Uređenje doma

Uređenje kuhinje (1. dio)

Jeeeeej, konačno je stigao i taj dan!

Nakon nekoliko godina od preseljenja u ovu kuću, napokon je na red za renovaciju došla i kuhinja. Ako vas zanima prijašnji tijek renovacije ove naše kućice, sve dosadašnje postove možete pročitati (i pogledati) ovdje.

Uglavnom, da sad ne duljim previše i ne zamaram vas svojim oduševljenjem, ha ha ha, prijeđimo mi na stvar. 🙂

Prostorija u kojoj je kuhinja je neke srednje veličine (cca 12 metara kvadratnih). Ok, ako ju uspoređujete s kuhinjama u stanovima, onda spada i u veće. Čini mi se da je namještena nešto kasnije od ostatka kuće (80-ih), ali s obzirom da je sad 2019. (lol) onda možete misliti u kakvom je stanju (začuđujuće, pločice se još sasvim solidno drže; da je drugačiji dizajn, sumnjam da bismo ih mijenjali). Kuhinji kronično fali radnih površina (i spremišta; mada sam ja nekako suđe i sve potrebno uspjela i ovako organizirati) pa sam za pripremu hrane improvizirala sa starim štednjakom na drva i stolom. Na jednoj su strani cijevi za odvod, a na drugoj instalacije za plin. Isto tako, na suprotnim su stranama vrata, prozori i radijator, a na jednoj je strani još i prolaz koji vodi u dnevni boravak. Na podu su parket i pločice.

Evo i fotkica, da vam sve bude jasnije.

Renovacija kuhinje

Daklem, što sve moramo napraviti? Kao što vidite, posla je puno, ali unatoč prašini i vrućini, neizmjerno se veselim (valjda ste dosad već skužili, ha ha ha).

– izmjeriti staru kuhinju i osmisliti kakav će biti raspored u novoj
– odabrati fronte
– odabrati kućanske aparate (perilicu suđa, napu, sudoper i pipu; ostalo sve imamo)
– odabrati pločice
– odabrati detalje za dekoriranje i organizaciju
– odabrati novi stol i stolce
– odabrati zavjese i luster
– to sve kupiti
– iskopati zemlju za postavljanje novog odvoda
– rastaviti staru kuhinju
– sve razbiti i pripremiti zidove i pod
– obojati lamperiju i ormarić iznad prolaza u dnevnu sobu
– postaviti pločice
– sastaviti kuhinju
– montirati elemente
– montirati kućanske aparate
– postaviti zavjese i luster
– i na kraju, sve organizirati i dekorirati

Vjerujem da sam većinu glavnih stavki napisala, teško je malo ovako iz glave. Ali sigurna sam da ima još sitnica.

Dosad smo osmislili kakav će biti raspored te odabrali i kupili elemente. Kupili smo i pipu, a odabrali perilicu suđa i napu (to ćemo kupiti kasnije, da si sad ne zatrpavamo hodnike i garaže). Raspored zbog instalacija te pozicije vrata, prozora, radijatora i prolaza baš i nismo mogli puno mijenjati. Recimo, jako mi se sviđaju kuhinje u obliku slova L ili U ili one s otokom, ali u ovoj prostoriji to baš i nije izvedivo (ili je izvan naših mogućnosti – bilo dizajnerskih, bilo financijskih). Raspored će, daklem, ostati sličan s nešto više mjesta za spremište i pripremu hrane. Isto tako, nemojte sad očekivati neka ekstra organizacijska rješenja (mislim na ona odmah “ugrađena” – za sve ovakve dobre ideje treba i “dobar” budžet, a naš je prilično ograničen).

Spomenula sam već da smo kupili elemente – odlučili smo se za Ikeinu KNOXHULT seriju u sivoj boji. Detalji će biti crni, a lamperija bijela (naravno da suprug baš i nije ovime preoduševljen, ha ha ha, ali mislim da će zbilja puno ljepše izgledati ako se lamperija ofarba). Uvijek sam mislila da će mi nova kuhinja biti bijela, ali ova mi je bila ljepša u sivoj verziji!

Sad još trebam odabrati pločice – želja su mi uvijek bile one male, bijele (tzv. “subway tiles”), ali bojim se da bi se nekako previše “sudarale” s bijelom ciglom na zidu, tj. da bi takav uzorak bio mrvicu previše. Isto tako, ne znam što da stavim na pod – jedni kažu nemoj tamne, drugi nemoj svijetle, ha ha ha. Kakve vi pločice imate na zidovima i podu (znam da neki na pod stavljaju laminat, ali nama se pločice čine kao bolje rješenje)? Isto tako, trebala bih odabrati i stol i stolce – iako ćemo nakon što uredimo dnevni boravak ručati u blagovaonici, ipak bih i u kuhinji voljela imati manji stol, nešto kao “breakfast nook” gdje možemo doručkovati ili se pak Sofi može zabavljati dok ja radim ručak (a po potrebi se može iskoristiti i kao radna površina). Imate kakvih prijedloga za takve male, a povoljne stolove + kakvi su sad stolnjaci moderni (najpraktičniji su mi oni plastični, ali mi se nekako estetski ne uklapaju)?

I da, vjerujem da ćemo, dok ćete vi ovo čitati, kuhinju već i sastaviti (znam da idemo naopačke, ali suprug si je ozlijedio prst + vani je prevruće za kopanje odvoda, ha ha ha).

Mislim da je zasad to to. Napisat ću još jedan post da vidite kako napredujemo (ako želite, možete me pratiti i na Instagramu, vjerojatno ću tamo stavljati više fotki).

Koji je vaš savjet za što bezbolnije uređenje kuhinje? Zanimaju me vaša iskustva.

Čitamo se.

Do idućeg petka,
vaša Petra P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.