drugim torbama, a kada dođete na lokaciju, stvari za plažu će vam već biti gotovo pripremljene, samo ubacite voće ili neku konkretnu hranu. O tome što ponijeti na plažu s bebom/djecom pisala sam ovdje (nije se puno promijenilo ni s +2 djece, ha ha). I još jedan trik – probajte u trgovini naći kanticu za pijesak koja se može spljoštiti; ove godine sam ih našla u Pepcu. Takva kantica zauzima mnogo manje mjesta nego obična.

5. Spremanje za doma
Spakirati se za doma možete isto kao i što ste se spakirali za put, ali ja sam išla nešto drugačijom logikom.

Za put sam nas spakirala svakog u svoju torbu/ruksak, a za doma sam sve podijelila na prljavo/čisto.

Prljavo rublje smo odmah skupljali na jedno mjesto, a dan prije puta razdvojila sam ga po bojama (vi možete odabrati i neki drugi način; ja rublje perem po bojama). Te sam hrpice rasporedila po torbama. Kad smo došli doma, hrpice sam samo ubacila u perilicu i to je to.

Ništa, nadam se da će vam ovi savjeti pomoći s pakiranjem i barem malo “ublažiti” zbrku i strku ljetovanja s klincima.

Kako se vi pakirate za odmor? Imate neke provjerene trikove? Pišite mi u komentarima.

Do idućeg puta,
vaša Petra P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.